reede, 26. juuli 2024

Suvikõrvitsakeeks mustade sõstardega



Praegu on valmis saanud nii mustad sõstrad kui ka suvikõrvitsaid tuleb igapäevaselt aina juurde ja juurde - peab lihtsalt silma peal hoidma, et need õigel hetkel ära korjata ja mitte lasta liiga suureks kasvada. Just väikesed, mõnisada grammi kaaluvad krõmpsud tsukiinid on parimad ja maitsvaimad. Neid pole vaja ei koorida ega sisu eemaldada, vaid viljad kõlbavad tervikuna süüa ka suisa toorelt, igasugustesse roogadesse sobitamisest rääkimata. Mu blogis on ikka väga palju erinevaid soolaseid ja magusaid retsepte suvikõrvitsast, mida loomulikult kõiki ka soovitan :) Ma ise teen igal suvel ikka väga palju erinevaid suvikõrvitsatoitusid ja ausalt öeldes ei kujuta ilma selle viljata suve üldsegi ette ... Värske otse peenrast korjatud suvikõrvits on minu jaoks sama elementaarne nagu noor kartul, kuke- ja teised metsaseened, erinevad marjad ja muu lahutamatult suve juurde kuuluv. Suvel söön sellest viljast korralikult isu täis ja muul ajal ei pea poest välismaist kaugelt reisinud tsukiinit ostma. Vahel mõnes roas seda siiski kasutan ka muudel aastaaegadel, aga suvikõrvits on minu jaoks ikka suvine toit, mida tasub just suvel nautida, kui see on värske ja kohe eriti maistev :)

Seega häid suvikõrvitsaretsepte ei ole kunagi liiga palju ja kuigi blogiski on mitu magusat küpsetist tsukiiniga (nt toorjuustukreemiga, šokolaadimuffinid, topelt šokolaadiga brownie, pähklitega keeks, šokolaadikeeks ja šokolaadiglasuuriga tummine kook), siis lisan ühe veel juurde. See on mõnusalt aromaatne keeks, millele mustad sõstrad suurepärast mekki lisavad. Maius on tänu suvikõrvitsale nii mahlane, et on väga maitsev (ja võib-olla isegi paremgi) järgmisel päeval ega muutu kuivaks, nagu mõni keeks juba küpsetamise päeval olema kipub.

Kui sul musti sõstraid ei ole või sa neid lihtsalt ei armasta, siis kasuta kas (kultuur)mustikaid või vaarikaid. Gluteenivaba koogi jaoks kasuta maisi- või riisijahu (või nende kahe segu) ning lisa 2 tl küpsetuspulbrit (kokku kulub 3 tl).

Vaja läheb:
2 muna
1,5 dl neutraalse maitsega õli
1 sl konjakit, brändit või külma kanget kohvi
1 sl vanillisuhkrut
140 g suhkrut
200 g riivitud suvikõrvitsat
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli 
200 g musti sõstraid + 1 sl jahu
tuhksuhkrut (soovi korral)

Klopi munad kergelt õli, suhkrute ja alkoholi või kohviga ühtlaseks. Sega hulka riivitud suvikõrvits. 

Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja kaneeliga. Lisa ülejäänud tainale ja sega õrnalt läbi. Viimasena sega õrnalt hulka 1 sl jahuga läbi segatud marjad.

Vala tainas võiga määritud ja jahuga üle puistatud vormi, mille põhjas on küpsetuspaber. Küpseta 180-kraadises ahjus 1 h, kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase keeksil pärast ahjust välja võtmist u 20 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

    Kommentaare ei ole: