neljapäev, 31. märts 2011

Kondenspiimaga juustukook


Mõnus kreemjas magus ahvatlus:)

Põhi
180 g kondenspiimamaitselisi küpsiseid
2 spl pehmet pruuni rafineerimata roosuhkrut v fariinsuhkrut
80 g võid

Täidis
2 muna ja 2 munakollast (võib ka 3 muna ja 1 kollane)
400 g toorjuustu
300 g kondenspiima
300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat (võib olla ka maitsestamata, kui tahad vähem magusat kooki)
1/2 väiksema sidruni mahl (u 3 spl)

Kate
50 g hapukoort
maasikaid v muid marju v granaatõunaseemneid




Põhja jaoks purusta küpsised ja sega need sulatatud või ning fariinsuhkruga. Suru küpsisesegu 24 cm läbimõõduga vormi põhjale. Kõige parem on kasutada lahtikäivat koogivormi, mille põhjas on küpsetuspaber ja mille ääred on võiga määritud. Seekord kasutasin ma ise šokolaadiküpsiseid, aga selle koogi puhul on parimad ikkagi kondenspiimamaitselised:)

Täidise jaoks vispelda toasoe toorjuust munade ja munakollastega ühtlaseks kreemiks, lisa kohupiimapasta, kondenspiim ja sidrunimahl. Sega vispliga ühtlaseks ning kalla koogivormi põhja peale. Küpseta 150 kraadi juures u 50 minutit.

Ahjust välja võetud koogil lase u 5-10 min jahtuda, kata seejärel ühtlaselt hapukoorega ning pane külma (kui paned koogi külmkappi, mitte nt sahvrisse, siis lase muidugi koogil enne täielikult jahtuda). Kõige paremini sobivad koogi kaunistamiseks värsked maasikad, aga talvisel ajal ajavad granaatõunaseemned ka asja ära:)

Täiendus (01.07.2011): talvise koogi kõrvale lihtsalt pidin lisama ka pildi samast koogist suvisel hooajal:)

Ja retsepti osas teeksin ka väikese täienduse. Nimelt viimasel korral tegin kooki muidu samamoodi nagu alati, ainult et toorjuustu oli 300 g ja kondenspiima 400 g (e vastupidised kogused) ning kook sai veelgi parem. Põhjaks aga soovitan kindlasti kasutada kondenspiimamaitselisi küpsiseid ja segada hulka fariinsuhkrut, sest see teeb põhja veel maitsvamaks ja karamellisemaks.

Igal juhul on see hetkel mu isiklik lemmik!:)

3 kommentaari:

Piret ütles ...

Hei! Olen seda kooki juba mitu korda teinud- väga maitsev on! Küpsetan alati pöördõhuga ahjus ja mind veidi häirib, et pealiskiht läheb pruunikaks. Seest jääb küll paras.
Tahtsingi küsida, et kuidas sa ise tavaliselt küpsetad- kas pöördõhuga või tavalisel režiimil?
tervitades,
Piret

Silja Luide ütles ...

tere, Piret! väga tore kuulda, et kook maitseb :)
ma ise kasutan alati täiesti tavalist kahepoolset küpsetamist (kui just ei ole eraldi kirjas). Pöördõhu-režiimi kasutamise puhul peaks temperatuur olema madalam - selle koogi puhul mitte üle 140 kraadi.
head küpsetamist ja ilusat uut aastat Sulle!

Piret ütles ...

Tere taas ja tänud vastamast!
Viimane kord siis katsetasin nii, et pool aega küpsetasin tavalisel režiimil ning teise poole pöördõhuga, kuna kartsin, et ehk muidu jääb tooreks vm. Kook jäi seekord pealt ilus kuldkollane ja seest mõnusalt kreemine. Parem ja mahlasem, kui varem!
Homme taas küpsetamine plaanis (publiku tungival soovil:) ja nüüd siis proovin ainult tavarežiimil. Ei kujuta küll ette, et võiks veel maitsvam tulla! :D
Igatahes tänud veelkord ülimõnusa retsepti eest ja head uut aastat!:)
Piret