neljapäev, 23. juuli 2020

Kodujuustu-suvikõrvitsa kotletid



Suvikõrvitsaid on hetkel ohtralt saada - kel aias mõni taim, see teab, kuidas vilju igapäevaselt juurde tuleb:) Ma ise kasutan tsukiinit suvisel ajal peaaegu igapäevaselt toidus ning blogiski on juba ohtralt erinevaid soolaseid toitusid (nt pajaroogi, salateid), saiu, küpsetisi, omlette, pirukaid, kotlette ja kooke, mis suvikõrvitsat sisaldavad. Neid saad vaadata (ja loomulikult kodus järele teha) siit.

Ja loomulikult tuleb suvikõrvitsat sisaldavate roogade retsepte aina juurde:) Kuigi ise tegin just eile taaskord Katalooniast pärinevat mõnusat juustu-tsukiinivormi, siis blogisse saab seekord hoopis kodujuustuga kotlettide retsept. 

Mulle meeldib burgereid (sh pihve nende vahel) alati otsast lõpuni ise teha - poest ei ole ma mitte kunagi ühtegi kotletti ega lihapalli ostnud. Blogiski on olemas nii "tavalised" kotletid (isetehtud hakklihast ning peedi ja tuunikalakastmega) kui ka terve hulk erinevaid lihavabasid taimseid pihve. Peediga on suisa kaks varianti - feta ja tatraga -, lisaks aga leiab ka kikerhernestega ning loomulikult suvikõrvitsaga kotlettide retseptid. 

Aga siiski lisan neidki retsepte järjest juurde, sest ega ju küll küllale liiga tee ja ma ei tea, kuidas teiega, aga minul on küll pidevalt (ehk igapäevaselt) toidulaual vaheldust vaja. Mulle meeldib süüa teha ning just erinevaid uusi ja huvitavaid asju proovida, kuigi samas mõned vanad ja head asjad tulevad ikkagi aeg-ajalt kordamisele :) Eriti juhul, kui keegi külla tuleb või on vaja midagi kaasa küpsetada või valmistada, sest siis tahaks ikka kindlapeale välja minna ja mitte riskida esmakordse katsetusega.

Igal juhul neid suvikõrvitsa ja kodujuustuga burgereid võid ka külalistele pakkuda, sest retsept on paika timmitud ja korduvalt järele proovitud. Soojalt sobivad need pihvid nii värske salati kui ka suviste maitserikaste kartulite juurde; külmi suvikõrvitsa-kodujuustu kotlette võib aga nautida mõne dipikastmega suupistena. 

Praadimisel soovitan kasutada keskmisest pisut madalamat kuumust, et pätsikesed ka seest ilusti ära küpseks ja väljast samas kõrbema ei läheks, vaid oleks mõnusalt krõbedad. 


Vaja läheb:
500 g suvikõrvitsat
soola
4 muna
200 g kodujuustu
100 g kõvemat laagerdunud juustu
150 g nisu- või toortatrajahu
värskelt jahvatatud musta pipart
0,5 tl tšilli- või paprikapulbrit või mõlemat (soovi korral)
õli praadimiseks

Riivi suvikõrvits, sega läbi soolaga ja jäta sõelale vähemalt 10ks minutiks (vabalt võib kauem hoida) nõrguma. Seejärel pigista käte vahel või suru supilusika abil võimalikult palju vedelikku viljadest välja.

Klopi munad kergelt lahti, sega läbi kodujuustu ja riivitud juustuga. Sega hulka sõelutud jahu, seejärel suvikõrvits. Maitsesta soola ja pipraga, soovi korral lisa ka jahvatatud paprikat või tšillit või mõlemat nagu mina seda teen. Aseta tainas pooleks tunniks külmkappi, et jahu saaks paisuda.

Kuumuta pannil õli, tõsta sellesse supilusikaga kotletid ja prae keskmisest madalamal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks. 


2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Nii head kotletid tulid Su retsepti järgi :) See on nüüd üks mu lemmik suvikõrvitsa retsept.

Silja Luide ütles ...

niiiii tore!!! mul on tõeliselt hea meel selle üle :)