teisipäev, 3. jaanuar 2012

Tom Kha Gai supp

Tom Kha on üks minu lemmik-suppe, mis Aasias sööduna võtab reeglina juba esimesest suutäiest alates pisara silmist ja paneb suu õhkama, aga see siin on üsna leebe variant - pean ju ometi söögitegemisel teiste inimestega ka arvestama:) Üks sarnane vürtsikas kookospiimaga kanasupp siin blogis juba on, aga Tom Kha Gai on ikkagi klassika, mida ma ise päris tihti teen, niiet tahaks ikkagi blogis selle supi retsepti ka jagada:)

Mis puutub eksootilisena paistvatesse galangali, laimilehtedesse ja sidrunheina, siis neid kõiki saab kivatatud kujul osta Stockmannist 100 grammiste pakkidena, millest jätkub päris pikaks ajaks, mis aga igaüks maksab vaid 1 euro ja midagi peale. Ehk siis tegelikult on need kolm asja tänasel päeval mitte ainult lihtsalt kättesaadavad, vaid ka juba väga taskukohased, sest sellistest 100 grammistest pakkidest saab ikka tükk aega suppe jm vürtsikaid aasiapäraseid toite teha:)

Müügil on ka spetsiaalsed maitseainesegud, millega Tom Kha eriti kiirelt valmis saab, aga esiteks pole pulbriga asi kunagi see, mis nö õigetest asjadest tehtu, ja teiseks on selles segus ka keemiat, nt säilitusained, sees (ma just hiljuti lugesin ühte pakendit huvi pärast), niiet soovitan ikka päris koostisosi kasutada. Retsepti koostisosade loetelu on küll suhteliselt pikk, aga tegelikult läheb supi tegemine väga kiirelt ja on ikka hästi lihtne. Minu tutvusringkonnas valmistavad seda ka inimesed, kes muidu eriti süüa ei tee:)

Supi jaoks on vaja:
500 ml kanapuljongit
800 ml kookospiima
2 peenelt hakitud šalottsibulat
1 peenelt hakitud küüslauguküüs
15 g galangali
sidrunheina (kui on värske, siis 2 vart; kui kuivatatud, siis u peotäis)
1 suur punane tšillikaun, peenelt hakitud, koos seemnetega
3 kaffiri laimilehte, väikesteks tükkideks rebitud
300-400 g väikesteks (u 6 mm paksusteks) tükkideks hakitud kanafileed
200 g värskeid hakitud seeni
2 spl laimi v sidrunimahla
0,5-1 spl kalakastet
3 spl koriandri lehti ja varsi, hakitud 2 cm tükkideks
soola (soovi korral)

Mina kasutasin seekord enda keedetud kanapuljongit, seega võtsin u liitri ja redutseerisin seda u poole liitrini, et maitse oleks tugevam. Kõigepealt panegi kanapuljong ja kookospiim potti ning lase keema tõusta. Lisa šallotsibul, galangal, sidrunhein, tšillikaun ja laimilehed. Lase keema, lisa kana ning lase uuesti keema tõusta. Soovi korral võid kana ka pannil enne supile lisamist kergelt pruunistada.

Keeda madalal kuumusel u 5 minutit, lisa seened ning keeda veel 2 minutit. Kontrolli, kas kana on küps - kui jah, siis võta pott tulelt. Sega sisse laimimahl, kalakaste ja värske koriander. Vajadusel maitsesta soolaga. Serveeri koos keedetetud riisi v riisinuudlitega.

Sellest kogusest saab peaaegu kolmeliitrise potitäie suppi, mis minu arvates on väga hea ka järgmisel päeval, kui maitsed on veelgi tugevamaks muutunud, eriti käib see aga vürtsidega kookospiima sees seisnud kanatükkide, seente ja riisinuudlite kohta, niiet soovitan esimesel päeval ülejäänud riisinuudlid supi sisse segada:)


Kommentaare ei ole: