esmaspäev, 10. jaanuar 2011

Tagine talle kaelakarbonaadist

Taaskord üks retooriline küsimus, mida teha, kui oled turult saanud 2 tk ahvatlevat talle kaelakarbonaadi ja mõtled, mida neist kõige parem teha oleks? Tuleb võtta lahti üks oma lemmik-toidublogidest, toksida seal otsingusse "lambaliha" ja siis valida lihtsalt sobivaim retsept välja:) Kuna mul on kodus Marili poolt juba peaaegu kaks aastat tagasi sünnipäevaks kingitud keraamiline ahjuvorm "tagine", siis langes valik seekord roale "Tagine lambaliha ja kuivatatud puuviljadega. Soojendav toit talvehooajaks". Ja olen oma valikuga väga rahul, sest tulemuseks oli pehme suussulav liha ahvatlevas kaneelises kerge vürtsiga kastmes!:)

Tagine kujutab endast Marokost pärit koonusekujulise kaanega potti, mille järgi on nimetatud selles potis küpsetatud road. Rohkelt tagine retsepte leiad nt BBC Food'i lehel.

Väikeste muudatustega retsept ja tegemiskäik on järgmised
1 kg talle kaelakarbonaadi
1 tl jahvatatud musta pipart
0,5 tl vürtsipipart
2 suurt spl jahvatatud paprikat
2 spl kaneeli
2 kuivatatud tšillipiprakauna koos seemnetega

Murenda sõrmede vahel kuivatatud tšillipipar ja sega kausis ülejäänud vürtsidega. Kui sul ei ole kuivatatud tšillit, siis pane 1 tl jahvatatud cayenne'i- v tšillipipart. Tükelda lambakael. Mul oli kaks poolekilost kaleatükki ning mina lõiaksin selle kõigepealt u 1,5 cm laiusteks viiludeks ning seejärel need viilud pooleks. Tükid olid suurusega u 1,5 x 3 cm. Pane lambatükid kaussi ja sega maitseainetega korralikult läbi. Kata kauss kilega ja pane u ööpäevaks külma seisma.

2 suurt sibulat
4 küüslauguküünt
1 suur spl riivitud värsket ingverit
720 ml  purk tomateid omas mahlas (netomass 680 g)
150 g kuivatatud aprikoosi
2 spl mett
2 dl puljongit

Riivi tükk ingverit. Haki sibulad ja küüslauk ning hauta kõigepealt sibulat pannil võis u 10 minutit, kuni see on ilus klaasjas, aga ära pruunista. Lisa küüslauk ja hauta seda ka paar minutit. Tõsta sibul ja küüslauk ära taginesse.
Keera pliidi kuumus kõrgeks, lisa pannile õli ning kui pann on piisavalt kuum, siis pruunista selles lihatükid mõlemalt poolt. Kuumus peab olema kõrge, et mahlad liha sisse jääks. Tõsta ühtlaselt pruunistatud liha taginesse ja kalla tomatikonserv peale. Kui soovid, võid tomatid enne püreestada v väiksemaks hakkida, aga võid tomatid ka lihtsalt tagines spaatliga katki teha- nii jäävad suuremad tükid. Lisa ka kuivatataud aprikoosid, mesi, ingver ja puljong. Mina kallasin ka kausist, kus liha üleöö kuivmarinaadis seisis, põhja jäänud vürtside segu taginesse. Sega kõik korralikult läbi.
Kuumuta pliidil tagines olev segu kergelt keema, aseta kaan vormile ja küpseta 190 kraadises ahjus u 2 tundi. Minu jätsin pärast kuumuse kinni keeramist veel 15 minutiks ahju seisma. Serveeri koos riisi või cous-cous'iga. Imehea!:)

4 kommentaari:

Tuuli ütles ...

See üks lemmik-blogidest tiitel pani nüüd lausa punastama. Olen ise siin vaikselt imetlenud ja kadestanud võimalust õppida kokakoolide kokakoolis.
Tagine koha pealt aga noogutan agaralt kaasa, et on ikka mõnus küll selliselt valmistatud lammas. Meie pere üks kindel lemmik on see soojade magusate vürtside tagine. Tuleb jälle tükk talleliha vist sügavkülmast välja tõsta ja uus ports valmis teha :)

Silja Luide ütles ...

meil läheb see roog ka kindlasti lähiajal kordamisele:)
aga punastamiseks pole põhjust, siiralt!:) Su blogi on super- imeilusad pildid, põhjalikud-huvitavad kirjeldused ja hästi palju retsepte! ma olen sellest täitsa sõltuvusse sattunud...:)

Tuuli ütles ...

Silja - suured tänud heade sõnade eest.
Sinu enda blogi on väga-väga põnev, kaasahaarav ning ka palju kasulikku ja uut infot sisaldav. Selline värske tuul siinsete blogijate seas :)

Silja Luide ütles ...

aitäh Sulle, Tuuli!:) nüüd on minu kord punastada...:)