reede, 1. juuni 2018

Marmorkook rabarberikreemi ja toorjuustuga (gluteenivaba)


Ajakirjast Delicious pärinev kook on olnud mu küpsetusrepertuaaris juba sellest ajast saadik, kui see esmakordselt paberil ilmus, kuid pildistada jõudsin küpsetist alles eelmisel suvel. Olen seda korduvalt teinud sõprade sünnipäevadele jm üritustele kaasa ja FB-s on sellest koogist (koos minuga) ühe sõbra tehtud foto juba 2013. aasta suvest :), niiet selle retsepti draft on mul blogis ootel olnud juba aastaid nagu selle imehea kohupiima-virsikukoogi puhulgi:D Mul on aga tõeliselt hea meel, et sellised vanad head klassikud, mille retsepti niikuinii peaaegu alati küsitakse, lõpuks ikkagi blogisse jõuavad - parem ikkagi hilja kui mitte kunagi, nagu juba vanarahvas ütles ;-)

Kui aga see rabarbrikreemiga juustukook tundub liigse mässamisena, siis blogi statistika kohaselt on sel hooajal enim vaadatud retseptiks kerge mandlijahuga rabarbrikook, millele järgneb ülimalt lihtne kohupiimaga purukook. Kolmandal kohal on aga tänavu kevadel kondenspiima ja beseekattega ülimõnus kook, mis samuti pisut rohkem aega võtab, kui lihtsalt asjade kokku segamiseks kulub :)

Kui kasutad noori peeneid punaseid rabarbrivarsi, siis jäta need kindlasti koorimata, sest just koored annavad kreemile ilusa roosa värvuse. Jämedalt ja pikalt rabarbrilt aga eemalda koor, kuna vanemate varte koor on juba pisut puitunud ja ahvatleva värvuse kaotanud. Erksa värvi saamiseks asenda sel juhul umbes pooled rabarbrid maasikatega, sest rohekas rabarbrikreem on küll peaaegu sama maitsev, kuid ei anna koogile efektset ja isuäratavat välimust, nagu noorted koorimata rabarbrivarred.

Kuigi kasutasin tavalisi poes müüdavaid mune ja vaid kaks või kolm olid mu sõbranna käest saadud vabalt peetavate kanade munad, siis ikkagi on kook päris kollase varjundiga. Tavaliste, nn puurikanade munadega tuleb see valgema värvusega.

Tegin loomulikult gluteenivaba koogipõhja, aga kui sa gluteeni ei pea vältima tervislikel põhjustel, siis kasuta nt 110 g nisu- ja 60 g kaera- või mandlijahu. Võid teha põhja ka küpsistest - selleks sega 200 g purustatud Digestive küpsiseid 60 g sulatatud võiga ühtlaseks massiks, suru vormi põhja ja hoia täidise valmimiseni külmkapis.


Põhi:
80 g (õlivaba) mandlijahu või toortatrajahu
60 g (gluteenivaba) kaerajahu
30 g maisijahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
50 g (pruuni) suhkrut
70 g külma võid
1 muna

Sega kuivained, näpi sõrmedega, haki noaga või töötle köögikombainis hulka tükeldatud või ning seejärel sega hulka muna. Suru tainas (vajadusel lisa jahu) ühtlase kihina vähemalt 24 cm läbimõõduga köögivormi küpsetuspaberiga kaetud põhja ja aseta täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Rabarberikreem:
350 g rabarberit
80 g suhkrut
2 sl (tsitrus)likööri või sidrunimahla
2 sl maisitärklist
60 g võid 
2 munakollast

Lõika rabarber 1-2 cm tükkideks, aseta koos  ja suhkruga potti ning kuumuta madalal kuumusel u 10 minutit, kuni rabarber on pehme ja nö pudruks keenud. Püreeri rabarberisegu (kannmikseris, köögikombainis või saumikseriga). Sega paar sl rabarberipüreed eraldi kausis maisitärklisega pastaks ja lisa ülejäänud püreele. Lase keema tõusta ja umbes minutikese keeda, kuni segu pakseneb. Võta pott tulelt ja sega vispliga sisse tükeldatud või. Kui või on segunenud, vala segu kaussi ja klopi sisse munakollased. Jäta rabarberitäidis jahtuma. 

Toorjuustukreem:
600 g toasooja toorjuustu
100 g toasooja hapukoort
100 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
3 toasooja muna
1 toasoe munakollane
2 sl maisitärklist

Vahusta toasoe toorjuust hapukoore ja suhkrutega, lisa vahustades ükshaaval munad ja munakollane, seejärel sega vispliga hulka maisitärklis nii, et tükke ei jää.

Vala koogipõhjale vaheldumisi juustu- ja rabarbrikreemi, tõsta noaga kihte pisut läbisegi ja küpseta 180 kraadi juures 40-50 minutit, kuni kook hakkab pealt kergelt kuldseks muutuma, kuid keskelt veel võdiseb kergelt. Jäta kook praokil uksega ahju jahtuma, täielikult jahtunud kook tõsta serveerimistaldrikule ja aseta külma. Serveeri näiteks koos maasikatega.



2 kommentaari:

Kristel ütles ...

Ahju minnes oli juba imeilus marmormormuster koogil peal (ja kreemid olid nii head, et kahju oli koogile panna) - ootan põnevusega, millisena ahjust välja tuleb. Ja veel suurema põnevusega, kuidas see homme maitseb.

Silja Luide ütles ...

loodan, et maitses hästi :)