pühapäev, 27. märts 2011

Suussulav šokolaadipuding


Selle šokolaadipudingu retsept pärineb Nigellalt, kelle retseptid teadjate sõnul alati töötavad:) Vähemalt see on küll taaskord täiesti lollikindel, aga samas ülilihtne retsept, mille järgi valmistatud puding viib keele alla:) Olen täitsa nõus Nigellaga, et see puding on "pure, all-encompassing bliss. When you eat this cooled, it is like chocolate satin cream and almost shocking in its pleasurable intensity. But I love it straight out of the pan, too, when it is like the best chocolate you've ever had, in spoonable form".

Kui paljud, sh mu koolikaaslane Paul, leiavad, et Nigella pole ikkagi päris kokk, kuna tema retseptid on kõik sellised, et "võta jogurt ja granola ning pane kaussi", siis see šokolaadipudingu retsept väärib kindlasti aplausi!:)

Pudingu jaoks on vaja:
200 ml vahukoort
175 ml piima (parem oleks kui õiget ehk 3,5 %-list, aga 2,5 %-line ajab ka asja ära)
60 g peenet (rafineerimata roo)suhkrut
15 ml (1 spl) maisijahu
35 g naturaalset kakaopulbrit
30 ml (2 spl) keeva vett
2 munakollast
1 tl vaniljesuhkrut
60 g tumedat peenelt hakitud šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)

1. Soojenda potis vahukoor ja piim.

Originaalretseptis on 250 ml 3,5%-list piima ja 125 ml vahukoort, aga mina tahtsin terve paki vahukoort ära kasutada, seega suurendasin vahukoore ja vähendasin piima kogust. Reeglina ei tee  lisarasvaprotsent enamikes kookides ja magustoitudes kunagi paha;-) Ühel korral kasutasin selle pudingu valmistamisel aga vahukoore asemel olude sunnil kohvikoort, kuid tulemus oli ikka ok, niiet valik, millist konkreetset piimatoodet kasutada (ja kui rammus see puding lõpuks jääb), on üsna lai...:)

2. Teise potti pane suhkur ja lisa läbi sõela maisijahu ning kakaopulber ja sega ühtlaseks. Lisa 2 spl keeva vett ja sega vispliga pastaks. Vispelda massi hulka ükshaaval munakollased, seejärel soojendatud vahukoore-piima segu ja vaniljesuhkur. Puhasta poti ääred, "nurgad" ja põhi korralikult, et kogu mass oleks ühtlaselt segunenud ning midagi poti põhja ega äärtesse kinni ei jääks.

3. Pane pott madalamapoolse kuumusega pliidile. Küpseta potis olevat segu samal ajal seda koguaeg kergelt (kuid hoolikalt!) :) vispeldades u 3-4 minutit kuni segu pakseneb majoneesitaoliseks massiks.

Mul kulub paar minutit kauem, sest kasutan paksupõhjalist potti. Oluline ei olegi tegelikult niivõrd kuluvat aega, kui tulemust jälgida, et oleks piisavalt paks ehk majoneesi meenutav segu.

4. Võta pott tulelt ja vispelda sisse peenelt hakitud šokolaad. Kui segu on ühtlaselt sametine ja seal tükke ei ole, siis vala see nelja u 150 ml suurusesse tassi v kausikesse. Mina kasutan tavaliselt natukene suuremaid kaussse, et saaks marju ja jäätist juurde panna. Kata tassid v kausid toidukilega nii, et kile oleks otse pudingu pinnal, et sellele nahka peale ei tekiks. Kui puding on jahtunud, aseta tassid külma.

Võid enne kile pudingule asetamist riivida pinnale ka valget- v tumedat šokolaadi, mis siis kergelt pudingu pealispinnale sulab.

5. Serveerimiseks lase pudingul enne natukene aega toatemperatuuril seista. Pealt kaunista kas mandli-, valge ja/või tumeda šokolaadi ja/või mandlilaastude, kooskoshelveste, granaatõunaseemnete ja/või marjadega. Võid peale hakkida ka mandleid v sarapuupähkleid. Igat pidi jääb hea;-) Juurde võid pakkuda veel vahukoort v vaniljejäätist v -kastet. Selle magustoidu puhul ütlus "less is more" ei kehti;-), kuigi niisama paljalt ilma ühegi lisandita on puding ka väga maitsev.

4 kommentaari:

Lars ütles ...

Sellised postitused tekitavad minus masendust - miks ma juba eelmisel sügisel Tallinnasse ülikooli ei tulnud? :D Nii tahaks praegu sinu köögis istuda ja pudingut naudelda :D

Kusjuures, ma mõtlesin, et tegelikult võib see ju päris lahe olla, kui kauss (nt sügavam crème brûlée vorm) on pudingut ääreni või lausa kerge kuhjaga täis ning sellele siis marju ja asju peale panna. See tekitaks minu arvates toreda ja armsa muffinilaadse efekti :)
Aga ma nüüd lähen söön kooki, magus hullutab!

Laura:)

Silja Luide ütles ...

eks naudime mõni teinekord;-) seda pudingut on nii lihtne teha ja läheb kiiresti, et seda õnnestub sul kindlasti siin saada:)

Lars ütles ...

Ja makroone ja liha ja kirsikooki ka :D

Parmupillipiiga ütles ...

Tegin eilse peo puhul selle pudingi. Panin maisijahu asmel tavalist jahu. Noh, lõpuks läks ikka paksemaks ka ja jahtunult oli ideaalse konsistentsiga. Hiljem tuli meelde, et maisijahu on ju tärklis. Oli see alles kange magustoit - vähkresin pärast söömist 5 tundi unetult voodis! Vähemalt sai palju häid mõtteid mõeldud :)
Head uut aastat!