esmaspäev, 2. november 2020

Kaerahelbe-šokolaadikook kuivatatud aprikoosidega


Sel pühapäeval on isadepäev. Et anda lihtsaid, aga maitsvaid ideid, mida (lapsed) saaksid selleks päevaks küpsetada või valmistada, pakun sel nädalal välja erinevaid retsepte. Neid leiab nii reedeses Nädalalõpuleht LP-s kui ka blogis ja kõik on sellised, mida ise julgeksin oma isale pakkuda. Minu isa, muide, on toidu suhtes nõuka-aja inimese kohta väga valiv ning mitte eriti vastuvõtlik uutele ja huvitavatele asjadele. Seega on ka minu poolt pakutavad isadepäevaretseptid pigem konservatiivsemale maitsele mõeldud. Näiteks esimese asjana soovitan kohe vanu häid maiuseid: Kirju Koer, Kass Arturi kook, rummikoogid, vahvlid. Ja pärmi-lehttainaga lihtsad küpsetised on igati sobivad, nt maailma kõige lihtsamad kaneelirullid, singi ja vutimunaga pirukad, juustu-jõhvika ampsud, suitsulõhe-keerud. Või paku isale hoopis hommikusöögiks või muul ajal soolaseid croissant'e või mõnusaid kaerahelbeküpsiseid aprikoosidega.

See siin on üks hästi mõnus ning meeldivalt lihtne ja kiirelt valmistatav maius, mis samas on igati multifunktsionaalne:) Näiteks saab seda teha eelolevaks isadepäevaks (või kevadel emadepäevaks), sest on jõukohane lastelegi. Samas sobib see piknikukorvi või matkale kaasa pakkimiseks, samuti töö juurde võtmiseks. Ja loomulikult passib sellega kodus maiustada - väga mõnus nii taassikese kohvi kui ka tee kõrvale või hoopis klaasi külma piimaga. 

Kui kasutad pruuni suhkrut, siis on karamellist maitset juures, kuid sobib ka valge suhkur. Aprikooside asemel võid lisada nt kuivatatud jõhvikaid või kirsse, mis annavad mõnusat hapukat nüanssi. Suuremad magusasõbrad saavad tumeda šokolaadi asendada piimašokolaadiga, kuid minu arvates on selle maiuse puhul tume maitsvam, kuna on magusa maiusega kontrastsem. Kui ei soovi 70%ilise kakaosisaldusega šokolaadi kasutada, sobib ka muu tume šokolaad, mis on vähem mõru ja magusam.

Kui nisujahu asemel soovid mõnda gluteenivaba jahu (riisi-, maisi- või toortatrajahu) kasutada, siis lisa  0,5 tl küpsetuspulbrit.


Kook:
240 g võid
1 dl heledat siirupit või vedelat mett
100 g (pruuni) suhkrut
100 g jahu
140 g kaerahelbeid
100 g kuivatatud aprikoose

Kate:
150 g tumedat šokolaadi

Tükelda või, aseta kastrulisse koos siirupi ja suhkruga ning sulata madalal kuumusel aeg-ajalt segades. Teises kausis sega sõelutud jahu kaerahelveste ja tükeldatud aprikoosidega. Lisa või-suhkrusegu ja sega läbi. 

Laota tainas neljakandilisse 20X20 suurusesse küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi ning küpseta ahjus 170 kraadi juures u 30 minutit kuni kook on pealt kergelt kuldne. Sisu võib veel võdisev olla, kuid kook taheneb ilusti jahtudes. Võta ahjust ja lase koogil enne katte peale panekut täielikult jahtuda.

Tükelda šokolaad ja aseta kaussi. Kauss aseta omakorda kuuma veega poti kohale ja lase šokolaadil veevannil sulada. Sega ühtlaseks ja laota koogile. Lase vähemalt tunnike jahedas taheneda ja lõika siis kook ruutudeks. 

Kommentaare ei ole: