esmaspäev, 14. detsember 2015

Vürtsikad mandlid, pühademeeleolu ja isetehtud kingitused :)




Üleval olevad fotod tegin oma telefoniga mõned nädalad tagasi Seoulis, kuigi seda ilu on kahjuks raske edasi anda ...  Mu lemmik-aeg aastas on suvi ning kevadine looduse ärkamine teeb alati südame soojaks, siis ikkagi ka advendiaeg on superlahe periood! Kõik need jõulutuled ja -kaunistused ning küünlad, mis aasta pimedaima aja nii hubaseks teevad, jõulumuusika, vürtsikad ja tummised road ja joogid, lõbusad peod ja muud toredad kokkusaamised sõprade, heade tuttavate ja perekonnaga on need, mille pärast alati detsembrit ootan. Ja täpselt nagu üritan kõik kolm suvekuud kodumaal olla, nii proovin ka detsembri alati Eestis veeta. Lihtsalt liiga tore aeg selleks, et raatsiks reisile minna ;-) 

Pean tunnistama, et sõna "jõulustress" jääb mulle arusaamatuks, sest need kaks sõna ei sobi kohe kuidagi ühte lausesse - minu arvates on pühadeperiood kuidagi eriliselt chill :) Inimesed on reeglina palju sõbralikumad, hoolivamad ja rõõmsamad kui muul ajal, pühademeeleolu teeb lõbusaks ja kuidagi ... helgemaks:) Minu jaoks on muidugi eriti tore, et saab veel rohkem kokata ja küpsetada kui muul ajal, rohkem häid asju süüa ja veel paremaid veine nautida:) Juba ainuüksi eilne piparkoogitegu õelastega, kellest 5-aastane (poiss muideks) ise kogu taina ära rullis, oli väga lahe ettevõtmine. Samuti ei ole ma kunagi aru saanud, miks peaks kinkide ostmise jätma viimasele minutile või üldse detsembrisse, et siis kümnete inimestega koos poodides trügida?!? Oma armsaid ja lähedasi ju tunned ja tead - neile meeldivaid/sobivaid/vajalikke asju saab ju aastaringselt poest koju tuua? Sellisel juhul muidugi tuleb pisut tahtejõudu kasutada, sest alati on kiusatus ägedad asjad, mille puhul tead, et need kindlasti saajale meeldivad, kohe üle anda, aga ootamine tasub ennast kuhjaga ära:) Nii toredat asja nagu seda on kingituste valimine, ostmine ja pakkimine, oleks ikka ülimalt kahju jätta viimasele hetkele ja eriti kurb oleks sellisest lahedast tegevusest veel stressi minna ... Ma hästi ei saa aru ka sellest, kui pühadeaja kohta kasutatakse sõna "kommerts", sest ise käin poes (nagu enamasti muul ajalgi) vaid süüa ostmas. Jõulukaunistusi, -tulesid, -küünlaid jms (noh, kui midagi on veel vaja) saab ju osta ka jaanuaris, kui hinnad vähemalt poole odavamad on, et siis järgmisel aastal esimesel advendil oleks hea kapist võtta ja muretult kodu kaunistada. Eriti armas on aga FB-st lugeda, et on veel teisi inimesi, kellele "ükski jõululaul ei käi närvidele, kingitused on ostetud umbes oktoobri lõpuks" ja kes rõõmsalt filmist "Love Actually" mõnda lugu oma sõpradele tervituseks jagavad :) :) :) Kõigile selle filmi fännidele aga väike tervitus nende "oluliste" faktide näol ;-) 

Ja pean tunnistama, et minu jaoks on tegelikult jõululaulude põud, sest toidupoodides neid millegipärast ei kuule (ei tea, kas asi on selles, et neid ei mängita, või selles, et ma keskendunult oma pikkade nimekirjadega riiulite vahel ringi kihutan), niiet pean ise suisa Spotifyst neid otsima :) 

Soovitan nii palju kui võimalik kingitusi ise meisterdada, sest enda valmistatud asjad on alati armsamad, südamlikumad ja soojemad, sest kinkija (kellele jääb isetegemisrõõm, mida ei saa sugugi alahinnata) on saajale mõelnud ja temale heameele valmistamiseks vaeva näinud. Näiteks nende vürtsikate mandlite (see minu retsept ilmus aasta tagasi ka ajakirjas Naerata) valmistamiseks kulub u 5 minutit (ülejäänud töö teeb ära ahi), kuid mõnusat vürtside lõhna on kodu täis veel mitu tundi pärast küpsetamist :) 

Blogis on olemas kategooriad "jõulud" ja "kingitused", mille alt leiab nii igasuguseid jõululauale  kui ka kingikotti sobivaid roogi, hoidiseid ja küpsetisi. Samuti on siin olemas juba mitmeid krõbedaid ja vürtsikaid pähkleid, nt need krõbedad mandlid kaneeliga, need magusad pähklid, kergelt kleepuvad pähklid meega ja vürtsikad Kreeka pähklid. Lisaks leiab blogist ohtralt igasuguseid (šokolaadi)trühvleid, nt kuivatatud ploomide ja mandlivõiga tervislikud kommid, valge šokolaadiga trühvlid, kahte sorti šokolaadi ja kamaga kommid, šokolaadi ja kuivatatud puuviljade ning pähklitega maiused, fudge kuivatatud jõhvikate ja pähklitega, fudge pistaatsiapähklitega, tervislikud trühvlid datlitega, šokolaadi ja avokaadoga, teistmoodi trühvlid astelpajuga, greibimekiga, granadilliga ja erinevate likööridega

Küpsiste alt leiab aga nii kahte sorti piparkoogitaina tegemisõpetused kui ka igasuguseid muid mõnusaid maiustusi, nagu nt vürtsikad gluteenivabad mandlijahuküpsised.

Soovin Teile kõigile rahulikku ja rõõmsat pühadeaega oma lemmiku jõlulauluga:) Uskumatu, aga igal aastal detsembris meeldib mulle seda lugu ikka ja jälle kuulata, kuigi see oli popp juba minu keskkooli ajal, mil me oma kooli segakooriga seda laulsime (koori esituses kuuehäälsena on see veel eriti äge) :) :) :) Aga ilmselt mul on siiski ka vähemalt mõni mõttekaaslane, sest seda Youtube'i lugu on vaadatud üle 113 mio korra :D



Vürtsikad mandlid


1 munavalge
3 sl suhkrut
2 tl piparkoogimaitseainet
1,5 sl vett
0,5 tl soola
300 g mandleid


Vahusta munavalge suhkru, maitseaine, vee ja soolaga pehmeks vahuks. Lisa mandlid ja sega läbi nii, et need oleks ühtlaselt kaetud. Laota mandlid ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 150 kraadi juures u 30 min, kuni need on pealt krõbedad ja kergelt pruunistunud. Sega mandleid paar korda küpsemise ajal, et need ühtlaselt küpseks. Lase jahtuda, murra lahti ja hoia õhukindlalt suletud anumas.


Soovitused: 
* Kui soovid veelgi ühtlasema ja vähem kleepuva pealispinnaga mandleid, siis lisa koos mandlitega munavalgevahule ka 1 sl maisitärklist.
*Piparkoogimaitseaine asemel võid kasutada 1 tl jahvatatud kaneeli ja 0,5 tl ingveripulbrit.

Kommentaare ei ole: