teisipäev, 24. november 2020

Ahjus röstitud aedviljad sinepise kalaga ja toidulisanditest


Sügisel on köögiviljad eriti maitsvad ja toitainerikkad, seega tasub neid nautida igal võimalusel. Aedviljade ahjus röstimine on hea võimalus saada roogadele tervislik lisand, mille peale samas eriti vaeva pole vaja näha. Küpsemine küll ise võtab aega, kuid samal ajal, kui juurikad ahjus küpsevad, saab igasuguseid muid vajalikke asju teha. 

Aedviljad võib ka jätta koorimata - siis on need vitamiinirikkamad -, kuid sel juhul tee need harjaga hästi korralikult puhtaks.

See ahjuroog on igas mõttes suurepärane - lihtne valmistada ja samas hästi tervislik. Sellest saab kätte vajalikud makrotoitained ehk süsivesikud, valgud ja rasvad ülivajalikud (sh ülivajalikud oomega-3-rasvhapped), kuid samas ka vitamiinid ja mineraalained.  See on ka suhteliselt energiavaene ehk mitte liiga kaloririkas. Mõni sarnane aedviljaroog võiks iga päev menüüs olla, sest ideaalne oleks ju süüa võimalikult mitmekesiselt, st igapäevaselt vähemalt viis portsjoni (5 X 100 g) värskeid puu- ja juurvilju ning marju, lisaks täistera- ja piimatooteid, pisut liha, kala ja tervislikke rasvu jne, et saada kätte kõik vajalikud toitained, eelkõige vitamiinid ja mineraalid. Aga ilmselt pole ma ainus, kes ei suuda nii tervislikust toidusedelist igapäevaselt kinni pidada. Pealegi armastan ma magusat, mis aga teadupärast on kaloririkas, samas aga toitainevaene. Ja kui juba kõht head-paremat (nt jäätis, koogid jms) täis, siis jääb ikka ju väga palju tervislikku toitu söömata ... :(

Üritan küll mitmekesiselt süüa, samuti tarbida võimalikult palju toitainerikkaid toiduaineid, aga ilmselt ei saa mu organism siiski kõiki vajalikke vitamiine ja mineraale kätte ning viirused kipuvad (eriti just külmal ajal) tülitama. Kui võtan NEID vitamiine, siis on tervis korras. Nutrilite DOUBLE X multivitamiinidega tegin koostööpostituse ligi kaks aastat tagasi ja olen neid tooteid sellest ajast edasi kasutama jäänud (kuigi mitte aastaringselt ja pidevalt, vaid pigem kuuridena korra-paar aastas). Mulle tundub, et need aitavad mul ilmselt teatud puudujääke toitumises kompenseerida, sest viirused hoiavad need minust igatahes eemale ja viimasel paaril aastal pole ausalt öeldes nagu päriselt haige olnudki. Vahel küll tunned, et nohu hakkab tulema või on kerge külmetus, aga reeglina saab sellele enne jaole, kui asi tõsiseks läheb. 

Toidulisanditesse olen muidu enamasti kriitiliselt suhtunud ega ole neid ka eriti tarbinud, sest reeglina ei ole nende puhul oma tervisele mõju märganud. Ja oma immuunsust saab ju ikkagi nö tugevdada eelkõige tervisliku mitmekülgse toidu, liikumise ja piisava unega, mitte mõne toidulisandiga. Ilmselt on asi Nutrilite vitamiinide puhul selles, et mul on organismis puudujääke, mida need vitamiinid aitavad kompenseerida. Lisaks ei ole Double X valmistatud nn "keemiast", vaid on erinevat värvi taimedest (mis loomulikult on kasvatatud mahedalt kemikaalide ja pestitsiidideta). Kokku on neis 22 taime fütotoitainete kombinatsioon, mis minu puhul paistab töötavat. Ilmselt on see loogiline, arvestades, et keha omastab ju toitaineid just toidust ning kui toidulisand ongi valmistatud taimedest, siis seetõttu need ka imenduvad hästi (ehk keha saab omandab neist kasulikku nagu päris toidust). 

Aga siin siis mina nende vitamiinidega - iga päev võtan ühest sahtlist ühe ehk kokku 3 tk :)


Nende kahe foto autor on Andres Raudjalg

Retsept, mis ilmus paar kuud tagasi ka Nädalalõpuleht LP-s, näeb välja selline. 

Vaja läheb:
500-600 g kartulit
2 suuremat porgandit 
2 keskmist pastinaaki
1-2 keskmist punast sibulat
1 väiksem lillkapsas või pool lillkapsast ja pool brokolit
head oliiviõli
soola, pipart
1 tl küüslaugupulbrit
1 tl kuivatatud punet vm ürte

4 nahata lõhe- või forellifileed (kokku 500-600 g)
1-2 sl mahedat sinepit
3 sl hapukoort
peotäis hakitud tilli
soola, pipart

Lõika kartulid u 2 cm, porgandid ja pastinaak u 1 cm tükkideks ning sibulad sektoriteks. Laota köögiviljad  ahjuvormi, maitsesta ja lisa paar supilusikatäit oliiviõli. Sega kõik korralikult läbi. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 30 minutit. 

Lõika lill- ja spargelkapsas väikesteks õisikuteks, maitsesta soola ja pipraga ning nirista peale oliiviõli. Lisa ahjuvormi, sega kõik läbi ja küpseta ahjus veel 15 minutit.

Maitsesta kala soola ja pipraga. Sega sinep ja hapukoor omavahel, lisa hakitud till. Aseta kala köögiviljadele ja laota sinepisegu kala peale. 

Küpseta ahjus veel 10-15 minutit kuni kala on läbi küpsenud. Puista peale veel hakitud tilli ja naudi soojalt.

Kommentaare ei ole: