neljapäev, 2. juuli 2020

Suitsulõhesalat spargli ja värske kartuliga



Sattusin just lugema huvitavat artiklit lugemise kohta ja sain üksiti teada, et selline sõna nagu "bibliotherapy" olemas on:) Lugemine teeb tõesti inimesi õnnelikumaks - mina olen selles küll veendunud. Loen hetkel juba 30-ndat raaamatut sel aastal ja ausalt öeldes ei kujuta elu ilma selle tegevuseta üldse ette. Nt telekast ma võin vabalt loobuda - olen elanud aastaid ilma selleta, samuti nii, et on küll aparaat olemas, aga pole kaablit ehk ühendust televisooniga, st et vaadata saab vaid DVD-sid, kuid ma pole kunagi elanud nii, et ma ei loeks raamatuid. Juba väiksest peale olen seda teinud, sest kui mul juhtus igav olema ja seda vanematele kurtsin, siis suunasid nad mind alati raamaturiiulite poole:) Ka maal vanaema juures oli lugemine üks ajaviitmise viisidest ja seal ma lugesin suvede jooksul läbi vist kõik raamatud, mis majas või pööningul leida oli. Isegi Pavlik Morozovi eluloo :) :):) 

Hakkasin selle aasta alguses kasutama goodreads'i (konto tegin küll juba novembris ära) ja nüüd on mul lõpuks ometi ka ülevaade sellest, kui palju tegelikult loen. Endalegi üllatuseks on raamatuid kokku päris palju, kuigi enamik neist on u 400-leheküljelised paksud teosed. Õnneks ootab ees mitu päeva Muhumaal (ilma arvutita), nii et juba ootan, et oleks võimalus raamat välja võtta ja kasvõi mõni lehekülg lugeda :)

Neljapäev on olnud traditsiooniliselt kalapäev ja selleks puhuks on pakkuda üks ülimõnus ja -tervislik salat, mis on nii toitev, et sobib ka põhiroaks (eriti soojal suveõhtul). Sõna otseses mõttes suus sulavad värsked kartulid on juba kohale jõudnud. Spargel on sel aastal pisut hilisem ja seda on poodides veel õnneks saada, kuid suvel, mil sparglihooaeg möödas,  tasub salatit teha spargli asemel hoopis roheliste ubadega. 


Salat:
600 g värsket kartulit
1 punt (200 g) peeneid sparglivarsi 
4 muna või 12 vutimuna
400 g suitsukana või - kala (lõhet, foelli, makrelli, heiki vm meelepärast)
100-150 g redist
1 sl nõrutatud kappareid
värskelt jahvatatud musta pipart

Jogurtikaste:
200 g paksu maitsestamata jogurtit
2 sl paksu majoneesi
1 tl sinepit
1 tl vedelat mett
1-2 purustatud küüslauguküünt
sidrunimahla ja riivitud koort (soovi korral)
soola

Keeda või auruta kartul pehmeks. Kui soovid kõrbedat kartulit, siis lõika kartul ratasteks ja prae pannil õlis kergelt kuldseks. 

Sparglil murra kindlasti ära paks varreosa. Sparglit keeda paar minutit keevas vees, loputa koheselt külma veega ja nõruta. Lõika need kaheks või kolmeks. Sparglit võib ka ahjus röstida. Selleks laota varred ahjuvormi, nirista peale oliiviõli ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 15 minutit sõltuvalt spargli paksusest. 

Aseta vutimunad külma veega kastrulisse ja lase veel keema tõusta. Kui soovid kõvaks keedetud kollasega muna, siis keeda 1-2 minutit, kui aga vedelamat sisu, siis võta kastrul kohe pliidilt, kui vesi keema läheb. Aseta vutimunad külma veega nõusse, lase pisut seista ja eemalda koor. 

Tükelda kala või kana, lõika redised õhukesteks ratasteks.  Aseta kõik salati komponendid vaagnale või kaussi. Jahvata peale musta pipart.

Sega omavahel kastme ained ja paku salati kõrvale või tõsta supilusikaga salati peale.

2 kommentaari:

enetimm ütles ...

Aitäh jälle kord imelise retsepti eest. Tahtsin öelda, et olen raamatute osas väga nõus. Mida kogukam, seda parem. Siis ei saa kiiresti otsa. Ma olen viimased aastad kasutanud e-lugerit. Proovinud aru saada, kas teeb mingi vahe, kas raamat on elektrooniline või mitte. Ning pole veel seda leidnud. Sest kirjutatu on minu jaoks kõige olulisem. Teleri osas on meie kodu ka ilma igasuguse ühenduseta. Välja arvatud, et mul on nüüd statsionaarne arvuti teleka taga. Vaatan siis kui tuju on. Ja seda, mis tahan. Olen näiteks trui Ringvaate jälgija 🙂 Ja kokasaadeteta ei saa ka elada 😁

Silja Luide ütles ...

aitäh - rõõm on minupoolne :)

raamatute osas peaksin ise ka varsti ülemineku digiajastule ette võtma :) mu pere (ema ja õed) ja paljud sõbrad-tuttavad kasutavad kindle't või kuulavad audioraamatuid ja on kõik väga rahul. ma ise olen veel paberi juures, aga tundub, et "tiigrihüpe" on ka mul varsti paratamatu :)