kolmapäev, 6. märts 2024

Marjakissell kohupiimasefiiriga


Üks ääretult hea viis suurt kogust sügavkülmas igavlevaid marju maitsvalt ära kasutada, on keeta vana hea traditsiooniline kissell. See lapsepõlvest tuttav lihtne ja soodne magustoit on samas ka piisavalt kerge ja tervislik, st kalori- ja rasvavaene ning liigse suhkruta. Mulle on kodune marjadest või puuviljadest pakatav hapukas kissell juba väiksest peale hullult meeldinud ja see on üks neid lapsepõlve maitseid, mis siiani on lemikute hulgas.

Kasutada võid erinevaid marju ja neid eelnevalt sulatama ei pea. Lihtsalt külmununud marjadega kulub paar minutit kauem aega enne, kui kissell keema läheb.

Kohupiimasefiiri idee ja algne retsept, mida olen veidi muutnud ja täiendanud, pärineb restorani Moon kokaraamatust, mida loodetavasti sealt restost siiani soetada saab. Kahe imemaitsva asja nagu kohupiim ja sefiir kooslus lihtsalt peab kohe eriti hea olema! Kohupiimasefiir on põnev alternatiiv kohupiimavormile ja -kreemile, mida muidu kisselli lisandiks pakutakse. Võib öelda, et Michelini tunnustusega tipprestorani vääriline dessert, mis on samas aga jõukohane kodukokalegi :) Kokaraamatus ja ilmselt ka restoranis on see kohupiimasefiir serveeritud koos vürtsika rabarberikisselli ja õhuliste küpsistega, mina teen aga kiselli nii nagu alati :)

Kõigepealt keeda valmis kissell ja jäta jahtuma. Võid selle asetada koos potiga külma kohta, näiteks rõdule või verandale, et seda kiiremini jahutada. 

Marjakissell:
800 g vaarikaid ja maasikaid
150 g suhkrut
3 sl kartulitärklist

Aseta marjad ja suhkur koos liitri veega potti, lase keema tõusta ja keeda tasasel tulel mõni minut. Keera kuumus kinni ja sega eraldi anumas kartulitärklis 1 dl külma veega ühtlaseks. Vala tärklisesegu ühtlase nirena potti ise samal ajal kisselli segades, et ei tekiks tükke. 

Kuumuta kisselli mõni minut aeg-ajalt segades, kuni see pakseneb, kuid ära kindlasti keema lase. Lase kissellil täielikult jahtuda ja aseta seejärel külmkappi. 

Kohupiimasefiir:
4 munavalget
230 g suhkrut
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
200 g vanillimaitselist kohupiima

Kuumuta kastrulis 1,5 dl vett suhkruga madalal kuumusel ise sel ajal pidevalt segades, kuni suhkur lahustub. Kui siirup keema on tõusnud, siis keera kuumust vähemaks, et see õrnalt mullitades keeks. Kui siirup on 120 kraadi, siis võta see kohe tulelt ja lisa munavalgevahule.

Samal ajal vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vala siirup peene joana munavalgevahu sisse ise samal ajal munavalgevahtu vahustades ja vahusta veel 10 minutit. Sega kohupiimapasta kohupiimaga läbi ja seejärel sega kohupiimamass ettevaatlikult jahtunud sefiiri hulka. 

Serveeri koos marjakisselliga, soovi korral aseta kreem enne pritskotti.

Kommentaare ei ole: