reede, 12. jaanuar 2024

Suus sulav juustuküllane babka


Nädalavahetuse küpsetamiseks soovitan seekord maitserikast, pehmet ja pealt krõbedat saia, mida tuntakse laias maailmas "Babka" nimetuse all :) Babka on üks äärmiselt maitsev küpsetis, mis on küll ülipopp USAs ja mitmes Euroopa riigis (nt Inglismaal), kuid tegemist on hoopiski Ida-Euroopa juutide traditsioonilise saiaga, mille retsept on põlvest põlve edasi antud. Babka on tõenäoliselt Poolast või Ukrainast pärinev "vanaemade küpsetis", mille nimigi tuleneb sõnast "baba" ehk vanamutt. 

Laiemalt levis babka alles 20. sajandil ning suureks hitiks on saanud alles viimase kahe aastakümne jooksul. Arvatakse, et babkat hakati juutide peredes küpsetama umbkaudu paarsada aastat, et ära kasutada palmikutega pühadesaiast ülejäänud tainas. Tainale määriti moosi ja puistati kaneeli ning keerati rulli. Erinevalt tänapäevastest võiküllastest versioonidest kasutati rasvainet minimaalselt. Nüüdsel ajal on saias nii ohtralt võid kui ka muid lisandeid, nii et tainas on sageli vaid kogu headuse kokku sidumiseks mitte enam ammu peaosas nagu vanasti. Kui babka aga rohkem huvi pakub, siis siin kirjutasin sellest põhjalikumalt.

Nagu ikka pärmitainast küpsetised, nii ka babka on parim just ahjusoojalt, kui tänu rikkalikule täidisele võib seda isegi paar päeva säilitada. Jahtunud saia tuleks hoida õhukindlas anumas või küpsetuspaberisse mässituna. 



Tainas:
1 dl piima
280 g jahu
1 sl suhkrut
0,5 tl soola
7 g kuivpärmi
näpuotsatäis  jahvatatud musta pipart
1 tl kuivatatud ürte (nt punet, tüümianit, mõnda Vahemere ürdisegu vmt)
2 toasooja muna
80 g toasooja võid

Kuumuta piim soojaks. Sega sõelutud jahu läbi teiste kuivainetega ja vala sisse soe piim. Sega läbi ja lisa ükshaaval munad. Sõtku tainast u 10 minutit, seejärel lisa edasi sõrkudes tükkide kaupa või ja sõtku veel u 5 minutit. Eriti mugav on teha tainas valmis nn lauamikseriga kasutades tainakonksu. 

Kata tainakauss köögirätiga ja lase tuulevaikses kohas u 1 h kerkida, kuni see on kahekordistunud. Seejärel aseta tainas tunniks külmkappi.

Täidis:
2-3 küüslauguküünt
suurem peotäis lehtpeterselli või basiilikut 
80 g kõvemat Parmesani-tüüpi pikalt laagerdunud juustu
1 mozzarella pall (u 120 g)
80 g toasooja võid

Täidise jaoks purusta küüslauguküüned või haki need peeneks. Haki petersellilehed peeneks; rebi suuremad basiiliku lehed väiksemaks, kuid väiksemad võid terveks jätta. Riivi kõva just, rebi mozzarella väikesteks tükkideks. 

Võta tainas külmkapist ja rulli jahusel pinnal u 40X30 cm suuruseks ristkülikuks. Määri tainas võiga ning puista peale petersell või basiilik, küüslauk, mozzarella ja riivitud juust. Rulli tainas lühemast servast alustades tihedaks paksuks rulliks ja lõika pikuti pooleks. Tõsta kahte osa paar korda üle teise, et tekiks palmik, vajuta mõlemad otsad kokku ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud u 25 cm pikkusesse vormi. Kata köögirätiga ja lase veel 30-60 minutit kerkida, kuni palmik on peaaegu kahekordistunud. 


 



Küpseta babkat 180-kraadises ahjus u 40 minutit, kuni see on pealt kuldpruun. Lase ahjust võetud küpsetisel u 10 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja lõika sakilise noaga viiludeks. 



Retsept ilmus sügisel siin

Kommentaare ei ole: