pühapäev, 29. juuni 2014

Šokolaadikreemiga blondie


Hea meelega lisaks blogisse veel mõne uue rabarbrikoogi või -magustoidu retsepti, aga hetkel pean sellega natukene ootama, sest kuidagi ei ole õnnestunud uusi katsetusi pildile püüda - kas on mõni üritus, kuhu tuleb kook kaasa viia, või süüakse magustoit lihtsalt enne ära, kui ma selle pildile püüda jõuan ... Aga kuna mõned ilusad peened ja roosad koduaia rabarbrivarred on keldris ootel, siis ehk õnnestub hooaja lõpetuseks mõni rabarbrimagus veel teha :) 

Aga praegu on kätte jõudnud maasikaaeg!!! Siseinfo maasikakasvatajalt ütleb, et tuleval nädalal on kõrghetk, mil tasub turule maasikate järele tõtata. Seetõttu sai eilsesse LP-sse pandud ka kaks ülimõnsuat ja lihtsat maasikamagustoiduretsepti - valge šokolaadi mousse marineeritud maasikatega ja kohupiimakreem krõbedate kaerahelvestega. Lisaks on eilses LP-s ka minu lugu Soome Michelini tärniga koka Jouni Toivaneniga, mille juures ta jagab imelihtsa jänesekapsaga panna cotta retsepti. Eriti huvitav magustoidu juures on aga, et selle tarretamiseks pole praktiliselt üldse želatiini kasutatud, vaid seda teeb jänesekapsas sisalduv hape! Soovitan proovida :)

Et väljas sajab vihma ja ilm on hall, siis täna on üks mõnus šokolaadi-juustu kreemi ja valge šokolaadi kook kohvi kõrvale ideaalne - muudab kohe olemise päikseliseks ja soojaks! Küpsetise  teeb pruun suhkur (näiteks hele või tume muscovado, fariinsuhkur) mõnusalt karamelliseks, mandliekstrakt aga lisab laheda martsipanimeki - seda blondie't maitsnud inimesed on arvamusel, et küpsetises on martsipani:) Kook sündis tänu sellele, et mulle hullult meeldivad toorjuustuga brownie'd (ja selline brownie-laadne juustu-šokolaadikook ka), mistõttu mõtlesin, et prooviks ka vastupidi teha ehk küpsetaks hoopis tumeda šokolaadi-toorjuustukreemiga blondie. Kuna poes on saadaval šokolaadiga/šokolaadimaitseline toorjuust, siis kasutasin seda, niiet - mõeldud, tehtud ja tulemusega rahul!:)

Mu enda lemmik juustuga brownie (ja vist kõige lemmikum brownie üldse) on aga mu uues raamatus olev karamelli-toorjuustu-brownie:) Ja kuigi just kirjutasin, et ma eriti oma "vanade" sissetöötanud retseptide järgi kokata ei armasta, siis seda kooki olen nii enne kui ka pärast raamatu ilmumist teinud ikka päris palju, enamasti küll sõprade soovil :)


Idee poolest on see blondie sarnane raamatus (ja pildil) oleva karamelli-juustu-brownie'ga, st toorjuustu ja šokolaadiga marmorkoogiga, aga retsept on hoopis teistsugune. Kui soovid gluteenivaba kooki, siis asenda nisujahu riisi-, maisi- või gluteenivaba kaerajahuga. Mina kasutasin seekord kahte viimast ehk ühte 30 ja teist 35 grammi.

Šokolaadikiht:
100 g võid
130 g valget šokolaadi
130 g (pruuni) suhkrut (mina kasutasin heledat muscovado't)
1 tl vanilli- või 0,5 tl mandliekstrakti
2 toasooja muna
65 g jahu (kasutasin gluteenivaba kaerajahu ja maisijahu)
1/4 tl soola

Juustukiht:
300 g (2 karpi) toasooja šokolaadi toorjuustukreemi
1 toasoe muna

Tükelda või ja šokolaad ning sulata kas pidevalt segades potis või kausis veevanni kohal. Sega sisse suhkur ja ekstrakt. Sega ükshaaval hulka munad ja seejärel soolaga segatud sõelutud jahu. Sega hoogsalt kuni tainas on ühtlane ja läikiv. Laota tainas võiga määritud küpsetuspaberi või fooliumiga kaetud 20X20 cm suurusesse neljakandilisse koogivormi.

Teises kausis sega toorjuust munaga visplit kasutades ühtlaseks ja laota vormi šokolaadisegu peale. Tõsta noa või spaatliga kihte segamini, et tekiks marmorjas muster. Küpseta ahjus 160 kraadi juures 30-35 minutit kuni kook on tahenenud ja sissetorgatud tikule jääb kinni vaid niiske puru. Lase jahtuda ja lõika ruutudeks. 

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere, Silja!

Mul on üks küsimus seoses retseptides toodud jahude asendamisega, kuna tavalist nisujahu ei tahaks väga kasutada. Kas nisujahu asendamine 1/3 ulatuses täistera nisujahuga toimib alati? Ja kas küpsetistes, mis kerkimist väga ei vaja võib kasutada ainult täistera nisujahu?
Ning kas nisujahu asendamine 50% ulatuses maisi- ja 50% ulatuses riisijahuga toimib alati? Või on jahude asendamisel mingid muud nipid ja reeglid? :)

Silja Luide ütles ...

Ma just kirjutan jahudest raamatut (ilmub novembris), kus räägin sellest teemast pikemalt, aga kiirelt vastates, siis: enam-jaolt kolmandik täistera nisujahu toimib, kuid kui kogu nisujahu asendada, siis jääb küpsetis tõenäoliselt kõvemapoolne ja mõrkja maitsega. Maisi- ja riisijahuga alati ei toimi, kuid sellistes šokolaadikookides nagu brownie'd enamasti küll. jah, on küll igasuguseid nippe ja reegleid - koondan need oma uude raamatusse :)