teisipäev, 22. august 2023

Pehme ploomi-mandlikook


Ploomiaeg on käes ja siit tuleb kohe ka uus ploomikoogi retsept :) Seekord annavad ploomidele lisaks küpsetisele vunki juurde mandlijahu ja vanad head lehmakommid. Kooki saab nautida nii soojalt kui ka jahtunult. Kuigi see mandlimekiga ploomimaius on mõnusalt mahlane, võid siiski juurde pakkuda vanillijäätist, -kastet või -kreemi.  

Ma ise armastan koduaia ploome, kuigi viimastel aastatel kipub neid napivõitu olema. Aga kodumaised ploomid on kuidagi teise (st hoopis parema) maitsega, kui imporditud viljad, nii et hetkel tasub mõni kook ka ploomidest valmistada.

Igal juhul blogis on veel teisigi imemaitsvaid ploomikooke nagu näiteks:






* vana hea ploomi-galette :)

Lisaks veel ploomimarmelaad, mis on suurepärane nii pannkookide kui ka sõrnikutega. Ja vürtsikas ploomitšatni, mis sobib eelkõige just juustudega, kuid on väga hea ka erinevate liharoogadega.

Vaja läheb:
300 g ploome (puhastatud kaal)
100 g lehma- ehk piimakomme (u 6 kommi)
120 g mandlijahu
100 g nisu- või maisijahu
2 tl küpsetuspulbrit
3 toasooja muna
120 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
1 dl neutraalse maitsega õli
1 dl maitsestamata jogurtit või keefiri
1 tl vanilli- või mandliekstrakti (soovi korral)
tuhksuhkrut

Lõika ploomid pooleks ja eemalda kivid. Lõika kommid tükkideks. 

Sega mandlijahu sõelutud nisu- või maisijahu ja küpsetuspulbriga. Vahusta munad suhkrutega heledaks kohevaks vahuks, sega hulka õli ja jogurt või keefir ning soovi korral ka ekstrakt. Seejärel lisa jahusegu ja sega õrnalt ühtlaseks. Viimasena sega ettevaatlikult hulka tükeldatud kommid.

Vala tainas 20-22 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Aseta ploomid tainale nii, et lõikepool on all.

Küpseta kooki 180-kraadises ahjus u 45 minutit, kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja ja kook on pealt kuldpruun. lase küpsetisel vormis u 10 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Jahtunud koogile sõelu tuhksuhkrut.


Retsept ilmus u aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: