neljapäev, 31. mai 2012

Krõbe sai kuivatatud tomatitega




See kuivatatud tomatitega krõbe sai on järjekordselt üks lihtne, kiire ja väga maitsev asi:) Tegin seda  saia esimest korda oma sünnipäeval kuua aega tagasi ja sellest ajast olen seda päris palju kordi küpsetanud. Eriti mõnus on sai soojana, aga ka külmana süüakse see alati kiirelt ära ja võib kindel olla, et sööjad kiidavad, niiet jälle üks odava populaarsuse võitmise võimalus:):):)

Krõbeda koorikuga saia retsepti saime Dmitri Fomenko ja tema venna poolt läbi viidud koolituselt. Dmitri on töötanud üheksa aastat restoranis Ö (neist viimased kolm peakokana) ja juhatab nüüd vägesid City Marina restoranis (City Marina kuulub aastal 2012 ka 50 parima Eesti restorani hulka), niiet tegemist on tõelise profiga, kellega koos kokates sai ikka päris palju targemaks:) Nt ei teadnud ma varem seda, et poest ostetud kuivatatud tomatite juures purgis olev õli on nö fritüüriõli, mis on kahjulik ning tuleks ära visata ja tomatid sellest õlist võimalikult kuivaks teha. Palju mõttekam on kasutada hoopis neid kuivatatud tomateid, mida müüakse pakkides kuivana mitte õli sees. Ja viinamarjaseemneõli, ilma milleta enam elu ettegi ei kujuta, sai ka mul kodus igapäevaseks tänu Dmitrile, kes pidi peamiselt seda õli söögitegemisel kasutamagi. Seda õli saab muide igast poest osta:)

Igaks juhuks mainin, et algses retseptis oli 10 g soola selle koguse kohta, kuna aga mitmed on maininud, et sai on magedavõitu, siis arvan, et 15 g oleks täitsa ok. Samas, viimasel korral sõime saia Saaremaa uue soolahelvestega võiga ja siis ei nurisenud keegi, et mage oleks, niiet lisa soola tainale vastavalt sellele, millega on plaanis saia süüa. Aga sellest uuest võist rääkides ei saa jätta mainimata, et ka seda kiideti ja üks inimene (kes on muideks dieedil) ütles järjekordset paksu kihti võid saiale määrides, et ta muidu võid ei söö, aga see on niiii hea:):):)

Saia jaoks on vaja:
500 ml sooja vett
25 g pärmi
10-15 g soola
10 g suhkrut
25 ml viinamarjaseemneõli
500 g nisujahu
50-60 g kuivatatud tomateid v Kreeka pähkleid

Tomatid tuleb hakkida väikesteks tükkideks. Soojas vees tuleb lahustada suhkur ja pärm. Lisada õli, jahu, sool ja tomatid ning segada mikseris/segajas (ik stand mixer) omavahel segamini. Valada taigen võitatud vormidesse, lasta u 10 minutit enne ahju panekut köögiräti all seista ja küpsetada ahjus 200 kraadi juures u 40 minutit. Mina olen kasutanud selle koguse jaoks kahte u 18 cm pikkust silikoonvormi.

NB! Ahjust välja võetud sai tuleks kohe vormist välja võtta ja restile asetada, et sai tekkiva kondentsi tõttu vettinud ei oleks!


5 kommentaari:

Ragne ütles ...

Tuuliga oli just paar päeva tagasi sellest tomatite purgis olevast õlist juttu. Minulegi oli see uudis. Varem ikka kasutasin kogu purgi sisu ära:S

Kairi ütles ...

Kas kergitamist polegi vaja? Väga huvitav, peaks kohe proovima :)
Ma teen analoogse retsepti järgi saia ja sellel peab 2x30 min kerkida laskma. Ehk toimiks seal ka sama nipp, et 10 min ja asi ants :)

Silja Luide ütles ...

Ragne, sama siin:) aga tore, et vahepeal asjatundjatega kokku juhtub - saab ise ka kohe hästi palju targemaks:):):)

Kairi, tegelikult ei olnud resteptis üldse taina vormis seismist kirjas - lihtsalt taigen vormi ja ahju, aga Dmitri pärast ütles, et u 5 minutit võiks ikkagi taigent enne ahju panemist vormis seista lasta. Head küpsetamist/katsetamist Sulle, Kairi!:)

MARIT ütles ...

Oh, selle saia peab küll ära proovima, tundub nii isuäratav, et suu hakkab vett jooksma!

Silja Luide ütles ...

Marit, rõõm kuulda:) proovi kindlasti - ma usun, et Sinu ülimalt isuäratava karulaugupestoga (mis on ka väga ilusti pildile püütud) on see sai kindlasti veel eriliselt hea:)