Ilusat kevadet kõigile! :)
Sel nädalal algas ju kevad, aga Eestis on kuuldavasti lumi maas, mis ilmselt kevadisele meeleolule kaasa ei aita, aga vähemalt on hea teada, et kohe varsti algab juba aprill ja tulevad lihavõtted ning siis on kevad juba kindlalt käes :) Mind on tegelikult lapsest saati häirinud, et aastaajad algavad alati justkui kuu aega hiljem kui päriselt, st kolm suvekuud on ju juuni, juuli ja august, mitte ei alga suvi alles enne jaanipäeva. Sügis alagab aga 1. septembril kooli minekuga mitte alles kuu lõpus jne. Aga sel aastal vist võib lugeda kevade ametliku alguse enam-vähem õigeaegseks või pigem isegi varajaseks kui hiliseks? :)
Igal juhul eelolevatele munapühadele mõeldes sai juba küpsetatud ühed kohupiimasaiad. Kevadised mahlased kohupiimakuklid sobivad tegelikult "kasutada" ka vastlakuklitena ehk nautimiseks koos vahukoore ja moosi või muude lisanditega. Algne retsept jäi mulle silma ühest nõuka-aegsest kokaraamatust, aga tegin seda kõvasti ümber, et see oleks mahlasem ja läheks kokku ka kaasaegsete kogustega - kohupiimad on ju nüüd 200-grammises pakis, mitte enam 250 g kaaluvad.
Soovi koral lisa tainasse rosinaid või kuivatatud tükeldatud aprikoose, sest need annavad nii head mekki kui ka mahlasust veelgi juurde. Loomulikult sobivad ka muud meelepärased kuivatatud puuviljad või marjad (nt jõhvikad), samuti võid lisada hakitud pähkleid või tükeldatud martsipani.
Vaja läheb:
500 g jahu
130 g piima
30 g pärmi
130 g suhkrut
130 g sulatatud ja jahutatud või toasooja võid
2 toasooja muna
0,5 tl peenestatud kardemoni või poole sidruni peenelt riivitud koor
näpuotsatäis soola
200 g (1 pakk) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
1 muna määrimiseks
tuhksuhkrut peale raputamiseks
Sõelu jahu kaussi ja tee selle keskele süvend. Soojenda piim, lisa 1 sl suhkrut ja pärm ning sega ühtlaseks nii, et pärm lahustuks. Vala vedelik jahu sisse, sega kõik läbi ja jäta soojemasse kohta 20-25 minutiks seisma.
Vahusta munad suhkruga ning lisa või, maitseained ja kohupiim. Vala kõik jahu-pärmi segu juurde ja sega ühtlaseks tainaks. Kata kauss köögirätiga ja lase soojemas kohas u 1 h kerkida, kuni tainas on kahekordistunud.
Kummuta tainas jahusele pinnale ja veereta sellest jahuste kätega kuklid (kokku saab neid 15-20 tk). Aseta tainapallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile jättes vähemalt 2 cm vahed, kata köögirätiga ja lase neil veel 20-30 minutit kerkida.
Klopi muna koos natukese vee või piimaga lahti ja määri sellega kuklid. Küpseta kukleid 180-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni need on pealt kuldpruunid ja läbi küpsenud. Kohupiimakuklid on eriti head ahjusoojalt. Peale sõelu neile tuhksuhkrut.
Retsept ilmus ka D-kokaraamatus
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar