kolmapäev, 22. juuni 2011

Rabarberikook kondenspiimaga

Kui ma Tuuli blogis seda kooki nägin, siis teadsin kohe, et pean samasuguse koogi küpsetama:) Minu puhul on tegemist raskekujulise kondenspiima-sõltuvusega ning koos hapu rabarberi ja mõnusa beseekihiga tundus see kook lihtsalt vastupandamatu. Mõeldud-tehtud! Vahepeal küll tundus, et rabarber hakkab juba otsa lõppema, aga õnneks on mul jälle kotitäis rabarberit keldris, niiet kõik tegemist vajavad koogid saavad ikkagi tehtud:) Igal juhul on see kook lihtsalt niiiiiii hea, et kui rabarber on otsas, siis soovitan kohe aeda v poodi uue järele minna:):):) Kui aga rabarberi isu on üle läinud, siis soovitan rabarberi asemel täidises hoopis marju kasutada - kindlasti on kook ka marjadega imemaistev (ei jõua ära oodata, et seda esimeste vaarikatega küpsetada!). Ja Sulle, Tuuli, suured tänud taaskord väga hea retsepti eest!

Põhja tegin vastavalt maasikatega rabarberipiruka retseptile, ainult et nisujahu asmel kasutasin seekord rukkijahu. Ma küll alguses natukene kartsin, et kuidas rukkijahu kondenspiima ja beseega kokku sobib, aga rukkijahu tõestas end taaskord sobiva koostisainena ka magusates kookides. Rukkileib jm rukkijahust küpsetised on ka ühed mu nõrkustest, mistõttu mulle endale meeldib rukkijahust põhi rohkem kui nisujahust valmistatu, kuid kui nisujahu pole kellelegi seltskonnast vastunäidustatud, siis võib tavalist nisujahu vabalt kasutada. Igal juhul eile öösel tehtud koogist on praeguseks vaid puru järel ...:)


Aga et kooki oleks mugavam küpsetada ja terve retsept ühes kohas kättesaadav, siis siin põhja tegemise õpetus uuesti:

180 g jahu
75 g (tuhk)suhkrut
100 g külma kuubikuteks lõigatud magedat võid
1 suur munakollane
2-3 tl jäävett


Pane jahu, suhkur ja võitükid köögikombaini ning sega lühidalt kuni segu meenutab saiapuru. Lisa munakollane ja 2 tl jäävett, sega ning lisa vajaduse korral veel vett kuni tainas jääb kokku. Võta taigen köögikombainist välja ja sõtku kiiresti kuni see muutub ühtlaseks. Pane kaussi, kata toidukilega ja jahuta 30 min külmkapis.

Rulli taigen 5 mm paksuseks, vooderda võitatud 25 v 26 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred taignaga ning lõika servad ühtlaseks. Kata toidukilega ja pane veel 30 minutiks külmkappi.

Kuumuta ahi 180 kraadini, pane taignal olevale toidukilele raskuseks riisiterad, kuivatatud herned v oad ja küpseta 15 min kuni taigen on muutunud helepruuniks ja katsudes kuivaks. Eemalda kile ja raskus ning jäta koogipõhi jahtuma. 


Täidis
400-450 g rabarberit
300 ml magusat kondenspiima
3 munakollast

Haki rabarberid väikesteks tükkideks. Klopi munakollased lahti ja sega kondenspiimaga ühtlaseks. Lisa rabarberitükid ja vala täidis eelküpsetatud põhjale. Küpseta 180 kraadi juures u 30 min. Lase natukene jahtuda.

Kate
4 munavalget
näpuotsatäis soola
1,5 dl (tuhk)suhkrut

Vahusta munavalged soolaga kõvaks vahuks. Lisa vahustamise ajal (lõpu poole) osade kaupa suhkur. Laota munavalgevaht koogile ja küpseta 180 kraadi juures u 10 min, kuni vaht on pealt kergelt pruunikas. 

