reede, 15. märts 2024

Kerge mango-kohupiima tort


Kevadpühad on juba suhteliselt lähedal, nii et mina olen jõudnud mitmeid kohupiimaga küpsetisi selleks puhuks teha, aga nende retseptid ilmuvad paari järgneva nädala jooksul nii siin blogis kui ka mujal :) 

Blogis on juba omajagu erinevaid lihavõteteks sobivaid retsepte alates pashadest (nt need, aprikoosidega ja šokolaadipasha), mangokattega kohupiima- panna cotta'st ja mango-kohupiima desserdist lõpetades imehea porgandikoogi või erinevate porgadnipirukatega (eriti lihtne lehttainaga, kiirlehttainaga või klassikalised pärmitainaga). Ja soovitan muidugi marmelaadiga kohupiimakooki, mis on ka muul ajal ideaalne. Aga ka kerge kohupiima-lehttaina pirukas on hästi mõnus ja jõukohane kõigile, samuti Kirju Koer kohupiimaga :) Nostalgiliste küpsetiste fännidele on kohupiimakorbid, -pontšikud ja kohupiima-virsikukook tõelised maiuspalad ;-) Kogu valiku lihavõteteks sobivaid retsepte (nt kohupiimavorme ja -kooke, spinatipirukaid jpm) leiab siit

See kook siin on aga üks tervislikumaid, mida olen teinud :) Jätsin seekord ära rammusa toorjuustu ja vahukoore, sest mangopüree ja kohupiima kooslus on pehme ja mahe. Mango-kohupiimakook ei ole liialt rasvane ega lääge, vaid kergemate killast ning kindlasti võib selle kohta öelda ka "taljesõbralik". Suhkrut lisa vastavalt oma maitse-eelistustele, kui kui isegi 140 g suhkrut täidisesse panna, ei ole see liigselt magus. 

Põhi:
200 g küpsiseid
70 g võid

Purusta küpsised ja sulata või. Sega need kaks omavahel ühtlaseks ja suru 22-24 cm läbimõõduga ümmarguse koogivormi põhja, mis on eelnevalt vooderdatud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Täidis:
400-450 g (1 purk) mangopüreed
300 g (1 toru) maitsestamata kohupiimapastat
400 g (2 pakki) maitsestamata kohupiima
120-140 g suhkrut
8 želatiinilehte

Sega mangopüree vispli abil kohupiimapasta, kohupiima ja suhkruga ühtlaseks. Aseta želatiinilehed 1 dl külma veega kastrulisse ja lase 10 minutit seista. Seejärel kuumuta kastrulit keskmisest madalamal tulel samal ajal segades, kuni želatiin on lahustunud. Ära keema lase!

Võta paar supilusikatäit mango-kohupiimasegu, lisa kastrulisse sulanud želatiini hulka ja sega ühtlaseks. Vala kastrulis olev segu kohupiimamassi hulka ise samal ajal vispliga segades. Vala täidis vormi ja hoia vähemalt 4 h külmkapis. 

Kaunista meelepäraste marjade ja õitega.


Kommentaare ei ole: