kolmapäev, 28. august 2024

Pohla-õunakissell kohupiimamuffinitega


See magustoit on tõeliselt hea! Pole liiga magus, samas on hästi mahlane ja maitseküllane. Pohla-õunamoosist inspiratsiooni saanud kissell ja väiksed kohupiimavormikesed või -koogikesed või -muffinid - kuidas keegi neid nimetada soovib-, on koos nii maitsev kombo, et seda võiks lõputult süüa :) 

Kissell on minu arvates geniaalne leiutis - hästi lihtne teha (saab tõesti megakiirlt valmis), mõnusalt mahe ja meeldib reeglina nii suurtele kui ka väikestele. Eriti hea kombo on marjadest pakatav kissell kohupiimakreemide ja -vormidega, kuid seekord otsustasin teha hoopis muffinilaadsed vormikesed. 

Kisselle koos erinevate kohupiimavormide ja -kreemidega on mul blogis juba mitmeid, näiteks:





Nii et kissellifännidele valikut on :)

Aga mõned näpunäited igaks juhuks ka, et see lihtne magustoit veelgi kergem teha oleks:

* Kissellile annavad pohlad kerget mõrkjat mekki ja mina piirdusin siin vaid 200 g suhkruga - täpselt parajalt magus sai nautimiseks nii nende kohupiimamuffinitega kui ka niisama.

* Soovitan kasutada silikonist muffinivorme, sest paberist vormidesse võib muffin kinni jääda. Kui neid pole, siis määri metallist muffinivormid korralikult võiga ja puista üle jahuga. 

* Kartulitärklise asemel võib kasutada ka maisitärklist, kuis sel juhul tuleb kissell paksenemiseks keema lasta. Kartulitärklise puhul tuleb aga keemist vältida, sest muidu kaotab see oma mõju ja kissell jääb ikkagi vedel. 

 

Kissell:
300 g pohli
4 keskmist õuna
200-300 g suhkrut
4 sl kartulijahu ehk -tärklist

Lõika puhastatud ja kooritud õunad tükkideks. 

Aseta pohlad ja õunad koos suhkru ja 1,2 l veega potti, lase keema tõusta, keera kuumust vaiksemaks ja keeda tasasel tulel 10-15 minutit, kuni viljad on pehmed ja kergelt lagunenud. Sega kisselli aeg-ajalt keemise ajal.

Keera kuumus kinni ja sega eraldi anumas kartulitärklis külma veega ühtlaseks. Vala tärklisesegu ühtlase nirena potti ise samal ajal kisselli segades, et ei tekiks tükke.

Kuumuta kisselli mõni minut samal ajal segades, kuni see pakseneb nii paksuks, kui soovid. Kui kissell aga juba tärklise sisse segamisel muutub parajalt paksuks, pole vajagi enam kuumutada. Ära kisselli keema lase! Lase kissellil täielikult jahtuda ja aseta see siis külmkappi. 

Kohupiimamuffinid:
50 g sulatatud võid
3 muna
50 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
600 g (3 pakki) vanilli- või rosinakohupiima
20 g tärklist
30 g nisu- või riisijahu 
0,5 tl küpsetuspulbrit

Sulata või ja lase veidi jahtuda. Klopi munad suhkrutega kergelt lahti ja sega hulka kohupiim. 

Sega kuivained (jahu, tärklis ja küpsetuspulber) omavahel. Sega kuivainesegu kohupiimasegu hulka, viimasena lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks. 

Jaota tainas 11-12 silikoonist muffinivormi vahel neid mitte päris ääreni täites, vaid jättes ülevalt äärest vähemalt 0,5 cm tühjaks. Küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit, kuni muffinid on tahenenud ja pealt kergelt kuldsed. Lase koogikestel täielikult jahtuda ja hoia neid kuni söömiseni külmkapis.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

neljapäev, 22. august 2024

Jahuvabad banaanipannkoogid


Need jahu ja lisatud suhkruvabad pannkoogid on mõnusalt magusad. Kuna neis jahu ei ole, siis loomulikult ei ole need kohevad, kuid see-eest sobivad neilegi, kes jahu süüa ei taha :)

Mul on siin kaks suurepärast kohevate banaanipannkookide retsepti: õhulised pannkoogid viilutatud banaaniga ja kohevad pannkoogid püreestatud banaaniga. Mõlemas neid on sees ka (gluteenivaba) jahu. See retsept on aga selleks, kui soovid gluteeni- või jahuvabasid pannkooke, kuid kodus on vaid nisujahu. Ehk siis see on hea võimalus teha pannkoogid ilma jahuta :)

Pildil on vanillimekiga pirnimoos, mis passib nende pannkookide juured väga hästi ;-)

Vaja äheb:
2 suurt küpset banaani
4 muna
0,5 tl küpsetuspulbrit
sorts vanilliekstrakti (soovi korral)
õli praadimiseks

Serveerimiseks: marju, pähkleid, moosi, mett, kondenspiima, jäätist jne jne 

Tee kahvliga banaanid püreeks. Lisa lahti klpitud munad, küpsetuspulber ja soovi korral ka vaniliekstrakt. Sega ühtlaks tainaks.

Kuumuta pannil õli ja tee supilusika abil pannile koogid. Küpseta neid keskmisel kuumusel kummaltki poolt mõni minut, kuni pannkoogid on kergelt pruunistunud. 


Üks eriti hea pirnimoos



Ma olen juba lapsest saadik olnud suur pirnisõber :) Kusjuures pirnil ja pirnil on megasuur vahe. Kuna koduaia pirnid on niivõrd maitsvad (reeglina olenemata sordist), siis poes müüdavad välismaised viljad ei lähe mulle kohe üldse peale. Mõned neist on seebimaitsega, mõned kuidagi vesised, mõned jälle lääged jne ning õiget pirnimekki neis nagu polegi ... Seega söön pirne just praegusel ajal ja ülejäänud aasta jooksul hästi vähe, kuid kasutan neid ikka aeg-ajalt küpsetamisel. Näiteks on pirnid suurepärane kooslus sinihallitusjuustuga ja blogis on suisa kaks erinevat pirukat - maitserikas quiche ja lehttainaga ampsud. Olen pirnidest teinud ka martsipaniga krõbediku, struudlit ja mandlitäidisega koogi, mis kõik on mõnusalt maitserikkad ja tasuvad proovimist ;-)

Kodumaised pirnid on valmis juba paar nädalat (vähemalt Lõuna-Eestis) ja on ise juba nii head, et midagi erilist polegi vaja juurde lisada. Küll aga aitab ehe aromaatne vanill maitseid alati täiustada, õunad aga lisavad moosi paksenemiseks vajalikku pektiini. Sidrunimahlgi aitab koostöös suhkruga kuumutamisel moosil pakseneda. Tulemuseks on imelise vanillimekiga pirnimoos, mis pole liialt magus, vaid milles hape ja magusus on tasakaalus nagu ühes ideaalses maiuses see olema peab. 

Moosisuhkru asemel võid kasutada ka tavalist suhkrut ja siis on keetmisaeg vähemalt 20 minutit pikem, et moos tuleks parajalt paks. Soovitan suhkru sel juhul kohe koos puuviljadega potti panna. 

Vanillikaunu ei pea pärast kasutamist ära viskama. Soovi korral pese need puhtaks ja kasuta mujal, mina näiteks lisan need enda tehtud vanilliekstrakti pudelisse. Vanilliekstrakti kasutan küpsetamisel päris palju ja iga täiendus sinna pudelisse on alati teretulnud :)

Pildil on jahuvabad banaanipannkoogid, mis on igati hea kooslus pirnimoosiga ;-)



NB! Retseptis on kirjas õunte ja pirnide kaal pärast puhastamist.

Vaja läheb:

1 vanillikaun

2 sidrunit

1 kg pirne

200 g suhkrut

400 g õunu

200 g moosisuhkrut


Lõika vanillikaun pikuti pooleks ja tõmba terava noaga seemned välja. Lõika sidrunid pooleks ja pigista neist mahl välja. Vala sidrunimahl ja 1 dl vett potti, lisa vanilliseemned ja sega vispliga ühtlaseks. 


Seejärel lisa potti vanillikaunad ning u 1-2 cm tükkideks lõigatud pirnid ja õunad ning tavaline suhkur. Aseta potile kaas ja kuumuta madalal kuumusel aeg-ajalt segades u 40 minutit, kuni puuviljad on pehmed ja lagunenud. Kui sa ei soovi moosis puuviljade tükke, siis keeda 10-15 minutit kauem.


Lisa moosisuhkur, sega korralikult läbi ja keeda madalal kuumusel veel 10-15 minutit. Keera kuumus kinni ja lase moosil kaane all 10 minutit seista. Eemalda vanillikaunad.


Vala moos steriliseeritud purkidesse (selleks hoia neid vähemalt 20 minutit 120-kraadises ahjus) ja keera kaas peale. Kaas võiks olla enne seda vähemalt 5 minutit keevas vees seisnud. Moos pakseneb seistes.



Retsept ilmus aasta tagasi siin


reede, 2. august 2024

Lihtne ja mahlane vaarika-šokolaadikook aka blondie


See valge šokolaadi ja vaarikatega kook on kerge valmistada ja mõnusalt mahlane ning sobib magusaks ampsuks nii soojal suveõhtul kui ka vihmase ilmaga :) Selliseid valge šokolaadiga brownie-tüüpi kooke kutsutakse blondie'ks ja avastasin, et mul on neid blogisse juba terve hulk kogunenud. Kusjuures, kõik retseptid on erinevad :) Panen need nüüd siia kirja ka, sest siis on kõik ühes kohas olemas:


* ja teine mustika-blondie







Mis aga sellesse kooki siin puutub, siis kui soovid karamellisemat kooki, kasuta pruuni suhkrut valge asemel. Kui kasutad gluteenivaba jahu (mina olen nisujahu riisijahuga asendanud), siis lisa 1 tl küpsetuspulbrit.

Vaja läheb:
160 g võid
100 g valget šokolaadi
200 g suhkrut
3 suurt muna
200 g jahu
näpuotsatäis soola
1 sl konjakit või brändit või külma kanget kohvi
150-200 g vaarikaid vm marju (nt mustikaid, tikreid, kirsse, sõstraid)
paar peotäit mandlilaaste

Tükelda või ja šokolaad, aseta paksupõhjalisse kastrulisse või kausiga vesivannile ning lase sulada. Sega ühtlaseks ja jäta jahtuma.

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa sõelutud jahu, sool ja alkohol või kohv, seejärel või-šokolaadisegu ning sega ühtlaseks. 

Vala tainas u 20x25 cm neljakandilisse vormi, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Puista peale vaarikad ja mandlilaastud ning küpseta 180-kraadises ahjus u 40 minutit, kuni kook on tahenenud ja pealt kuldpruuniks muutunud. 

Lase koogil vormis jahtuda ja lõika ruutudeks. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus