laupäev, 2. veebruar 2013

Šokolaadimaius kahel moel

Sel laupäeval ilmus LP-s minu lugu mõned kuud tagasi Brüsselis toimunud Euroskills võistlustel Euroopa parimaks nooreks kokaks pärjatud Krestina Õunast. Digilehe versioon sisaldab ka videot ja Krestina võistlustööde retspte:)

Et aga siin blogis ei kirjuta mitte profikokk, vaid asjaarmastaja, siis tegin ühe ülilihtsa piimašokolaadist, pähklitest/mandlitest ja kuivatatud jõhvikatest "kommi", mis on lisaks ise kodus nautimisele ka igati hea nii külla kaasa võtta kui ka kellelegi niisama kinkida. Pmst hea lihtne aseaine trühvlitele ja sobib ka sama hästi kohvi kõrvale maiustamiseks:)

Soovisin katsetada, kuidas see šokolaadimaius on, kui kasutada võid ja šokolaadi 1:2 ja 1:3. Ühe portsu tegin mandlite, teise sarapuupähklitega. Peab tunnistama, et kuigi mandlitega variant (100 g võid ja 200 g šokolaadi) oli pisut kõvem kui pähklitega maius (100 g võid ja 300 g šokolaadi), siis eile õhtul kiitsid kõik mõlemat ja ütlesid, et võimatu on ühte teisele eelistada ... :) 

Pähklite/mandlitega piimašokolaadi asemel võid kasutada loomulikult ka tumedat v valget šokolaadi. Minu suuri lemmikuid kuivatatud hapukaid jõhvikaid sobivad asendama kuivatatud kirsid, hakitud aprikoosid v ploomid, rosinad jmt. Nii mandlid kui ka sarapuupähklid võiksid olla enne šokolaadile lisamist kooritud. Mõlemaid müüakse ka poes juba blanšeeritult v röstitult, kui aga on soovi ise neilt koor eemaldada, siis toimi järgmiselt.

Mandlitel saad koore lihtsalt maha, kui keedad neid u 1 minut keevas vees (e blanšeerid), nõrutad sõelal ja asetad jääkülma vette (lisa veekaussi sügavkülmast paar jääkuubikut). Lase mandlitel külmas vees samuti u minut seista, seejärel nõruta uuesti sõelal ja eemalda sõrmede vahel koor. Kooritud mandlid kuivata enne kasutamist majapidamispaberiga v laota ahjuplaadile ja pane korraks sooja ahju.

Sarapuupähklid laota ahjuplaadile ja rösti ahjus 150 kraadi juures u 10 minutit, kuni koor hakkab lahti tulema, aga pähklid ise ei ole veel pruunistunud. Koort saad eemaldada nii näppude vahel kui ka  pannes pähklid köögiräti sisse ja läbi selle neil koore maha hõõruda. 




Mandlimaius
100 g võid
200-300 g mandlitega piimašokolaadi
100 g kuivatatud jõhvikaid
100 g kooritud mandleid
soovi korral riivi hulka pool Tonka uba

Sulata tükeldatud või ja šokolaad paksupõhjalises potis pidevalt segades ning lisa kuivatatud jõhvikad ja mandlid. Vala segu võiga määritud v küpsetuspaberi v fooliumiga kaetud vormi ja lase taheneda. Murra v lõika noaga tükkideks.

Järgmisel pildil on vasakul pisut õhem ja pehmem mandlimaius, vasakul aga natukene paksem pähklitega variant:)


Metspähklimaius:

100 g võid
200-300 g metspähklitega piimašokolaadi
100 g kuivatatud jõhvikaid
100 g kooritud sarapuupähkleid
soovi korral riivi hulka pool Tonka uba

Sulata tükeldatud või ja šokolaad paksupõhjalises potis pidevalt segades ning lisa kuivatatud jõhvikad ja pähklid. Vala segu võiga määritud v küpsetuspaberi v fooliumiga kaetud vormi ja lase taheneda. Murra v lõika noaga tükkideks.

Hoida tasub seda šokolaadimaiust külmas.


4 kommentaari:

stellaarium ütles ...

Näeb nii isuäratav välja. Proovin kindlasti ära. Aitäh jagamast :)

Silja Luide ütles ...

Väga lahe, et sain inspireerida!:) kusjuures ma pole ammu ühe korraga nii palju kiita saanud, kui nende "kommide" eest viimaste päevade jooksul ... :):):)

Lars ütles ...

Metspähklitega oli minu arust parim, kõvad pähklid pakkusid marjade ja šokolaadi pehmusele mõnusat kontrasti.
Aga samas mandlitega versioon oli ka hea, krõmpsu oli vähem mistõttu kogu "komm" oli ühtlasem ja suussulavam.
LauraL

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Laurakene, põhjaliku kommentaari eest:) mul on eriti hea meel selle üle, et Sina, kes ei pidavat muidu mandleid sööma, suisa mitu tükki seda maiust proovisid:) muudad ehk mandlite osas veel meelt ;-)