neljapäev, 25. aprill 2024

Kapri šokolaadikook


Seekord on pakkuda üks Itaaliast pärit tummine jahvatatud mandlitega šokolaadikook, lihstalt minu versioonis nagu ikka siinsed retseptid :) Jahu selles hõrgus küpsetises pole ja väidetavalt sündiski see kogemata just selle tõttu, et jahu ununes koogitainale lisamata. Ehk siis ikka sarnane lugu nagu paljude teiste ajatute klassikute puhulgi, vt nt Sacher kook või Caesari salat.

Sele koogi sisse läheb tume šokolaad ja eriti hea on 70 %ilise kakaosisaldusega variant. Šokolaadi puhul on oluline vaadata lisaks kakaosisaldusele ka selle nn jalajälge ehk kliimamõju ja asjaolu, kui vastutustundlikult on kasvatatud kakao selle valmistamiseks. Kliimamõju hindamise on õnneks mõni magusatootja (nt Orkla, kes toodab ka Kalevi kaubamärgiga maiuseid) tarbijale hästi lihtsaks ja selgeks teinud ning erinevate värvidega tähistanud (siin on spikker), mille üle mul on väga hea meel. 

Lisaks tasub otsida tootelt puukonna pildiga Rainforest Alliance'i logo. See on Rainforest Alliance'i kvaliteedimärgis, mis tagab, et kakao on kasvatatud kestlikumalt ehk võttes arvesse metsade kaitset, põllumeeste õiglast sissetulekut, kliimamuutuste vähendamist ja inimõiguste tagamist. Ja nagu alati, palun ärge uskuge vandenõuteooriaid selle nn konnamärgise kohta - need ei vasta kunagi tõele :) Vaktsineerimiseks tuleb ikka arsti poole pöörduda ja pildil on punasilmne puukonn, mitte mõni mürgikonn. Nii et kasutame ikka oma tervet mõistust ja proovime hoida ümbritsevat loodust nii palju kui saame, eks ;-)
 
Vaja läheb:
170 g võid
230 g tumedat šokolaadi
230 g pruuni suhkrut
6 muna
130 g mandlijahu
2 sl maitsestamata kakaopulbrit
1-2 sl konjakit, amarettot vm alkoholi või külma kanget kohvi (soovi korral)

Tükelda või ja šokolaad, aseta need kaussi ja kauss omakorda veega poolenisti täidetud kastruli peale. Lase šokolaadil ja võil sulada ning sega ühtlaseks. 

Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa omavahel segatud mandlijahu ja kakaopulber ning sega õrnalt läbi. Viimasena sega hulka sulatatud šokolaad ja sovi korral ka alkohol või kohv, sega tainas ühtlaseks ja vala 21-22 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, mis on kaetud küpsetuspaberiga või võiga määritud ja jahu, kakaopulbri või suhkruga üle puistatud. 

Küpseta kooki 180-kraadises ahjus 45 minutit. Lase vormis jahtuda. Serveerimisel raputa soovi korral peale tuhksuhkrut või kakaopulbrit ja paku soovi korral kõrvale vanillijäätist, -kastet või -kreemi, marju ja toormoosi. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: