neljapäev, 12. september 2024

Üks lihtne mahlane õunakook :)


Kui on selline õunauputus, siis loomulikult tuleb õunakooke blogisse muudkui juurde lisada ;-), kuigi neid on siin juba väga palju. Lisaks leiab blogist ka õuntega hoidiseid ja muid maiuseid ning isegi soolaseid toite. Õunakooke jm roogasid meeldib mulle teha just hapude õuntega ning nii maitse kui ka tekstuuri poolest on mu absoluutseks lemmikuks Antoonovka. See sort on juba lapsepõlvest saadik mulle tuttav, sest meil kasvab see koduaias, ja sel aastal pakub see u 100 aastat vana puu õnneks kohe eriti rikkalikku saaki. Nii et sel sügisel valmib mu köögis eriti palju maitsvaid õuntega toite ;-)

See on üks lihtne kodune õunakook, mis sulab suus ja säilib mahlane veel mitu päeva. Küpsetist saab teha veelgi maitsvamaks, näiteks võid koogi sisse lisada peotäie marju (pohli või jõhvikaid) või hoopis koogi peale veidi pruuni suhkrut puistata enne selle ahju panekut. Samuti võib peale puistata mandlilaaste või hakitud pähkleid (nt sarapuu või Kreeka). 

Kui soovid gluteenivaba kooki, siis asenda nisujahu riisijahuga ja lisa 1 tl küpsetuspulbrit (kokku 2,5 tl). 


Vaja läheb:
170 g võid
500-600 g hapusid õunu (puhastatu kaal)
1 tl jahvatatud kaneeli või 0,5 tl peenestatud kardemoni
4 toasooja muna
170 g suhkrut
200 g hapukoort
120 g jahu
4 sl kartulitärklist
1,5 tl küpsetuspulbrit
tuhksuhkrut 

Tükelda või, sulata ja lase jahtuda. Lõika õunad 1-1,5 cm tükkideks ja sega läbi kaneeli või kardemoniga. 

Klopi munad suhkruga lahti, sega hulka hapukoor ja sulatatud või. Teises kausis sega sõelutud jahu tärklise ja küpsetuspulbriga ning seejärel sega see õrnalt munasegu hulka. Viimasena sega tainasse õuanatükid. 

Laota tainas u 20X30 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud neljakandilisse vormi ja küpseta 180-kraaadises ahjus 30-40 minutit, kuni kook on pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase koogil vormis jahtuda, sõelu peale tuhksuhkrut ja lõika ruutudeks. 


Retsept ilmus aasta tagasi siin

esmaspäev, 9. september 2024

Õuna-kaneeli sai ehk vürtsikas õuna-babka



Babka on viimastel aastatel Eestiski popiks saanud ja blogis on juba olemas üks eriti maitsev soolane juustuga babka. Seekord aga praegusele õunahooajale kohsaelt lisan juurde kaneeliküllase õunatäidisega babka, mis samuti sulab suus :)

Kuigi praegu on laias maailmas tohutu palju erinevaid babkasid, siis algselt kasutatigi selle küpsetise valmistamisel kaneeli; šokolaad ja pähklikreem on alles 20. sajandil ameeriklaste poolt lisatud. Seal riigis on see küpsetis nii popp, et babkast on saanud ka vastav pitsa, jäätis ja sõõrikud :D Igal juhul kui babka ajalugu, sh päritolu jne rohkem huvitab, siis aasta tagasi kirjutasin sellest siin

Enamasti laotatakse sellisele saiale peale veel ka suhkrusiirup, kuid minu arust see on niigi piisavalt magus ja mahlane ning ma ise ei tunne vajadust seda veel ka kleepuvaks muuta. Kui soovid, võid tuhksuhkrut peale raputada, ga minu jaoks on selle küpsetise krõbe pealispind niisama kõige nauditavam. 

Nagu ikka pärmitainast küpsetised, nii ka babka on parim just ahjusoojalt, kui tänu rikkalikule täidisele võib seda isegi paar päeva säilitada. Jahtunud saia tuleks hoida õhukindlas anumas või küpsetuspaberisse mässituna. 

Tainas:
120 g sooja piima 
7 g kuivpärmi
1 suur toasoe muna
50 g sulatatud ja veidi jahtunud võid
280 g jahu
0,25 tl soola
2 sl suhkrut
1-2 sl vanillisuhkrut
0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)

Sega soe piim pärmiga. Lisa ülejäänud ained ja sega kergelt läbi. Lase tainal u 5 minutit seista. Seejärel sõtku tainast kas käte või lauamikseri abil, kuni see on pehme ja vetruv (kulub vähemalt 5 minutit). Tõsta tainas jahusele pinnale ja töötle seda peopesade abil veel umbes minut. Aseta tainas kergelt õlitatud kaussi, kata köögirätiga ja lase 45-60 minutit kerkida, kuni tainas on kahekordistunud. 

Õunatäidis:
200 g haput õuna (see on puhastatud õunte kaal)
u 1 sl võid
1 sl pruuni suhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit

Tükelda puhastatud ja soovi korral ka kooritud õun, tehes sellest max 1 cm läbimõõduga tükid. Aseta kõik ained pannile ja kuumuta, kuni õunad on pehmed. Vala täidis kaussi ja lase jahtuda. 

Kaneelitäidis:
60 g toasooja võid
60 g pruuni suhkrut
1-2 tl jahvatatud kaneeli

Sega täidise ained omavahel kreemiks. 

Kummuta tainas kausist jahusele pinnale, vajuta õhk välja ja rulli 30x40 cm ühtlase paksusega ristkülikuks. Määri tainale kaneelitäidis ja seejärel laota ühtlaselt peale õunatükid. Rulli tainas lühemast poolest alustades rulliks. Lõika terava noaga rull pikkupidi keskelt pooleks. Tõst pooled üksteisest paar korda üle, et tekiks palmik, vajuta otsad kokku ja tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud 30 cm pikkusesse vormi. 





Kata vorm ja lase kerkida veel u 30 minutit, kuni sai on kohev. Küpseta 180-kraadises ahjus u 45 minutit, kuni sai on pealt kuldpruun. Lase enne lahti lõikamist saial veel u 15 minutit taheneda. Jahtunud saia hoia õhukindals anumas või küpsetuspaberisse mässituna toatemperatuuril. 


Retsept ilmus siin

      teisipäev, 3. september 2024

      Suvikõrvitsarullid tomatikastmes


      Suvikõrvitsaid veel kasvab jõudsalt, nii et mõtlesin lisada ühe retsepti, mida tegelikult esmakordselt tegin juba aasta tagasi. Ajakulu on selle roa puhul pigem mõõdukas ja julgen seda argiõhtukski soovitada, kuigi päris minutitega see valmis ei saa, sest suvikõrvitsad tuleb üleliigsest vedelikust vabastada, täidis valmis teha ja siis kogu kupatust veel ka veidi ahjus küpsetada :)

      Selle roa saab valmistada kas suuremal pannil, midas saab ka ahju panna, või hoopis vormis. Kui valmistad roa panni asemel ahjuvormis, siis võid kastme jaoks võtta ühe asemel kaks purki purustatud tomateid, et kastet oleks piisavalt. Pannile aga kahjuks rohkem kui ühest purgist tehtud kaste ei mahu.

      Eriti hea on tomatikastmega suvikõrvitsarullid ahjusoojana koos krõbeda saiaga, aga võib juurde ka pastat või riisi pakkuda.

      Vaja läheb:
      2 keskmist suvikõrvitsat (kaal kokku u 400 g)
      300 g hakkliha
      1 keskmine paprika
      2 küüslaugu küünt
      400 g (1 purk) purustatud tomateid
      1 tl kuivatatud punet
      0,5 tl tšillihelbeid
      soola, suhkrut ja musta pipart
      200 g ricotta't
      100 g kõva laagerdunud juustu (Parmesan, Grana Padano vmt)
      1-1,5 dl pestot
      2 mozzarella-palli (kokku u 250 g)
      värsket basiilikut

      Lõika suvikõrvitsast pikkupidi õhukesed viilud. Seda saab teha nii mandoliini ja juustunoa kui ka köögiviljakoorijaga. Aseta suvikõrvitsaviilud majapidamispaberile, puista peale soola ja jäta u 30 minutiks seisma. Kuivata majapidamispaberiga suvikõrvitsatelt pinnale tõusnud vedelik. See on oluline, et roog pärast küpsemist liialt vesine ei jääks. 

      Pruunista hakkliha vähemalt 28 cm läbimõõduga pannil, mida saab ka ahjus kasutada. Lisa tükeldatud paprika, peeneks hakitud küüslauk  ja maitseained (pune, tšilli, sool, suhkur ja pipar) ning prae segades veel mõni minut. Vala pannile tomatikonserv ning lase u 10 minutit madalal tulel podiseda, kuni kaste veidi pakseneb.

      Sega ricotta ja riivitud kõva juust pestoga läbi. Aseta iga suvikõrvitsaviilu sisse u 1 tl täidist või pane kaks viilu kõrvuti ja kasuta u 1 sl täidist ning keera rulli. Aseta rullid pannile kastme sisse ja puista peale tükkideks rebitud mozzarella. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. 

      Lase roal pärast ahjust võtmist u 10 minutit taheneda. Puista peale basiikulehed ja naudi kohe.