neljapäev, 10. august 2023

Värske suvine salat kergelt marineeritud lõhega


Suvel ilmselt on enamikel inimestel veelgi vähem aega süüa teha, seega igasugused kerged ja kiirelt valmivad, kuid toitainerikkas road kuluvad marjaks ära. Aega kulub selle lõhe ja suvise värske kartuliga salati jaoks suhteliselt vähe, ahju pole vaja sisse lülitada ning meeldib see ka meestele :)

Kergelt marineeritud lõhe on meeldivalt lihtne ja maitsev ning olen seda varemgi kasutanud, näiteks poke-kausi jaoks on see igati autentne variant. 

Kui aga on vaja suvisel ajal mõnda eriti head pirukat, siis soovitan suvikõrvitsa ja kahe juustuga maitserikast galetti, mille retsept just viimases Nädalalõpuleht LP-s ilmus. See muide sobib ka suurepäraselt šampanja kõrvale;-) Ja see tomati-feta galette on samuti suurepärane! Mulle sellised rustikaalsed vabas vormis pirukad tohutult meeldivad, sest neid on lihtne teha, aega kulub vähe, need on tõeliselt maitsvad ja minu kogemuse kohaselt meeldivad kõigile (lastele pole siiski pakkunud, aga täiskasvanud võtavad küll kõik vähemalt kaks tükki). Nii et soovitan proovida järgmisel korral, kui mõni tore õhtune istumine on. Seniks aga tasub teha suvistest aedviljadest salatit, mis koos pošeeritud muna ja värske kiitmarinaadis lõhega on supermõnus :)


Marineeritud lõhe:
250-300 g lõhefileed
4 sl sidrunimahla
1 sl sojakastet
1 sl heledat suhkrusiirupit
musta pipart

Eemalda lõhefileelt luud ja nahk ning lõika u 1 cm kuubikuteks. Sega marinaadiained omavahel, aseta sisse lõhetükid, sega läbi ja lase u 10 minutit seista. 

Salat:
u 600 g värsket kartulit
2 väikest värsket kurki
1-2 keskmist tomatit
1 keskmine (kollane) suvikõrvits
4 suuremat muna
värsket tilli

Kaste:
4 sl oliiviõli
1 sl valge veini või õunaäädikat
1 sl heledat siirupit
1 tl mahedat sinepit
soola, (värskelt jahvatatud) musta pipart

Keeda või auruta kartulid pehmeks. Lõika kartulid meelepärasteks tükkideks. 

Lõika kurk õhukesteks viiludeks ja tomat meelepärasteks tükkideks. Lõika suvikõrvitsast õhukesed viilud ja pruunista neid pannil natukese õliga mõni minut. Kui soovid, siis prae pannil kergelt ka kartulid läbi.

Keeda või pošeeri munad. Haki till peeneks. Sega kokku kaste. 

Jaga kartulid nelja taldriku vahel. Puista ühtlaselt peale ülejäänud aedviljad ja nirista neile kaste. Jaga lõhe samuti nelja taldiku vahel, aseta igale taldrikule muna ja puista kõige peale hakitud tilli. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

    2 kommentaari:

    Kylli ütles ...

    Huvitav, kas galettide tainast õnnestuks teha ka mõne muu jahuga? Kaera- või rukkijahu näiteks? Kuidas sel juhul ainete vahekordi peaks arvestama?

    Silja Luide ütles ...

    ilmselt õnnestub ka muu jahuga, kuid mitte sama retsepti järgi. minu kogemus näitab, et nisujahuga saab ideaalse galeti taina, kuid sama head tulemust ma pole veel teiste jahudega saanud, olgugi, et olen lisanud siduvaid aineid (küpsetuspulbrit ja tärklist).