esmaspäev, 3. august 2020

Krõbedad vahvlid nagu lapsepõlves


Naljakas, et kui kätte jõuab august, hakkab suvi juba justkui vaikselt lõppema... Ööd tunduvad kohe kuidagi pimedamad ja õhtud tunduvalt vähem valged, ilm pisut jahedam ja vihmasem, õhk kergelt kargem, aias olevad aroomid muutuvad järsku justkui üleöö lillelisest ja kergest küpsemaks, muru sees vedelevad puudelt alla kukkunud õunad jne jne. Õnneks on meil veel tervelt kuu aega võimalus nautida imelist Eestimaa suve, nii et soovitan sellest viimast võtta. Ja aega just nimelt vabas õhus, metsas, rabas ja looduses veeta, sest see on igas mõttes tervislikum kui tubastel üritustel osalemine (mida saab niikuinii aastaringselt teha), eriti veel kui vastutustundetud (koroona)haiged mööda ööklubisid, SPA-sid, spordivõistlusi jne rallivad... Ja kusjuures see, et paar rumalat haiget inimest (kellest nt ühel oli arst tuvastanud angiini) ööklubides käib või haigusnähtudega inimene mööda Eestit ringi sõidab, on tegelikult jube suur pettumus, sest ma arvasin, et üks asi, mis nüüd viimaste kuude jooksul on muutunud, on see, et inimesed enam haigena kodust välja ega rahva sekka ei roni, aga taaskord tundub, et paar kuud kodus istumist ei ole kedagi targemaks ega paremaks inimeseks teinud. Saame ainult loota, et me ise ja meie lähedased sellest haigusest puutumata jääme ning parim ongi just igasuguste (tubaste) ürituste asemel aega hoopis looduskaunites kohtades veeta:) Eesti loodus on imeline ja suvi on parim aeg siin ringi käimiseks! :)

Rääkides aga vahvlitest, siis nende retsept ilmus juba aastakese tagasi koos teiste nostalgiliste maiustega (rummikoogid ja kohupiimapontšikutega) siin, aga vahvlirestept on teenimatult avaldamata jäänud. Õnneks saab see suur  viga lõpuks ometi parandatud :)

Tegin sel nädalavahetusel vahvleid esmakordselt gluteenivabana, asendades nisujahu maisijahuga. Tainas jäi pisut paksem, nii et kahe supilusikatäie asemel panin mina seda raudade vahele anult 1 sl ja lasin ka pisut enne tainal seista. Tekstuur ei ole gluteenivabadel nii hea kui nisujahu kasutamsie korral, samuti on need rohkem pudisevad, kuid maitseomadustelt on vahvlid ikka suurepärased ja hoolimata kahekordsest taina kogusest said väga kiirelt otsa :) 

Kõik fotod, va järgmine, on tehtud maisijahuga ehk gluteenivabadest vahvlitest. 

Nisujahuga vahvlid

Maisijahuga vahvlid

See retsept on mõeldud õhukeste vahvlite jaoks ehk nn vanakooli vahvliraudadega küpsetamiseks. Poest kahjuks neid aparaate enam osta ei saa, küll aga võib kuuldavasti leida antikvariaatidest ja vanakraami turgudelt. Igal juhul, kui kuskil selline vahvlimasin müügil on, siis võib mulle vabalt teada anda :)

Vaja läheb:
100 g võid + masina määrimiseks
2 muna
80 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
100 g jahu
50 g tärklist
1,5 dl piima 
tuhksuhkrut (soovi korral)

Tükelda või, sulata ja lase jahtuda. Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa tärklise ja vanillisuhkruga segatud sõelutud jahu, vahusta vispli või mikseriga ühtlaseks. Lisa jahtunud või ja toasoe piim ning vahusta kõik ühtlaseks tükkideta tainaks.

Lase vahvliraud kuumaks minna, määri kergelt võiga, aseta 2 sl tainast, vajuta rauad kokku ja küpseta kuldpruuniks. Võid ei ole vaja iga kord lisada. 

Kui soovid vahvlid toruks või koonuseks keerata, siis seda saad teha kahvli abil vahetult pärast küpsetamist, kui need veel kuumad on. Soovi korral sõelu jahtunud vahvlitele peale tuhksuhkrut.

Kommentaare ei ole: