reede, 21. jaanuar 2022

Vana hea frikadellisupp


Praegusel külmal ajal on soe leem koos erinevate toitainerikaaste aedviljadega minu arvates kohe eriti mõnus!:) Kuna nädalavahetusel on veidi rohkem aega süüa teha kui tööpäeval, siis soovitan selle supi plaani võtta, kuigi see sobib oma lihtsuse ja kiiruse tõttu ka muidugi argipäeva õhtuks. Plaanin ise homme kindlasti frikadellisuppi keeta ja lisada seekord nii brokolit kui ka lillkapsast, sest aedvilju ei ole supis kunagi liiga palju;-) 

Kusjuures, frikadellisupp on mulle juba väiksest peale hullult meeldinud. Vahel teen frikadellisuppi küll ka peediga, aga lapsepõlves valmistati meil alati just sellist "täiesti tavalist" kartuli ja porgandiga suppi, mille retsepti täna jagan. 

Ma ei ole tegelikult väga suur supifänn, kuigi ilmselt korra nädalas ikka seda keedan. Mulle meeldivad just enda tehtud kodused supid ja restoranis ei telli ma suppi peaaegu mitte kunagi. Blogissegi on juba aastat jooksul kogunenud omajagu erinevaid supi retsepte ja neid on veelgi lähiajal siia juurde tulemas ;-) 

Panin igaks juhuks mõne frikadellisupi valmistamise nipi ka kirja:

* Kui soovid suppi eriti kiirelt valmis saada, siis jäta sibul supi seest välja. Sel juhul riivi (mitte ära viiluta) porgand ja lisa see supile samal ajal koos kartuliga. 

* Keemise ajaks võid supile lisada ka loorberilehe, samuti pundiks seotud tilli- ja petersellivarsi. Kokku tasuks need siduda selleks, et oleks võimalikult lihtne eemaldada, kui supp on valmis.

* Suvisel ajal, kui on imemaitsvaid värskeid kapsalisi saada, samuti juhul, kui soovid suppi köögiviljarikkamaks teha, soovitan lisada supile ka pool viilutatud peakapsast või ühe väiksema lill- või spargelkapsa õisikud. Kellele meeldivad rohelised herned supi sees, saab ka neid supi sisse panna. 

* Sibula võid asendada porruga, samuti võid kohe alguses koos sibula ja porgandiga lisada õhukeselt viilutatud varssellerit. 

* Puljongi võid ise keeta (väga hästi sobib kodune kanapuljong), kuid selle valmistamiseks võib kasutada ka pulbrit või fondi. Soovitan siiski lugeda tähelepanelikult pakendil olevat infot toote koostise kohta, sest väga suur vahe on nn mahedatel ehk ökopuljongitel ja nö tavalistel odavatel pulbritel.

* Soovitan kasutada kas kodus ise tehtud või poest ostetud võimalikult kvaliteetset hakkliha. Rasvasema hakkliha puhul soovitan frikadellid kindlasti enne supile lisamist kergelt läbi praadida, et üleliigset rasva eemaldada. Mina praen frikadellid enamasti ikka enne ära, sest õrn pruunistamine teeb need minu arvates veelgi maitsvamaks. 

Vaja läheb:
1 keskmine sibul
2-3 keskmist porgandit
õli või selitatud võid
4-5 keskmist kartulit
1,5-2 l meelepärast puljongit
500-600 g hakkliha
2 muna
1 tl soola
pipart
hakitud maitserohelist (tilli, murulauku, rohelist sibulat, lehtpeterselli)

Haki sibul peeneks, porgand õhukesteks viiludeks. Kuumuta poti põhjas pisut rasvainet ja prae selles madalal kuumusel sibulat ja porgandit kuni sibul on klaasjas (kulub u 10 minutit). 

Samal ajal tükelda kartul 1-2 cm kuubikuteks ja tee valmis frikadellid. Selleks klopi hakkliha munade ja maitseianetega läbi ning vormi sellest väikesed pallikesed. Soovi korral prae need enne supile lisamist pannil kergelt läbi.

Vala potti puljong, lisa kartulid ja keeda suppi madalal kuumusel u 10 minutit kuni kartulid on peaaegu pehmed. Seejärel lisa supile frikadellid (kui eelnevalt praadimata, siis tõsta ükshaaval) ja keeda veel 5-10 minutit kuni kartul on pehme ja frikadellid läbi küpsenud.

Serveerides puista supile peale meelepärast maitserohelist, soovi korral jahvata musta pipart ja lisa hapukoort. 

Kommentaare ei ole: