laupäev, 5. juuni 2021

Klassikalised kodused keefiripannkoogid


Keefir on üks tõeliselt väärtuslik toiduaine, mille kohta on teadlased (nt selles raamatus, mis võiks igal vähegi toiduhuvilisel inimesel olemas olla) isegi öeldud, et see kuulub parimate toiduainete hulka. Keefirit soovitavad mõned arstid suisa igapäevaselt tarvitada ja muide mina seda ka teen - isegi sel kevadel, kui kolm nädalat Hispaanias olin, leidsin toidupoest selle piimatoote ilusti üles :)

Keefir on ideaalne toidus kasutamiseks, aga ka niisama joomiseks. Joogina on see suurepärane janukustutaja (parem kui vesi), sest keefiris olev vesi on seotud, mistõttu toimub vee doseerimine seedetraktist organismi aeglaselt. 

Minul on keefir ka toitudes kastusel, sest see sobib küpsetistesse ja pannkookidesse, samuti smuutidesse ja liha marinaadidesse. Suvel saab sellega maitsvat külmsuppi valmistada. Eriti hea on keefirist marinaad just tuimemate lihatükkide puhul nagu seda on kanafilee, sest selle mõõdukas happesus aitab lihakudet pehmendada, kuid ei tee seda liialt vesiseks ega muuda eriti maitseomadusi. 

Keefirist kirjutasin aga pikemalt mõni kuu tagasi Nädalalõpuleht LP-s - seal saab pikemalt lugeda, mis keefiris kasulikku on ja miks seda juua tasub :) Aga selle ma mainiksin siiski ära, et organism omastab keefiri hästi. Keefiris leiduvad piimavalgud on kõrge bioväärtusega ja kergelt seeditavad, sest need on osaliselt juba mikroorganismide ensüümide poolt lõhustatud. Keefiri valkudest saab sobivas vahekorras kõiki aminohappeid, sh neidki, mida inimese organism ise ei tooda.

Rääkides aga nendest pannkookidest, siis on need sellised, mida ilmselt kõige sagedamini ise teen. Mul on blogis terve hunnik erilisi pannkooke näiteks banaanist (banaanipannkooke on veel teinegi variant), õuntega, kohupiimaga, kookospiimaga, spinatiga, mandlijahuga, õhukesed, porgandi-kaera, aga selliseid "vanu häid" traditsioonilisi vana kooli pannkooke nagu polegi veel. Et seda viga parandada, lisan retsepti ka siia, sest need on meil päris tihti pühapäeviti menüüs. Praen neid selitatud võis, mis annab eriliselt hea meki. Väljast on mõnusalt krõbedad, seest aga pehmed pannkoogid on suurepärased nii erinevate (koduste) moosidega kui ka näiteks mee või kondenspiimaga. Mina armastan neid pohla-õunamoosiga süüa, aga mõni teine eelistab pigem magusamat maasika-rabarberikeedist.

Kui soovid teha nisujahuga, siis ei ole küpsetuspulbrit vaja. 

2 keskmist muna
5 dl keefiri
3 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
220 g toortatrajahu (või rohkem)
0,5 tl soodat
1,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
selitatud võid või õli praadimiseks
serveerimiseks meelepärast moosi või mett, värskeid marju

Klopi munad kergelt lahti, sega läbi suhkrute ja keefiriga. Aja jahu läbi sõela ning sega läbi sooda, küpsetuspulbri ja soolaga. Lisa kuivained tainale ja sega ühtlaseks. 

Kuumuta pannil meelepärane rasvaine ja prae pannkooke kõigepealt ühelt poolt mõni minut kuni tainas pealt kergelt mullitab. Keera ümber ja prae ka teiselt poolt kuldpruuniks. 

Kommentaare ei ole: