neljapäev, 5. november 2020

Karamellikreemiga banaanikeeks


Jätkan isadepäevaks sobivate retseptidega. See mahlane karmellikastmega banaanikeeks muidugi sobib igal ajal maiustamiseks, aga samas on see piisavalt lihtne, et olla jõukohane ka lastele, et seda eeloleval pühapäeval valmistada. Mulle endale samuti väga meeldib, sest armastan keedetud kondenspiima:)

Banaanikeeks või nagu paljud inglise keelest otse tõlgituna ütlevad - banaanileib - oli kevadise eriolukorra ajal üks populaarsemaid küpsetisi. Sotsiaalmeedia oli igal juhul banaanikeekse pidevalt täis:) See siin on eriliselt kerge variant, mille teeb hõrguks keedetud kondenspiim. Blogis on banaanikeekse muidugi ohtralt, sest juba mustaks tõmbuva koorega banaane, mis just küpsetiste sisse ideaalsed on, leidub kodus sageli. Lisaks on banaanikeeks üks selliseid asju, mida paljud armastavad (ehk hea võimalus odavat populaarsust võita) ja mida hästi lihtne teha on:) 

Kui karamellikreem ei meeldi, siis proovi mõnda muud banaanikeeksi. Näiteks on blogis veel maapähklivõiga
mandlijahuga ning 
laktoosi- ja suhkruvaba banaanikeeks. 
Ja kõik neist ei ole mitte ainult maitsvad, vaid ka mõnusalt mahlased, mis ühe keeksi puhul on ülioluline!

Mahlase keeksi võib teha veelgi karamellisemaks, kasutades tavalise valge suhkru asemel pruuni suhkrut.

Kondenspiima saab nii ise keeta (pehme kreemi samiseks kulub 3 h) kui ka osta juba keedetud karamellist kondenspiima.

Banaanid võid püreestada kas kahvliga või saumikseriga. Kui jäävad mõned tükid sisse, siis see on täiesti ok - ei pea olema ühtlane püree.

Gluteenivabaks koogiks võta riisi- või maisijahu (eriti hea oleks nende segu) ja lisaks 1 tl küpsetuspulbrit.


Vaja läheb: 
130 g võid
130 g jahu
1 tl soodat
näpuotsatäis (ehk 1/8 tl) soola
130 g (pruuni) suhkrut
1 dl keefiri
2 muna ja 1 munakollane
3 keskmist hästi küpset banaani 
200 g toasooja keedetud karamellist kondenspiima
50-100 g pähkleid või mandleid 

Tükelda või ja sulata. Sega kausis omavahel sõelutud jahu sooda ja soolaga. Teises suuremas kausis sega või, suhkur, keefir, munad ja munakollane ühtlaseks. Lisa kuivained ja sega läbi, seejärel sega hulka 100 g keedetud kondenspiima ja püreestatud banaanid. Kondenspiim võib jääda tükkidena - seda ei ole vaja tainaga ühtlaseks segada.

Vala tainas ettevalmistatud keeksivormi (põhjas küpsetuspabeririba, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) ning küpseta ahjus 180 kraadi juures u 1 h, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase u 10 minutit vormis taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. 

Laota ülejäänud karamelline kondenspiim koogile, puista peale (hakitud) pähklid ja mandlid.


Retsept ilmus u pool aastat tagasi Nädalalõpuleht LP-s

    Kommentaare ei ole: