teisipäev, 22. detsember 2015

Krõbedad ahjukartulid (maailma parimad!) :)



"Jõuluõhtul kehtisid kindlad söömise nõuded - süüa tuli 7, 9 või kohati 12 korda. Need olid maaglised arvud, mis tunnistavad, et omal ajal oli tegu pigem kohustusliku rituaalse sööminguga kui lihtsa peoga. Ohter söömine ja joomine pidi kindlustama leivajätku kogu eelolevaks aastaks. Öö läbi kaetud laud oli mõeldud ka kodusviibivate hingekeste kostitamiseks ..." See on üks lühike väljavõte Eesti Vabaõhumuuseumi raamatust "Jõulud", mille ühest oma selle nädalavahetuse kingikotist leidsin. Igati huvitav on lugeda meie esivanemate jõulukommetest, eriti võrrelduna kaasajaga. Söömine ja toidu valmistamine, mis minu elus on eriti tähtsal kohal, sest see ei ole mitte ainult hobi, vaid ka töö, on pühade ajal meil alati au sees olnud ja tasub kindlasti selles osas traditsioone jätkata ;-)

Ilmselt on paljud veel alles mõtlemas, mida kauaoodatud jõuluõhtul lauale panna. Valik häid retsepte on koondatud Borjomi lehele, kus on mitmekäigulised jõululauad erinevatele maitsetele (kaasaegne, eksootiline või traditsiooniline). Meie pere õhtusöögil ei puudu aga kunagi krõbedad ahjukartulid ja kuigi ma ei ole suur kartulifänn, siis korralikest friikatest (päris kartulitest tehtud, topeltküpsetatud) ja ahjukartulitest ei ütle ma küll kunagi ära :) Neid ahjukartuleid siin võiks vabalt nimetada ka maailma parimateks, kui ei oleks olemas puuküttega ahjusid, kus tulevad välja veelgi maitsvamad mugulad. Minu lapsepõlve krõbedad ja mahlased kartulid on valminud just sellises "päris õiges" ahjus kasutades searasva ja nendest paremaid kartuleid lihtsalt ei ole olemas! :) Küll aga saab ligilähedase tulemuse järgides mõningaid nippe ning kasutades valmistamisel head rasva või võid, ürte ja küüslauku.

Minu arvates on suurepäraste ahjukartulite puhul kolm olulist asja - üleliigsest tärklisest lahti saamine, äädika lisamine ja topelt küpsetamine. Nagu korralike friikate puhulgi, on üks krõbedate ahjukartulite eeldusi üleliigse tärklise eemaldamine. Tärklist on kartulites ohtralt ja sellest saab kõige paremini aru, kui vaadata köögirätti, milles kartuleid kuivatati - pärast kuivamist on see tihti tänu tärklisele nii kõva, et selle võib püsti seisma panna. Teine oluline nipp on äädika lisamine, sest see annab kartulitele veel ekstra krõbedust. Äädikat võib samal eesmärgil valada pisut ka praekartulitele praadimisel. Kui õigeid ehk algupäraseid prantsuse friikartuleid tehakse topeltküpsetades ehk kõigepealt keedetakse või frititakse madalal temperatuuril pehmeks ning seejärel pruunistatakse kõrgemal, siis parimad ahjukartulid saab samuti neid eelnevalt enne peaaegu poolpehmeks keeteks ning siis alles ahjus krõbedaks küpsetades. Ja muidugi, oluline on ka rasvaine ja ürtide kasutamine, mis paneb "I-le" täpi peale :)

Ja tervituseks minu jaoks hetkel kõige aktuaalsem lugu - ei jõua ära oodata, et jõuluks koju saaks :) 

Vaja läheb
2 kg kartuleid
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
u 4 sl pardi-, hane- või searasva või võid
u 4 küüslauguküünt
2 sl punase veini äädikat
1 punt värsket tüümiani, paar rosmariinioksa või meelepäraseid kuivatatud ürte

Koori kartulid ja lõika suuremaid väiksemaks (nt pooleks) nii, et kõik kartulid oleksid enam-vähem ühesuurused. Pese kartulid pärast koorimist uuesti üle ja kuivata köögirätikuga ära, et üleliigsest tärklisest lahti saada, ning aseta kartulid koos külma veega potti, maitsesta soolaga, lase veel keema tõusta ja keeda 6-7 minutit kuni kartulid on poolpehmed. Vala kartulid sõelale ja lase neid seal 3 minutit seista, seejärel raputa sõela korralikult, et kartuleid pehmemaks ja muredamaks teha, sest nii jäävad need hiljem krõbedamad. 

Aseta aedviljad ahjuvormi ühe kihina, lisa 2 sl rasva ning maitsesta soola ja pipraga. Sega kartuleid rasva ja maitseainetegaga korralikult läbi. Küpseta ahjus 190 kraadi juures 30 minutit kuni need on kuldsed ja peaaegu küpsed. 

Vajuta kartulid soovi korral õrnalt pudrunuiaga lapikuks - mida suurem osa kartulist omab kokkupuudet panniga, seda krõbedam see tuleb.  Aseta u 2 sl vedelat rasva kaussi, lisa äädikas, puhastatud ja pooleks lõigatud küüslauguküüned ning tüümiani- või rosmariinilehed vm ürdid. Nirista segu kartulitele ja raputa vorm korralikult läbi. Küpseta kartuleid ahjus veel 40-50 minutit kuni need on piisavalt pehmed ja krõbedad.


Kommentaare ei ole: