kolmapäev, 30. august 2023

Mandlimekiga virsiku-vaarika küpsetis


See mandlimekiga puuviljarikas küpsetis on tõeliselt hea ja megalihtne! Siia võib küll juurde pakkuda näiteks vanillijäätist, aga tegelikult on see ka niisama hea. Ja kuigi selliseid maisueid soovitatakse pigem soojalt süüa, siis tegelikult on see vaarikatega magustoit ka jahtunult või isegi täitsa külmalt ülihea :) 

Suvisel ajal ei ole köögis staariks mitte ainult kodumaised marjad, vaid ka aprikoosid, virsikud ja nektariinid on oma parimas vormis ja soodsaima hinnaga, mistõttu tasub just nüüd neid erinevates roogades kasutada, samuti viljadest hõrke hoidiseid valmistada. Vaarikate asemel võib siin kasutada ka mustikaid. 

Taolisi lihtsaid vabas vormis tainaga kaetud marjade ja puuviljade küpsetisi tähistatakse inglise keeles sõnaga "cobbler". Suvisel ajal on need kerged ja marjased maiused populaarsed nii Inglismaal kui ka teistes sama emakeelega riikides (eelkõige USA-s). 

Kunagistest Briti kolooniatest pärinev küpsetis võib olla tegelikult nii soolane kui ka magus. Arvatavasti sai see pirukas alguse asjaolust, et traditsiooniliste inglisepäraste pudingute jaoks ei olnud ülemere riikides ei sobivaid komponente ega vajalikku varustust, mistõttu mindi maiuste valmistamisel lihtsama vastupanu teed. Magusas versioonis on marjad ja puuviljad, soolases aga reeglina veise- või lambaliha, mis on enne ahju panekut kaetud tainatükkide, küpsiste või klimpidega. Sõna "cobbler" tähendas varasemalt puust kaussi, kuid siiski on teadmata, kuidas just see termin küpsetise nimeks sai. 

Täidis:
500 g aprikoose, virsikuid või nektariine
200 g vaarikaid 
3 sl suhkrut
1 apelsini peenelt riivitud koor
0,5 sl maisitärklist

Kate:
50 g riisi- või nisujahu
50 g peenelt jahvatatud mandleid (mandlijahu)
0,5 tl küpsetuspulbrit
80 g suhkrut
80 g külma võid
1,5 dl keefiri
50 g mandlilaaste

Lõika viljad pooleks, eemalda kivi ja seejärel lõika tükkideks või sektoriteks.  Sega täidise ained omavahel ja laota ahjuvormi. 

Katte jaoks sega kuivained omavahel, lisa tükeldatud või ja töötle kas köögikombainis või haki kiirelt noaga riivsaialaadseks puruks. Lisa keefir ja sega ühtlaseks tainaks. Tõsta tainas supilusikaga vormi täidise peale. Puista peale mandlilaastud. 

Küpseta 200-kraadises ahjus 35-40 minutit, kuni täidis mullitab ja tainas on pealt kuldpruun. Serveeri soojalt kas niisama või koos vanillijäätisega. 



Retsept ilmus paar kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: