kolmapäev, 4. november 2020

Vürtsikas kõrvitsakook juustutäidise ja krõbeda pähklikattega


Sel nädalal plaanisin küll isadepäevaks sobivaid eriliselt lihtsaid retsepte jagada, kuid üks hooajaline ja mahlane kõrvitsa-juustukook sobib sügisel hästi. Selle valmistamises ei ole tegelikult mitte midagi keerulist, kuid väiksematele lastele see ilmselt jõukohane ei ole (vähemalt mitte ilma vanemata). Samas julgen seda siiski isadepäevaks soovitada, sest minu kogemuse kohaselt söövad seda mehed hea meelega:) Ilmselt on asi eelkõige just küpsetise mahlasuses, kuigi see on ka tõeliselt maitserikas kook. Biskviidile annab mahlasust kõrvitsapüree ja sisuks olev juustukiht teeb küpsetise eriti hõrguks. Krõbe pähkline kate, mille tegelikult võib ju ka ära jätta, aga annab krõmpsu tekstuuri ja aitab veelgi koogil küpsemise ajal ahjus niiskust säilitada.

Safraniniidikesed lisasin, et kollast värvi intensiivsemaks muuta. Kui sul neid samamoodi köögikapis ohtralt olemas on (sest et tõid Indiast ja sõber tõi Indiast ja ema tõi Türgist jne), siis soovitan pigem ikka mõne niidikese koogitainasse panna. Seda enam, et maitseained ei ole reeglina mõeldud (liiga) pikaks säilitamiseks, sest kaotavad nii aroomi kui ka maitseomadusi, ja niikuinii on hästi väge retsepte, kus safranit kasutada. Blogis on mul näiteks ainult üks risoto ja kaks kooki (see ja see) ja ongi kõik :)

Kooki võib teha ka nisujahuga, kuid sel juhul vähenda küpsetuspulbri kogus 1 tl võrra ja soodat lisa 0,5 tl vähem.  

Tainas:
250 g riisi- ja maisijahu
0,5 tl soola
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl peenestatud kardemoni
0,5-1 tl jahvatatud ingverit
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
u 10 safraniniidikest (soovi korral)
120 g toasooja võid
120 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 suurt toasooja muna
400 g kõrvitsapüreed

Täidis:
300 g toasooja toorjuustu
1 suur toasoe muna
60 g suhkrut

Kate:
60 g sulatatud võid
60 g suhkrut
60 g maisijahu
60 g hakitud Kreeka pähkleid

Sega sõelutud jahud maitse- ja teiste kuivainetega. Teises kausis vahusta või suhkrutega heledaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad, seejärel kõrvitsapüree. Lisa kuivainesegu või-kõrvitsamassile ja sega ühtlaseks. 

Täidise jaoks vahusta toorjuust suhkru ja munaga ühtlaseks.

Katte jaoks sega suhkur võiga läbi, lisa jahu ja hakitud pähklid ning sega purutainaks.

Vala pool tainast ettevalmistatud 22-24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse koogivormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Silu tainas spaatliga ühtlaseks, lisa toorjuustusegu ning selle peale omakorda ülejäänud tainas. Puista peale pähklikate. 

Küpseta ahjus 170 kraadi juures vähemalt 1 h (sõltuvalt vormi suurusest, 24 cm läbimõõduga vormis kulub minu ahjus 1 h ja 5 minutit), kuni koogi keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis jahtuda. Serveeri soovi korral koos vanilli- või karamellikreemi või -kastmega. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

Kommentaare ei ole: