laupäev, 21. jaanuar 2012

Šokolaadi-pistaatsia fudge

Retsept on Nigella oma ja need kommid pidid sobima nii vastvalminult serveerida kui ka kingituseks pakkida. Oluline on, et fudge oleks külm. Mulle isiklikult see restept väga meeldib, sest paigas on tumeda šokolaadi ja kondenspiima vahekord ning lisatud on minu arvates paras hulk pähkleid. Pistaatsiate asemel võid loomulikult kasutada teisi meelepäraseid pähkleid. Pähkleid võid panna retseptis ettenähtust vähem, kui sulle nii pähkline šokolaadikomm ei meeldi. Nägin seda sama retsepti hiljuti ühes ajakirjas ("Eesti Naine" vist) ning seal oli lisatud fudge'ile ka kuivatatud puuvilju ja natukene alkoholi - mõlemad sobivad ilmselt väga hästi šokolaadikomme täiendama, niiet katsetamisruum on lai:)

Samuti ei pea šokolaad tingimata 70%-lise kakaosialdusega olema. Ma ise kasutasin nt tumedat šokolaadi, mille kakaosisaldus oli 62%. Samas päris piimašokolaadi ikka ei soovita selle fudge'i valmistamisel kasutada, sest siis läheb see maius juba ilmselt liiga magusaks. Tume mõrušokolaad aitab hästi kondenspiima magusust balansseerida.

Igal juhul on pistaatsiapählitega fudge iga magusaarmastaja unistus! Kuna meil keegi sel päeval, kui šokolaadikommid valmisid, külas ei käinud, siis isegi jätkus neid veel järgmiseks päevaks:)

PS! Üks väike pisiasi igaks juhuks veel: sõnal "fudge" häädatakse "u" nagu "a" :)

350 g tumedat 70% kakaosisaldusega šokolaadi
400 g magusat kondenspiima
30 g võid
näpuotsatäis soola
150 g pistaatsiapähkleid

Pane tükeldatud šokolaad, kondenspiim, või ja sool paksupõhjalise potiga madalale kuumusele ja sulata segades.

Pähklid pane kilekotti ja tambi taigarulliga, kuni suurem osa pähkleid on puruks läinud. Võid ka nt pudrunuiaga purustada v lõikelaual noaga hakkida. Sega pähklid šokolaadisegu sisse. 

Vala šokolaadisegu fooliumiga kaetud neljakandilisse vormi (mul oli 28x16 cm klaasvorm), silu pealispind spaatliga ühtlaseks ja pane külma tahenema. Valmimisaega saab kiirendada sügavkülmikut kasutades. Kui mass on kõvaks muutunud, siis lõika see meelepärasteks tükkideks (Nigella ütleb, et tükid peaks olema 3,5 X 2,25 cm):)

Hoia šokolaadikomme külmas, enne söömist pole neid vaja toasoojas hoida.


7 kommentaari:

vahterliina ütles ...

kommid on ausad, isegi täna lõpetasin viimased. aga see hääldusevärk - õige oleks siis [fädzh]?;)

Silja Luide ütles ...

vot neid komme võiks lausa iga päev teha - nii head on:) aga, mis hääldusesse puutub, siis ikka "fadž", mitte "fjuuuuuudž" nagu eestlastel kombeks :D
et siis korrektsetes häädusmärkides nii: /fʌdʒ/

Katrin Kollist ütles ...

Katrin küsib: kust leida pistaatsiapähkleid? ja kas india pähkel ka sobib?

Silja Luide ütles ...

Katrin, india pähkel ja ka teised pähklid sobivad väga hästi:) ma hetkel ei ole Eestis ja jään seetõttu pistaatsiapähklite osas vastuse võlgu kahjuks, aga võin tagasitulles uurida :)

Silja Luide ütles ...

Katrin, anna andeks, et Sulle vastamine nii kaua aega võttis, aga käisin täna Piprapoes ja nägin, et seal olid tavalised soolamata ja ilma kooreta pistaatsiapähklid müügil. päikselist kevadet! :)

Anonüümne ütles ...

Soolamata pistaatsiapähkleid on müügil ka näiteks keskturul ja märksa odavamalt ilmselt, ca 7€ kilo (küll koorega) :)

Silja Luide ütles ...

Aitäh Sulle, Anonüümne, infot jagamast!:)