esmaspäev, 2. jaanuar 2012

Vürtsikas porgandikook

IMEILUSAT JA ÕNNELIKKU UUT AASTAT!!!

Selle aasta kõige viimane kook oli üks mõnus vürtsikas porgandikook, mille ma tegin aastavahetuse peoks. Porgandikook on päris suur, sellest kogusest jätkus kahte piklikkusse vormi (üks neist oli 28 cm ja teine 18 cm pikkune), aga tegelikult piisaks ka ainult suurest vormist. Võid kasutada ka ümarat vormi, kuid see peaks olema üsna kõrge ja vähemalt 22 cm läbimõõduga. Kui sul aga pole 20 sööjat, siis peaks poolest kogusest ilusti piisama. Just selle peo pärast on koogist ka pildid ilma katteta, sest nii oli seda mugavam fooliumisse keerata ja transportida. Samas on aga tegemist hästi mahlase koogiga, mille puhul glasuur ei olegi väga oluline. Pildid tegin väiksemasse  vormi  tehtud porgandikoogist.


Kook:
300 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
3 tl piparkoogimaitseainet (võid asendada ka 2 tl kaneeliga)
150 g pruuni pehmet suhkrut (nt fariinsuhkur, melassi- v muu tume rafineerimata roosuhkur)
200 g riivitud porgandit
4 muna
250 g hapukoort
240 ml taimeõli

Vormi põhja pane küpsetuspaber, ääred määri võiga ja puista üle jahuga.

Sõelu jahu, küpsetuspulber, sool ja vürtsid suurde kaussi, lisa pruun suhkur ja riivitud porgand ning sega korralikult läbi. 

Teises kausis sega kokku hapukoor, munad ja õli ning vahusta kergelt. Lisa jahu-porgandisegu ning sega ühtlaseks. Tõsta taigen ettevalmistatud koogivormi ja silu pind. 

Küpseta 160 kraadi juures 1 h ja 15 minutit e kuni koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks. Lase 10 min vormis seista ja tõsta siis restile jahtuma. 

Katteks sobivad nii kohupiimapasta kui ka toorjuust (või nende segu), kuhu on sisse riivitud natukene apelsinikoort ja lisatud apelsinimahla, mett ja/või vahtrasiirupit. Nt vahusta 200 g toasooja toorjuustu u 3 spl suhkru, mee v vahtrasiirupiga, lisa 300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat ja maitsesta soovi korral 1 tl peenelt riivitud apelsinikoorega. Sega ühtlaseks kreemiks. Võid lisada maitseks ka supilusikatäis v paar apelsinimahla.


Kommentaare ei ole: