neljapäev, 28. märts 2024

Kohupiimastritsel


Sel aastal jõudsid lihavõtted nii kiirelt kätte, et retseptid, mida plaanisin jagada kas esmakordselt või uuesti meelde tuletada, on kõik jäänud kuidagi soiku, aga üritan nüüd viimasel päeval enne pühi üht-teist ära teha :) Õnneks on inimesed ka mitmed head retseptid ise blogist üles leidnud, näiteks see traditsiooniline kohupiima-virsikukook on juba mitu nädalat popimate retseptide hulgas. Ja loomulikult leiab suure hulga maitsvaid magusaid ja soolaseid kevadpühadeks sobivaid retsepte ikka siit ;-)

Kohupiimastritsel ehk piklik palmiksai kohupiimatäidisega on mõnusalt mahlane küpsetis, mis sobib kevadpühadeks suurepäraselt. Blogis on juba olemas üks lihtsamast lihtsam kohupiimastritsel pärmi-lehttainaga, see siin on aga pärmitainaga, mis võtab pisut rohkem aega, sest vaja ju ise tainas valmis teha ja sel ka kerkida lasta :) Pärmitainast küpsetised on kõige paremad just samal päeval, kuigi minu arvates see kohupiimatäidisega küpsetis on küll igati hea ka järgmisel. 

Tainale annab särtsu kardemon, täidisele aga tsitrusekoor. Ja igaks juhuks kordan ka oma alatist soovitust - kui kasutad toidus tsitruse koort, siis kasuta mahedaid vilju ja hõõru koor harjaga korralikult puhtaks. 

Igal juhul on see kohupiimaga stritsel igati hea küpsetada vabal päeval, mida nüüd on ju suisa kolm tükki järjest. Ma ise plaanin aga esimese asjana kohupiimaga tuuletaskuid teha :)

Vaja läheb:
2,5 dl täispiima 
70 g sulatatud võid
25 g pärmi
1 väike toasoe muna
3 sl suhkrut
0,25 tl soola
0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
u 500 g jahu (vajadusel lisa juurde)

Soojenda piim u 37 kraadini ehk nö käesoojaks. Sulata või ja jäta jahtuma.

Lahusta pärm piimas, lisa muna ja klopi läbi. Sega jahu suhkru ja soolaga, soovi korral sega hulka kardemon. Lisa jahusegu piimale ja sõtku ühtlaseks. Viimasena lisa sulatatud või ja sõtku see taina sisse.

Kata kauss köögirätiga ja jäta umbes pooleks tunniks (vajadusel kauemaks) toatemperatuurile kerkima, kuni tainas on kahekordistunud. 

Täidis:
600 g (3 pakki) kohupiima
100 g paksu hapukoort
1 sl vanillisuhkrut
100 g suhkrut
2 muna
70 g jahu
1 sidruni või apelsini peenelt riivitud koor

Sega kõik täidise ained ühtlaseks.

Jaga tainas kaheks. Rulli kumbki pool jahusel pinnal eraldi ristkülikuks. Keskosast võiks tainas olla veidi paksem, äärtest õhem. Aseta kummagi tainaplaadi keskossa (kolmandikule tainast) piki tainast pool täidisest. Kahele poole täidist jääv tainas lõika 2-3 cm vahedega ribadeks ja aseta ribad kordamööda üle täidise.

Tõsta mõlemad stritslid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase stritslitel toasoojas enne ahju panekut u 15 minutit veel kerkida (katta neid ei ole vaja) ning määri seejärel soovi korral pealt lahtiklopitud ja supilusikatäie vee või piimaga segatud munaga. 

Küpseta stritsleid 200-kraadises ahjus 20 minutit (vajadusel veidi kauem), kuni need on kuldpruunid. 

Lase ahjust välja võetud stritslitel u 10 minutit taheneda ja naudi kasvõi kohe. See küpsetis on eriti hea veidi jahtunult, kuid ka (ahju)soojana väga mõnus. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: