neljapäev, 19. jaanuar 2012

Toorjuustuga šokolaadikook


Toorjuustuga šokolaadikook sündis tänu kolme asjaolu kokkulangemisele:) Esiteks olid külmkapis üks üleliigne munakollane ja 400 grammine paari päeva pärast aeguv tops toorjuustu. Ning kolmandaks, kui ma parasjagu nuputasin, millist juustukooki teha, teatas Priit, et temal enam juustukoogi isu ei ole, vaid tahaks hoopis šokolaadikooki:) Ja nii siis saigi üks toorjuustukreemiga brownie-tüüpi kook tehtud. 

Retseptis kasutatud šokolaadi valik on tingitud asjaolust, et jõulude ajal tekkis kappi mitu 300 grammist kodumaist pähklitükkidega piimašokolaadi. Tumeda šokolaadiga on see kook ka väga hea, aga tumeda šokolaadi kasutamisel võid kakaod vähem (nt 1 tl) panna v kakao üldse ära jätta, kui soovid. Samuti võid sellisel juhul eraldi lisada röstitud ja hakitud sarapuupähkleid (enne aga toimi pähklitega nii nagu siin kirjas).

Ükskõik, kas kasutad koogivormi põhjas fooliumi v küpsetuspaberit, aga oluline on, et sa seda enne võiga määriksid, sest muidu jääb brownie nii fooliumile kui ka küpsetuspaberile kinni. Teine asi, mida jälgida tuleks, on koogi mitte üleküpsetamine, sest brownie on parim, kui ta on veel seest niiske, mitte kuiv ja murenev. Kook on valmis, kui toorjuustusegu on tahenenud, aga ei ole veel hakanud pruunistuma.

Ma ise olen seda šokolaadi-toorjuustu kooki teinud vähem kui kahe nädala jooksul juba kolm korda:) Ja Astridi lahkel loal mainin, et ta sõi seda esmaspäeval viis (!) tükki korraga ära, sest nii hea kook pidi olema:):):) Mulle endale ka meeldib ;-)




Šokolaadisegu:
200 g pähklitükkidega šokolaadi
70 g suhkrut
50 g võid
2 suurt muna
2 väikese kuhjaga spl maisitärklist (u 30 g)
1 kuhjaga spl kakaod (u 15 g)
näpuotsatäis soola
1 tl vaniljesuhkrut v -ekstrakti

Juustusegu:
400 g toorjuustu
2 muna v 1 suur muna ja 1 munakollane
60 g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut v -ekstrakti

Pane või- ja šokolaaditükid kaussi ning sulata vesivannil. Klopi sisse suhkur ja seejärel toasoojad munad. Lisa šokolaadisegule läbi sõela eelnevalt omavahel läbi segatud maisitärklis, kakao ja sool  ning seejärel vaniljeekstrakt. Vispelda toasoe toorjuust suhkruga ühtlaseks, lisa vispeldades ükshaaval munad ja viimasena vaniljeekstrakt. 

Pane kõigepealt šokolaadisegu 23x34 cm koogivormi, mille põhi ja ääred on vooderdatud kergelt võitatud fooliumi v küpsetuspaberiga. Võid teha ka väiksemasse vormi, aga korrigeeri siis küpsetusaega. Laota šokolaadisegu peale ühtlaselt (NB! ka koogi äärtesse) toorjuustusegu ning tõsta supilusika v spaatliga kihte segamini. Küpseta kooki ahjus 170 kraadi juures u 35-40 minutit. Lase vormis natukene jahtuda enne, kui ruutudeks lõikad.


2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sai järgi proovitud ja degusteerijate poolt kiitva hinnangu! Tuleb homme jälle teha :) Aitäh inspireerimast ja motiveerimast!
Muide, juulikuu kavatsengi veeta Pariisis, teadagi kus ;)
tervitustega
Merle Luxist

Silja Luide ütles ...

Merle, ei ole tänu väärt:)
Ja toredat kokkamist Sulle Pariisis - ikka väga lahe, et Sa sinna lähed!