Lase koogil vormis enne lahti lõikamist jahtuda ja lõika siis märja noaga, et armsate pisarakestega beseekiht ei laguneks. Head nautimist! :)

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Silja, sul on kohe eriti lahedalt need pisarad õnnestunud jäädvustada. Väga ilusad reljeefsed ja kaunilt karamellised. Aga see rukkijahuga põhi on väga hea mõte. Mulle endale ka tegelikult väga meeldib see rukkijahu oluliselt nüansirikkam maitse vrs siis nisujahu lamedam olek. Panen selle nipi kindlasti järgmist kooki ootama :)
Anonüümne Tuuli (Blogger vahel sakib ikka täiega, endiselt ei lase oma nimega kommenteerida)

Maarja ütles ...

See rukkijahuga variant tuleb meil nüüd proovimisele. Tänud :)

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Tuuli!:) Kahjuks ei saa rabarbereid enam koorimata jätta ja Sinu imeilusate roosade tükkidega koogiga ei saa suvist rabarberikooki paraku võrrelda...
Maarja, loodan et maitseb Teie perela ka!:)

Anonüümne ütles ...

mis trikiga Sinu koogile nii palju pisaraid tekib?

Silja Luide ütles ...

teoreetiliselt peaks pisarad beseele tekkima siis, kui suhkur ei ole munavalgevahus korralikult lahustunud:)

Anonüümne ütles ...

lisasin seekord suhkru munavalgevahule päris lõpus- ikka 0 pisarat. Hakka või ise nutma. Kas võib põhjus olla selles, et vaht on liiga tugev? Vaatan, et Sinu koogil on kate kuidagi tasasem, minul oli tükk tegemist, et vaht laiali saada.

Silja Luide ütles ...

Ülevahustamine on tõesti üks asi, mis munavalgevahu/besee täitsa ära rikub. Ülevahustatud munavalge on selline rabe ja pude, peaks aga olema ilus sile läikiv nö tugevate tippudega vaht, mis hoiab ilusti kuju.
Aga ma võin lohutuseks öelda, et pisarate beseele saamine ongi keeruline - nägin just hiljuti ühes Eesti retos (julgen öelda - tipprestoranis), kuidas pagar siirupiga beseekattele pisarad tegi:) Nägid välja täitsa nagu päris:):):)

Anonüümne ütles ...

Aitäh, Silja, et sa viitsid aina vastata:). Just selline rabe ja nurgeline mu vaht oligi. Ega´s midagi- jälle uuele katsetusele. Õnneks kook hea ikkagi, mis sest, et enne "hävitustööd" silmailu veidi vähem.

Silja Luide ütles ...

ei ole tänu väärt - ma hea meelega alati aitan, kui oskan:)
kuna rabarberiaeg hakkab vaikselt ümber saama, siis teen seda kooki lähiajal kindlasti vaarikate ja muude marjadega, sest magusa kondenspiima ja hapu rabarberi v marja tasakaal, mida täiustab mõnus beseekate, on minu arvates lihtsalt jube hea!:)
aga Sulle hoian pöialt pisarate osas!;-)

Anonüümne ütles ...

proovime ka ära, tänud postitamast!

Anonüümne ütles ...

Tundub väga isuäratav ja mõtlesin, et proovin, aga kuidas mõista allolevat lauset?

"Kuumuta ahi 180 kraadini, pane taignal olevale toidukilele raskuseks riisiterad, kuivatatud herned v oad ja küpseta 15 min kuni taigen on muutunud helepruuniks ja katsudes kuivaks. Eemalda kile ja raskus ning jäta koogipõhi jahtuma. "

(Mina loen välja, et pean koos toidukilega küpsetama? Kas ära ei sula ja kooki ei riku? Vabandan kui küsimus rumal...)

Silja Luide ütles ...

Ei ole vaja vabandada ja küsimus ei ole kindlasti mitte rumal! aga justnimelt toidukilet ma mõtlen jah :) Sain selle harjumuse toidukilet kasutada kokakoolist ja siin postituses on mul üks foto ka sellest: http://siljafoodparis.blogspot.com/2010/09/veel-monedest-koolikaaslastest-meie.html
olin ise ka alguses väga üllatunud sellist asja nähes ja täitsa kindel, et ahjust tuleb mingi kärssanud asi välja, aga vaikselt harjusin ära ... :) nüüd kasutan siiski enamasti jällegi "vana head" küpsetuspaberit :)
igal juhul rõõm kuulda, et kook ahvatlev tundub - soovitan proovida! :)