pühapäev, 27. detsember 2015

Piparkoogitainast põhjal šokolaadiküllane šokolaadikook ja head emotsioonid! :)


Pikad pühad on tõeliselt toredad! Pole midagi mõnusamat, kui oma pere ja sõpradega koos olla, palju süüa teha ja loomulikult ise süüa, raamatuid lugeda, väljas käia ja niisama puhata. Õnneks pole pühad selleks korraks veel läbi, vaid järgmisel nädalal on juba ootamas pikad ja lahedad näärid! :)

Jõulude ajal on olnud aega ka telekat vaadata, seda just päevasel ajal, kui see kodus taustaks mängib, sest õhtuti on meil reeglina kas õhtusöök (oma pere v külalistega) või oleme ise kodust väljas sõpradel külas. Päeval näidatakse aga kokasaateid, nt Jamiet ja Gordon Ramsay't, kelle puhul ma ei väsi imetlemast nende lahedat emotsionaalsust, karismat ja armastust toidu vastu! Kuidas igast tühisemastki toiduainest räägitakse ülivõrretes ja tundeliselt; superlatiivid on ka kõige ebasobivamates kohtades ja kohati armsalt naljakad. Lahe!:) Mitte ainult superhead ideed, professionaalsus ja oskuslikud töövõtted ei võlu mind nende kokkade puhul, vaid just armastus ja austus tooraine vastu, siirad emotsioonid ja puhas rõõm toidust (ja selle tegemisest) on see, mis südame soojaks teeb! Sarnast suhtumist (kuigi eestlaslikult tunduvalt  vaoshoitumat) olen märganud ka paljudel tuttavatel Eesti (parimatel) kokkadel, samuti toidublogijatel, kellega suhtlen ja kelle blogisid loen, ja see on tõeliselt armas! Aga eks sarnane tõmbabki sarnast, otsime (ala)teadlikult inimeste seltskonda, kellega jagame ühesuguseid vaateid, või nagu üks mu ülemusi kunagi ütles: "meie sõbrad on sama peakujuga, mis me ise!". Nii nagu tuimad inimesed (rääkimata suisa pahatahtlikest ja õelatest) ei ahvatle mind päriselus, nii ka teleekraanil (ega virtuaalmaailmas) ei suudaks ma neid nautida ... Mida aeg edasi, seda enam saan aru, et ennast tuleb ümbritseda (super)toredate ja rõõmsate inimeste, asjade ja lugemisvaraga ning negtiivset vältida nii palju kui võimalik :) Loodan siiralt, et uuel aastal olen selles veel edukam, kui siiani! :)



Ideede osad, mida panna pühade ajal lauale, soovitan viimases LP-s on olnud variante - pardirinda vürtsikate aedviljadega, jõuluporteriga hapukapsaid ja krõbedaid ahjukartuleid, mis ei puudunud ka meie pere jõululaualt.

Kui piparkoogitainast jäi jõuludest üle, siis on viimane aeg see ära kasutada tehes üks tõeliselt tummine šokolaadikook, mis sobib lauale ka pidulikumal puhul (nt aastavahetusel). Seekord kasutasin Leiburi sidruni-tšilli tainast, mis on nii intensiivse maitsega, et kippus ülejäänud kooki varjutama, niiet pigem soovitan võtta Leiburi tavalise piparkoogitaina - see on parajalt vürtsikas ja mitte liiga magus. Ka koogi täidis ei ole ülemäära magus, niiet kes soovib magusamat küpsetist, võib suhkrut paar supilusikatäit täidisesse juurde lisada. Samas see "paras" magusus ongi just selle koogi üks trumpidest - küpsetis läks hästi peale ka neile, kes suured magusasõbrad muidu ei ole :)

Põhjaks võta kas 300 g piparkoogitainast või 200 g piparkooke vm küpsiseid ja 80 g sulatatud võid. Suru tainas või sulatatud võiga segatud purustatud küpsised ühtlase kihina 24 cm läbimõõduga vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, põhjale laiali. 

Täidis:
400 g toasooja toorjuustu
200 g hapukoort
5 väikese kuhjaga sl pruuni suhkrut (hele v tume muscovado, fariinsuhkur)
4 toasooja muna
3 sl brändit
200 g tumedat šokolaadi

Sega visplit kasutades toorjuust hapukoore, suhkru ja munadega ühtlaseks. Haki šokolaad, sulata vesivannil ja sega koos brändiga juustusegu hulka. Vala vormi ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 50-60 minutit kuni kook enam vormi raputades ei võdise. Lase koogil vormis jahtuda ja hoia enne serveerimist vähemalt mõned tunnis külmas. Kaunista kas šokolaadilaastude, värskete marjade, nonparnellidega (dr Oetker) või valmista peale glasuur. 

Kate:
100 g tumedat šokolaadi
50 g võid
40 g (šokolaadimaitselist)tuhksuhkrut 
2-3 sl brändit v piima

Tükelda või ja šokolaad, sulata vesivannil ja sega ühtlaseks. Sega hulka tuhksuhkur ja alkohol või piim. Laota glasuur spaatliga kohe koogile, soovi korral ka äärtele.


Kommentaare ei ole: