pühapäev, 8. november 2020

Imelihtsad juustusaiad


Kõigepealt soovin imelist isadepäeva kõigile tublidele isadele! :) Ja pakun välja kohe ühe imelihtsa retsepti, mida veel kasvõi täna isale valmistada. 

Juustusaid jõuab valmis küpsetada hommikul ja just ahjusoojana on need parimad. Soovitan kasutada võiga valmistatud tainast, kuid kui seda ei leia poest või ei soovi, siis loomulikult sobib ka margariiniga variant. Olen ise kasutanud 400 grammist võiga pärmi-lehttainast, kuid viimasel ajal on poes silma jäänud, et enamik tootjaid pakub just 500 g külmutatud tainast. Kui sul on samuti suurem pakk, siis lihtsalt lisa rohkem täidist.

Lisaks riivitud juustule võib lisada ka hakitud sinki või suitsulõhet. Võimalusel kasuta tugevamaitselist kõvemat juustu, aga sobib loomulikult ka mahadam. 

Võib teha ka magusaid saiu, pannes taina vahele šokolaadi, nutellat või martsipani.

Soolaseid sarvesaiu sab süüa ka koos täidisega, nt siin on üks väga maitsev variant, kuis sobib ka singi- või lõheviil, salatileht või hapukurk.

Head küpsetamist!

Vaja läheb:
400 g (1 pakk) võiga pärmi-lehttainast
u 100 g juustu
meelepäraseid värskeid või kuivatatud ürte (tüümianit, organot, basiilikut vms)
1 muna

Kui kasutad sügavkülmutatud tainast, siis võta see mõned tunnid enne küpsetamist tavalisse külmkappi sulama. Laota tainplaadid kergelt jahusele pinnale ja soovi korral rulli neid õhemaks. Lõika need ristkülikuteks ja poolita need keskelt nii, et tekiksid piklikud kolmnurgad. Puista tainale ürte ja riivitud juustu. Rulli kolmnurgad tugevalt kokku alates laiemast äärest.

Aseta saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kinnituskoht allpool, määri lahtiklopitud munaga (mis on eelnevalt segatud 1 sl vee või piimaga). Kui riivjuustu jäi täidisest üle, võib seda ka saiakestele peale raputada. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit kuni saiakesed on kerkinud ja kuldpruunid. 

Kommentaare ei ole: