Babka on viimastel aastatel Eestiski popiks saanud ja blogis on juba olemas üks eriti maitsev soolane juustuga babka. Seekord aga praegusele õunahooajale kohsaelt lisan juurde kaneeliküllase õunatäidisega babka, mis samuti sulab suus :)
Kuigi praegu on laias maailmas tohutu palju erinevaid babkasid, siis algselt kasutatigi selle küpsetise valmistamisel kaneeli; šokolaad ja pähklikreem on alles 20. sajandil ameeriklaste poolt lisatud. Seal riigis on see küpsetis nii popp, et babkast on saanud ka vastav pitsa, jäätis ja sõõrikud :D Igal juhul kui babka ajalugu, sh päritolu jne rohkem huvitab, siis aasta tagasi kirjutasin sellest siin.
Enamasti laotatakse sellisele saiale peale veel ka suhkrusiirup, kuid minu arust see on niigi piisavalt magus ja mahlane ning ma ise ei tunne vajadust seda veel ka kleepuvaks muuta. Kui soovid, võid tuhksuhkrut peale raputada, ga minu jaoks on selle küpsetise krõbe pealispind niisama kõige nauditavam.
Nagu ikka pärmitainast küpsetised, nii ka babka on parim just ahjusoojalt, kui tänu rikkalikule täidisele võib seda isegi paar päeva säilitada. Jahtunud saia tuleks hoida õhukindlas anumas või küpsetuspaberisse mässituna.
Tainas:
120 g sooja piima
7 g kuivpärmi
1 suur toasoe muna
50 g sulatatud ja veidi jahtunud võid
280 g jahu
0,25 tl soola
2 sl suhkrut
1-2 sl vanillisuhkrut
0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
Sega soe piim pärmiga. Lisa ülejäänud ained ja sega kergelt läbi. Lase tainal u 5 minutit seista. Seejärel sõtku tainast kas käte või lauamikseri abil, kuni see on pehme ja vetruv (kulub vähemalt 5 minutit). Tõsta tainas jahusele pinnale ja töötle seda peopesade abil veel umbes minut. Aseta tainas kergelt õlitatud kaussi, kata köögirätiga ja lase 45-60 minutit kerkida, kuni tainas on kahekordistunud.
Õunatäidis:
200 g haput õuna (see on puhastatud õunte kaal)
u 1 sl võid
1 sl pruuni suhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit
Tükelda puhastatud ja soovi korral ka kooritud õun, tehes sellest max 1 cm läbimõõduga tükid. Aseta kõik ained pannile ja kuumuta, kuni õunad on pehmed. Vala täidis kaussi ja lase jahtuda.
Kaneelitäidis:
60 g toasooja võid
60 g pruuni suhkrut
1-2 tl jahvatatud kaneeli
Sega täidise ained omavahel kreemiks.
Kummuta tainas kausist jahusele pinnale, vajuta õhk välja ja rulli 30x40 cm ühtlase paksusega ristkülikuks. Määri tainale kaneelitäidis ja seejärel laota ühtlaselt peale õunatükid. Rulli tainas lühemast poolest alustades rulliks. Lõika terava noaga rull pikkupidi keskelt pooleks. Tõst pooled üksteisest paar korda üle, et tekiks palmik, vajuta otsad kokku ja tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud 30 cm pikkusesse vormi.
Kata vorm ja lase kerkida veel u 30 minutit, kuni sai on kohev. Küpseta 180-kraadises ahjus u 45 minutit, kuni sai on pealt kuldpruun. Lase enne lahti lõikamist saial veel u 15 minutit taheneda. Jahtunud saia hoia õhukindals anumas või küpsetuspaberisse mässituna toatemperatuuril.
2 kommentaari:
Kas piima läheb 120g või 1.2dl?
piima läheb 120 g nagu retsetis kirjas :) aga võite ka anumaga mõõta ja 1,2 dl panna - see teeb sama välja :)
Postita kommentaar