esmaspäev, 25. aprill 2011

Tiramisu kahte moodi

Mõlemad tiramisud on koogid mitte magustoidud, st et neid saab ilusti noaga lõigata ja tordilabidaga taldrikule tõsta. Esimene kook on klassikaliste küpsistega, teine aga ilma jahuta biskviidiga.

250 g Savoyardi küpsiseid
2 dl kanget kohvi
4 spl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
500 g mascarponet
3 spl Cointreau'd
1 apelsinist pressitud mahl
maasikaid, šokolaadilaaste (tõmmatud tavalise v köögiviljakoorimisnoaga valgest ja tumedast šokolaadist)

Vahusta toasoe mascarpone suhkrutega, lisa aplesinimahl ja Cointreau. Vala kohv kaussi, kasta sellesse pooled küpsised ja lao kandikule. Tõsta pool mascarponekreemist küpsiste peale. Kasta ülejäänud pooled küpsised kohvi sisse ja pane mascarponevahu peale. Küpsiste peale omakorda ülejäänud vaht. Kata kook fooliumiga ja lase külmas vähemalt tund aega seista, veelgi parem terve öö.

Selle tiramisu retsepti, teostuse ja paremal oleva pildi eest aitäh Ulvile ja Märdile - see oli väga lahe (ja maitsev) üllatus!:)



Üks gluteenivaba tiramisukook mul siin blogis juba on, aga siin alternatiivne variant:)


Põhja jaoks on vaja
4 muna
1 dl (rafineerimata roo)suhkrut
1 dl naturaalset kakaopulbrit

Immutamiseks
1 dl kohvi ja 1-2 spl amarettot (sõltuvalt sellest, kas kooki lapsed ka söövad ja kui tugevat liköörimaitset tahad)

Kreemiks
200 ml vahukoort
200 g mascarponet
1 dl (rafineerimata roo)suhkrut

Põhja jaoks vahusta munavalged kõvaks vahuks. Suuremas kausis vahusta munakollased suhkruga ja sõelu hulka kakaopulber. Sega õrnalt spaatliga ühtlaseks. Seejärel sega samamoodi sisse munavalgevaht. Pane võitatud ja suhkruga ülepuistatud 24-26 cm läbimõõduga vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 17-20 minutit. Kui kasutad silikoonvormi, siis määri kindlasti see ka võiga, et kook paremini vormist välja tuleks. Kummuta põhi taldrikule ja immuta see kohvi-amaretto seguga.

Vahusta toasoe mascarpone suhkruga. Vahusta eraldi kausis vahukoor ning sega siis õrnalt vahtu katki tegemata mascarpone hulka. Kata mascarponekreemiga kook ja selle ääred ning kaunista šokolaadilaastude ja maasikatega. See kook tahab ka natukene seista, et maitsed võimenduksid, aga samas kõlbab ka kohe süüa, sest see on piisavalt mahlane:)

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere, tegin esimese retsepti järgi, ehk siis küpsistega. Lisasin mascarponele natuke tavalist toorjuustu lisaks, peale mikserdamist läks kreemi ja koostisainete segu tükiliseks, nagu manna- või kohupiima peeneteraline, millest see küll võis juhtuda? kas toorjuustust muutis konsistensti? Pole ennem kunagi tiramisut teinud.

Silja Luide ütles ...

äkki ei olnud mascarpone ja toorjuust toasoojad? selleks, et saada ilus ühtlane kreem, peavad mõlemad toasoojad olema - külmast võetud toorjuust kipub vahustamisel tõesti tükiliseks jääma.