teisipäev, 15. märts 2011

SIMONSIG

Simonsig on üks suurimaid veinitootjaid Stellenboschis - kui keskmiselt on ühel veinitootjal  u 160 ha maad, siis Simonsigil on tervelt 210 ha. Aastas pidid nad tootma u miljon pudelit ja kiirematel päevadel isegi 3000 tk. Simonsig kuulub kolmele vennale, kes pärisid selle oma isalt. Istandus annab tööd 130-le alalisele töötajale, millele lisandub veel 200 hooajalist, kes põhiliselt viinamarjade korjamisel kaasa aitavad. Simonsig oli esimene, kes hakkas tootma Stellenbochis (ja LAV-is tervikuna) klassikalisel meetodil vahuveini, gewürtztraminer'i viinamarju kasvatama ja chardonnay'd tammevaadis hoidma. Kusjuures lõuna-aafriklased on klassikalisele vahuveini tegemise meetodile isegi oma nime andnud- cap classique. Ja vahuveini nimetavad nad kõik rahumeeli šampuseks:) Samuti on ka nende kangestatud punaste dessertveinidega - nende kohta ütlevad nad silmagi pilgutamata peaaegu alati "portvein":):):) Kusjuures, ma ei räägi siin suvalistest inimestest tänavalt, vaid need ongi nö ametlikud nimetused, mida kasutavad inimesed, kes töötavad restoranides, veinimõisates, vinoteekides...



Traktoreid, mille järelkäru on täis küpseid äsja korjatud viinamarju (antud juhul chenin blanc) võib  praegusel ajal igapäevaselt näha kõigis istandustes ja suurematel ning väiksematel teedel sõitmas, kuna hetkel on viinamarjade koristusaeg.


Kastitäis chenin blanc'i (marjad on magusad) :),

mis kallati kastist suurde konteinerisse



Viinamarjade edasine teekond

Simonsig pidi kasutama ainult Prantsuse tammevaate ja need iga viia aasta tagant välja vahetama.

Simonsig'i parim vahuvein

tehtud chardonnay'st ja pinot noir'ist, ja saanud igasuguseid auhindu  nagu Simonsigi kuulus Kaapse Vonkel'gi (ik Cape Sparkle), mis on üldse esimene klassikalisel meetodil valmistatud vahuvein Lõuna-Aafrikas, kuid kuigi ka viimase jaoks on marjad käsitsi korjatud, on see hinnaklassilt poole odavam vahuvein kui pildil olev Cuvee Royale.

Lisaks Cuvee Royale'ile proovisime ka Aurum Chardonnay'd (käsitsi korjatud viinamarjadest), Redhill Pinotage'i, Merindol Syrah'd (ühe istanduse marjadest ja saanud palju auhindu), Tiara't (Simonsig'i flagship vein, järjekordne Bordeaux blend Cabernet'st, Merlot'st, Cabernet Franc'ist ja Petit Verdot'st, loomulikult paljukordselt auhinnatud) ja veel mõningaid "tavalisi" veine. Mis mulle aga tõeliselt meeldis, oli nende Sauvignon Blanc'ist ja Semillonist valmistatud dessertvein Vin de Liza (Noble Late Harvest), mis oli täpselt selline nagu ideaalne magus vein peab olema- aromaatne, mesine ja puuviljane, millele tammevaadis seisimine on mõnusa nüansi andnud:) Kusjuures, dessertveini marjad on Botrytis'e hallitusega nagu nt Sauternes'i puhulgi, mille tõttu marjades konsentreeruvad suhkrud ja aroomid, kuid samas säilib ikkagi teatud happelisus, mis ei lase veinil liiga läägeks muutuda.

Järjekordne lahe lühter (vt ka Fairview ja Le Bon Vivant'i lampe)

Ja kass, kes otsustas, et kõige parem koht pikutamiseks on minu veininimekiri:)

Korgipuu Simonsigi aias

3 kommentaari:

Tuuli ütles ...

Silja, see Simonsigi vahuvein on super. Seda peaks olema Eestis ka saada ja see on minu jaoks üks uue maailma ilusaimaid vahukaid. Oleme vahel tähtpäevadeks ikka varunud, kui tahaks midagi väga head. Täiesti vääriline vastane Champagne'le :)

Silja Luide ütles ...

Jaaaa, see oli tõesti väga-väga hea!:) Tore, et seda Eestis ka saab! Kusjuures nende Kaapse Vonkel, mis LAV-is hästi populaarne on (saada alati teistes restoranides ja inimesed joovad seda tähtpäevadel ning soovitavad külalistele) on ka igati hea:)

Tuuli ütles ...

Tänud vihje eest! Panen ka selle soovituse kõrva taha :)