esmaspäev, 7. august 2023

Alkovabad suvejoogid - smuuti ja jäätisekokteil

 

Tänasel ülipalaval päeval soovitaksin kahte värskendavat jooki. Saan aru, et kuumad ilmad röövivad nii mõneltki söögiisu (mina kahjuks või õnneks nende inimeste hulka ise ei kuulu), seega pakun väja kaks sellist jooki, mis võivad isegi kerge eine eest olla, kuid promille ei sisalda, nii et sobivad ka tööpäeval ja autojuhtidele nautimiseks :)

Mulle meeldib valmistada smuutisid - seda on ilmselt näha blogiski, kuhu uusi retspte aeg-ajalt juurde jõuab. Kuigi mu smuutid on paksud, on need enamasti siiski joodavad, kuid aeg-ajalt teen ka kausismuutisid, mida saab lusikaga süüa. Igal juhul valikut on blogis omajagu ja nagu näha, siis üks smuuti tuleb praegu juurde :) 

See toitainerikas smuuti sobib suurepäraselt nii toekaks vahepalaks ja kergeks magustoiduks kui ka hommikueineks. Lisaks vitamiinidele ja mineraalainetele leiab sellest kiudaineid ja kasulikke baktereid, nii et tegemist on ühe igati tervisliku joogiga :)

Vaja läheb:
3 dl keefiri, petti või hapupiima
2 küpset suuremat banaani
5 mündilehte
200 g maasikaid
100 g külmutatud punaseid marju (maasikaid, vaarikaid, pohli, jõhvikaid)
1 sl linaseemneid
2 sl kama

Vala kõigepealt kannmikserisse keefir vm piimatoode, lisa tükeldatud banaanid ja tükkideks rebitud mündilehed. Puhasta maasikad ja suuremad lõika pooleks või neljaks. Lisa ka marjad jm koostisosad kannmiskerisse ja töötle ühtlaseks. Vala smuuti klaasidesse ja naudi kohe. 





See kergelt mõrkja alatooniga jäätisekokteil on eriti mõnus just praeguste palavate ilmadega. See on ühtaegu värskendav ja samas toitev. Ma tegelikult plaanisin seda kokteili teha alkovaba porteriga, mis on üks mu lemmikuid alkovabu jooke, kuid seda ei õnnestunud sel päeval poest saada. Seega valisin tavalise lager-tüüpi õlle, mis sobib samuti väga hästi, kuigi porteriga on kokteil tummisem. 

Muide teine alkovaba jook, mis mulle väga meeldib ja mis on ka suurepärane spordijook, on alkovaba Alexander. Mõlemad mu lemmik alkovabad õlled muide passivad väga hästi ka toitude kaaslaseks, eriti aga just Alexander, sest on kerge ja aromaatne; porter aga on eriti hea seltsiline pigem tummisematele pajaroogadele ja magustoitudele. 

Vaja läheb:
3 dl alkoholivaba lager-õlut (nt A. Le Coq Premiumi)
1 küpse suurem banaan
300 g šokolaadi-, karamelli- või vanillijäätist

Vala õlu kannmikserisse, lisa tükeldatud banaan ja jäätis supilusikatäie kaupa. Töötle ühtlaseks ja naudi kohe. 


Mõlemad retseptid ilmusid juunis siin

Kommentaare ei ole: