teisipäev, 8. oktoober 2019

Nostalgilised kohupiimapontšikud


Kes ei armastaks frititud kohupiimapallikesi? Päriselt ka - kas keegi teab kedagi, kes teab kedagi, kes teab kedagi, kes neid süüa ei taha?:D See oleks väga huvitav info, sest mulle on pontšikuid tehes alati mulje jäänud, et keegi naljalt neile “ei” ei ütle:) Tervislikud ega nö taljesõbralikud need just ei ole, aga samas ei ole vaja iga päev ja alati kaloreid lugeda - vahel võib ju endale ka maiustamist lubada;-)

Pontšikute retsept ilmus augustis Nädalalõpuleht LP-s koos teiste vanakooli maiustega Balti keti aastapäevale pühendatud numbris. Olen ka varasemalt taolisi Nõuka-aegsed lemmikretsepte jaganud, nt mõned aastad tagasi olid taasiseseisvumispäeva lehes suus sulav Kräsupea kook, tursamaksasalat, singirullid ja hapukoorekreem. Blogist leaib loomulikult nii vana hea Kass Arturi kui ka Kirju Koera maiused, rummikookidest ja biskviitkattega õunakoogist rääkimata:)

Need kõik on minu lapsepõlvest pärinevad (magus)toidud, mida olen ka praegusel ajal niisama söömiseks või külalistele pakkumiseks valmistanud. Minu arvates on tegemist geniaalsete roogadega, st need on suurepärane näide sellest, kuidas väheste ja igas poes alati saada olevate koostisosadega saab suurepärase maitseelamuse. Isegi ENSV tühjade lettidega kauplustes oli nende maiuste valmistamiseks vajalik tooraine alati olemas, vähemalt minu lapsepõlves:) Ja mulle on kõigi selliste klassikaliste ja pisut nostalgiliste toitude puhul jäänud mulje, et need meeldivad vist küll kõigile ja ma ei ole kunagi märganud, et suurt midagi alles jääks, kui mõnda neist valmistada. Ka kohupiimapalle teen enamasti korraga kahekordse koguse, et kõik päris kohe otsa ei saaks ... :)

Algne kohupiimapontšikute retsept on pärit ühest 1984. a välja antud paksust kokaraamatust (pildil), kuid olen seda kohendanud, sest praegusel ajal kaaluvad kohupiimapakid 200 g mitte enam 250 g. Kasutan tainas toitainerikast kaerajahu, kuid vabalt võid selle asendada algses retseptis olnud nisujahuga. Õli soovitan valida selline, mis kuumust kannatab - poes on õnneks tänapäeval ka ekstra frittimiseks mõeldud õlisid. 


Vaja läheb:
4 muna
4 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
400 g (2 pakki) kohupiima
1 tl soodat
150 g kaerajahu
1 liiter õli
tuhksuhkrut (soovi korral)

Klopi munad suhkrutega lahti, lisa kohupiim ja soodaga segatud jahu. Lase u pool tundi tainal seista. 

Kuumuta laiemas potis õli - seda võiks olla nii palju, et pontšikud selles vabalt “ujuda" saavad. Kui õli on piisavalt kuum (suitseb kergelt ja sissetorgatud märg kahvel tekitab särinat), tõsta kohupiimapallid kahe lusika abil sisse ja küpseta kuldpruuniks. Vahepeal pööra neid, et need ühtlaselt pruunistuks. 

Küpsenud pallid tõsta vahukulbiga majapidamispaberile, et üleliigne rasv eemalduks. Pontšikud on suurepärased nii soojalt kui ka külmalt. Soovi korral sõelu jahtunud kohupiimapallidele peale tuhksuhkrut.

2 kommentaari:

inglitiivad ütles ...

Nii maitsvad tulid! Miskipärast kogu aeg mõtlen, et frittimine on miski keeruline tegevus, aga pontšikud valmisid väga lihtsalt ja kiirelt. Lausa patt, et pool kogust tegin :(

Silja Luide ütles ...

mul on väga hea meel selle üle, et maitsesid :) ausalt öeldes tuli endal nüüd ka isu peale ... :)