esmaspäev, 12. november 2012

"Croquembouche" - tuuletaskutest püramiid


Ohhhhh - selle postitusega juhtus loomulikult kõigepealt äpardus, sest reedel vajutasin kogemata "save" asemel "publish"-nuppu ja nii mu poolik jutuke internetiavarustesse teele läks ... ja see on juba teine kord, kui selline asi juhtub ... tuleb ikka alati hoolikalt vaadata, mis nuppu vajutad!:) igal juhul vabandused segaduse pärast ja siin siis sama jutuke sellisena, nagu ma seda plaanisin!:)

Croquembouche on traditsiooniline Prantsuse pulmakook, mis otsetõlkes tähendab "suus praksuma", sest (vanilje)kreemiga täidetud tuuletaskud on tavaliselt krõmpsuva suhkrukaramelliga püramiidiks kokku pandud. Pariisis kokakoolis valmistasid mu kondiitriks õppivad koolikaaslased võimsaid pidulikke kuhjasid hästi palju (jube lahedad ikka näevad välja!)  ja neid imemaitsvaid crème pâtissière'iga täidetud profikaid süües soovisin ainsa asjana, et seda jubedat suhkrukaramelli peal ei oleks:):):) Seetõttu ongi siinne "croquembouche"  hoopis šokolaadikastmega, et oleks lihtsam ja mugavam nii valmistada kui ka süüa. Niiet nimi ei ole ehk päris täpne - sellest ka jutumärgid;-)

Seekordsete T&T pildistamine oli samal ajal, kui raamatut tegime. Kuigi me pildistame Marjuga peaaegu alati vähemalt 4-5 kooki ühel päeval, mõni kord veelgi rohkem, siis ei saa öelda, et me ise just ülemäära palju suurt isu kookide vastu tunneks. Pean tunnistama, et isegi mul on magusaisu pärast meie raamatu trükki minekut pisut vähenenud:) Ja selle raamatu valmimise ajal (ilmselt esmakordselt elus) ei käinud mul neelud mitte magusa (seda oli niikuinii kodus koguaeg kohutavalt palju), vaid soolase järele:):):) Ja kuigi sõime ise igapäevaselt hästi palju kooki  (Marju lausa arvab, et kahe kuuga aasta magusanormi jagu), siis suur osa küpsetatud kookidest leidis tee siiski mu sõprade kõhtu.

Selle koogiga oli aga teisiti:) Olen ise suur vaniljekreemi fänn ja see kreem värskete tuuletaskute sees, peal tume šokolaad, oli kokku nii hea, et kuigi ka mu õde sai väikse karbitäie ja natukene sai Marju neid ka koju viia, sõime me siiski peaaegu kõik kaks plaaditäit profikaid lihtsalt ise pildistamise ajal päeva jooksul ära:) Ja kui see tundub suur kogus või uskumatu, siis tehke neid ise ja vaadake, kas mõni järgmiseks päevaks alles ka jääb või mitte:):):)

Igaks juhuks pean hoiatama, et see tuuletasku-püramiid ei kuulu kategooriasse "kiire ja lihtne", vaid nende küpsetamine võtab natukene rohkem aega, aga tulemus on seda kindlasti väärt! Kuna profikaid tuleb kaks plaaditäit ja ka šokolaadikastet on kõvasti, siis saab täitsa rahulikult rohkem kui ühe torni "ehitada":) Ja mainin igaks juhuks, et mina teen selliseid pisikesi "suupiste-profikad", mida saab ühe ampsuga ära süüa. Aga võid ise vabalt suuremad profitroolid küpsetada:)

Minu seekordsed T&T-s olevad koogiretseptid on ehk natukene keerukamad kui muidu, aga need valiti minu poolt saadetud nimekirjast ajakirja jaoks välja just seetõttu, et ehk on inimestel pühade ajal rohkem aega kokata ja natukene erilisemaid asju teha. Mulle endale nt väga meeldib see šokolaadist trühvlikook, aga apelsinikreemi ja beseekattega kook on samuti üks mu isiklikke lemmikuid. Ja loodan, et Kätrin leiab lõpuks ometi ühe HEA kõrvitsa-toorjuustukoogi retsepti, mida ta juba ammu otsinud on!:)

Aga et kohe on saabumas ka kingituste aeg, siis on seekord T&T "retseptimeistritelt" maitsvad kingi-ideed, millega oma sõpru rõõmustada saab. Minult on ühed mõnusad kondenspiima ja tumeda šokolaadiga kommid, mille pealkirja on tegevtoimetaja, kes ise kõik asjad reeglina läbi katsetas, lisanud sõna "jumalikud":) Aga see on minu arvates täiesti tõetruu omadussõna nede kommide puhul:):):) Ise tehtud jookide guru Tuuli jagab koore-likööri retsepti, Marjult üks punase sibula tšatni rosmariiniga.  No ja pildid mu kookidest ja muust magusast on ikka Marju tehtud!:)


Kõigepealt küpseta tuuletaskud:
125 ml piima ja 125 ml vett v 250 ml vett
100 g võid
näpuotsatäis soola
1-2 tl suhkrut
0,5 tl vaniljesuhkrut
150 g jahu
4 muna



Pane võitükid, suhkur, vanilje ja sool koos veega potti ning lase keema tõusta. Kui sega sisse piim, kui seda kasutad, klopi spaatliga sisse jahu ja küpseta tekkinud tainapalli madalal tulel u 5 minutit, et tainas muutuks kuivaks ja elastseks. NB! tainast tuleb hoogsalt segada, et see poti põhja kinni ei jääks.

Võta pott pliidilt, pane tainas kaussi ja lase sellel u 10 minutit jahtuda. Lisa tainale ükshaaval munad (sega spaatliga enne ühtlaseks, kui järgmise muna lisad). Tainas peaks ka pärast munade lisamist olema  paks. Seejärel pane taigen pritskotti ja tee plaadile väikesed kuhjakesed u kahe-eurose diameetriga üksteisest u 2 cm kaugusele. Pealt võid soovi korral määrida natukese veega segatud lahtiklopitud munaga. Vajuta märja sõrmega tainatipud alla, sest need pruunistuvad muidu liiga palju.

Pane tuuletaskud ahju 200 kraadi juurde 10 minutiks küpsema, seejärel vähenda kuumust 190 kraadini ja küpseta veel 20 min kuni tuuletaskud on kuldpruunid. NB! ahju ust ei tohi keedutaina küpsetamise ajal avada!!!

Lülita ahi välja, võta tuuletaskud ahjust, lõika alla äärde küljele väike ava sisse ja pane veel u 10ks minutiks ahju kuivama. Seejärel tõsta profitrolid restile jahtuma.

Täidis:
5 dl piima
5 munakollast
1 sl vaniljesuhkrut
130 g suhkrut
4 sl maisitärklist
1-2 sl brändit v konjakit (soovi korral)

Vahusta munakollased suhkru ja vaniljesuhkruga heledaks vahuks. Vahusta juurde maisitärklis.

Kuumuta piim potis keemiseni, seejärel lisa munavahule. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt vispliga segades u 10 minutit. Kurna läbi sõela kaussi ning sega sisse brändi. Lase kreemil jahtuda ja kata selle pind toidukilega. Hoia külmas.

Pane kreem pritskotti, tee tuuletasku alla äärde väike ava  (või kasuta olemasolevat ava) ja pigista kreem ava kaudu tuuletaskusse. Seejärel lao tuuletaskutest püramiid. 

Šokolaadikaste:

150 g tumedat šokolaadi

40 g võid



Sulata hakitud šokolaad ja või, sega ühtlaseks ning nirista tuuletasku-püramiidile. Võid aga kreemiga täidetud tuuletaskuid ka lihtsalt šokolaadisegu sisse kasta ja neid niisama serveerida.




2 kommentaari:

Juc ütles ...

Väga ilus kuhi Sul tehtud, maitsev niikuinii ka, selles ma ei kahtlegi. Tegin eelmisel aastal jõulude eel ka croquembouche´i (http://jucjaco.blogspot.be/2011/12/croquembouche-ja-aeg-joulukinke-jagada.html), kleepisin torni kokku karamelliga, aga mõtlesin ka, et järgmine kord kleebin kuhja kokku šokolaadiga ja vean pärast ümberringi lihtsalt karamelli niidid. Nii on lihtsam ka neid pallikesi kätte saada pärast, karamell kleebib hirmus kõvasti nad muidu kokku!

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Juta!:)
Mulle endale tõesti klassikaline vaniljekreem, profikad ja tume šokolaad hullult maitsevad! samas need ei ole ka liiga magusad, vaid just selline mõnus amps, mida võibki sööma jääda:) Marju, kes ei ole üldse suur magusasõber, on hea näide selle koogi "universaalsusest":):):)
Aga Sinu ilusat ja autentse kattega croquembouche'i imetlein juba eelmisel aastal - näeb hästi lahedalt pidulik välja!:) See minu "koogike" päris croquembouche'i nime ikka ei vääri ...:):):)