esmaspäev, 28. august 2023

Kukeseenekaste porruga

 

Kes ei armastaks (kuke)seene kastet?!? :) Tänavu tundus seenesaak veel kuu aega tagasi olevat üsna kesine olevat, kuid sel nädalavahetusel sain kummalgi päeval ämbritäie kukeseeni ning ühel päeval ka haavapuravikke ja timpnarmikuid, nii et suisa patt oleks nuriseda :) Ja iga suve juurde kuulub kukeseeenekaste värske kartuliga - kui sellest isu täis, alles siis hakkan igasuguseid muid asju valmistama (nt pirukat, risotot, pastat, orsotot, panniroogasid jm). Siit leiab igal juhul palju variante, kuidas seeni maitsvalt ära kasutada ;-)

Üks klassikaline kukeseenekaste mul blogis juba on. See siin on veidi teistsugune, sest tegin vahelduse mõttes kastet hoopis porruga. Kui aga soovid veidi luksuslikumat seenekastet, siis lisa ka valget veini ja merevaiku nagu nt Luisa Rõivas teeb. Minu jaoks käib suvine kukeseenekaste lahutamatult kokku lisaks värskele kartulile ka tomati-kurgisalatiga, aga loomulikult tuleb valida endale meelepärane variant.

Mis aga eelpoolmainitud timpnarmikusse puutub, siis see on minu jaoks täitsa uus seen, mida sain seekord päris palju. See on kukeseenega pealt vaadates veidi sarnane ja mõne arvates isegi parem seen, kui kõigi lemmik kukekas. Nii et olen jälle ühe seene võrra targem :)

Vaja läheb:
1 porru
1 sl (oliivi)õli
400 g kukeseeni
1 sl võid
soola
2 dl (1 pakk) vahukoort
1 dl täispiima
1 sl nisu- või riisijahu
värskelt jahvatatud musta pipart
hakitud tilli

Lõika porru õhukesteks viiludeks. Kuumuta pannil õli keskmisest pisut madalamal kuumusel ja prae selles porrut mõni minut, kuni see on pehme ja klaasjas. Lisa puhastatud kukeseened ja keera kuumust kõvemaks. Lase seentel aeg-ajalt segades küpseda kuni neidt välja tulnud vedelik on aurustunud. Maitsesta soolaga ja sega hulka või.

Vala pannile vahukoor. Sega jahu läbi piimaga nii, et tükke ei jää. Vala piim pannile ise samal ajal panni sisu segades. Kuumuta mõni minut, kuni kaste veidi pakseneb. Jahvata peale musta pipart ja puista hakitud tilli. Naudi koos värske kartuliga. 


Kommentaare ei ole: