neljapäev, 8. mai 2014

Banaani-brownie

See šokolaadikook sobib ideaalselt emadepäevaks, sest valmistamine ei nõua erilisi oskusi ega võta kaua aega. Retsept ilmus LP-s koos veel kahe lihtsa banaani sisaldava küpsetisega. Kui aga on soovi emadepäevaks rohkem sellist tordi moodi kooki teha, siis üks eriti lihtne ja hõrk variant koos videoga on olemas siin. Valisin kahe šokolaadiga marmorkoogi retsepti Terevisiooni jaoks välja, sest olen  selle tordi kohta päris palju positiivset tagasisidet kuulnud just nendelt tuttavatelt, kes muidu eriti ei küpseta. Ja Mari-Liis soovitas seda ka :)

Šokolaadikoogid on üldse ühed mu lemmikud ja seegi banaaniga brownie on mõnus nagu brownie'd ikka - tummine ja šokolaadiküllane, ehk minusugusele šokohoolikule lausa loodud! Banaaniga variant on suurepärane viis kasutada ära plekiliseks muutunud või niisama seisma jäänud banaane. Kuid selleks on veel teisigi võimalusi, nagu näiteks on võimalik valmistada šokolaaditükkidega baanileiba (lisaks blogis olevale on mul kummaski raamatus samuti üks retsept), banaaniga šokolaadivahtujäätistkaramelli-juustukooki, kaerahelbeküpsiseid kolmest komponendist või hoopis maapähklivõiga eriliselt mahlast banaanikeeksi. Kui banaanid veel väga plekilised ei ole, siis soovitan valmistada imelist tumeda šokolaadi ja karamellise sisuga banoffee-kooki. Ja muidugi on see puuvili minu jaoks lahutamatu koostisosa smuutis - ükski kolmest põhilisest smuutist, mida ma  ise kodus teen ehk marjadega, astelpaju ja kaerakliidega ning spinati ja avokaadoga mahedik ei saa ilma selleta läbi:)

Kui soovid gluteenivaba kooki, siis kasuta 50 g maisi- ja 50 g riisijahu. Banaani purusta kahvliga, sest see ei pea olema ühtlane püree, vaid vabalt võivad suuremad tükid sisse jääda - ongi mõnusam. 


200 g tumedat šokolaadi
170 g võid
100-130 g (pruuni) suhkrut
2 keskmist küpset banaani
2 muna
2 sl vanillisuhkrut
100 g jahu (sellest pool võib olla rukkijahu)
näpuotsatäis soola 
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 sl kakaopulbrit
soovi korral peotäis tükeldatud pähkleid või mandleid või (valget) šokolaadi  

Tükelda või ja šokolaad, sulata, lisa suhkur ning sega ühtlaseks. Lisa ükshaaval munad, vanillisuhkur ja kahvliga püreestatud banaanid. Sega omavahel sõelutud jahu, sool, küpsetus- ja kakaopulber ning lisa šokolaaadisegule. Soovi korral sega taina hulka ka hakitud pähklid, mandlid või (valget) šokolaadi. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 20X20 cm ahjuvormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 30-35 minutit. Lase jahtuda ja lõika ruutudeks. 

8 kommentaari:

Pille ütles ...

Silja, aitäh toreda retsepti eest! Kasutasin Laima 70% šokolaadi ja meeldis väga. Järgmisel korral panen veidi vähem suhkrut küll.

Silja Luide ütles ...

suur rõõm kuulda, et meeldis!!! ma lisan suhkru osas vahemiku retsepti, sest mu enda arvates samuti on see kook 130 g suhkruga pisut liiga magus isegi siis, kui mõrušokolaadi kasutada :)

Katrin ütles ...

Kook õnnestus hästi ka ühe banaaniga ja oli väga maitsev. Küpsetasin 24cm läbimõõduga ümmarguses vormis ca 25 minutit ning jäi seest mõnusalt mahlane.

Silja Luide ütles ...

väga tore :) aitäh tagasiside eest, Katrin!

Pesukaru ütles ...

Kui sooviks teha suure ahjuplaadi täit, kas koostisosade kahekordistamisest piisab? :)

Silja Luide ütles ...

kui ma neid koguseid vaatan, siis ma kardan, et kahekordne kogus jääb ahjupannil liiga õhukene. ja kui on liiga õhuke, siis on oht üle küpsetada, st kook võib jääda kuiv. samas, kui oled küpsetamisel ettevaatlik, st küpsetad nii vähe kui võimalik (võtad kohe ahjust, kui ääred on tahenenud), siis ehk tuleb ka õhuke brownie mõnus mahlane. võiksid vaadata kooki juba pärast 15 min möödumist ja u 20 min pärast juba ahjust võtta, sest kook küpseb pannil ju veel edasi.

soovin head küpsetamist ja loodan, et igal juhul see brownie õnnestub ja kõik on rahul! :)

Anonüümne ütles ...

Mina kasutasin Bitteri 50% tumedat shokolaadi ja lisasin ainult 50g suhkurt.
Ühe suure vormi asendasin muffini vormiga. Täpselt minu maitsele, parajalt magusad ja mahlased, aitäh hea retsepti eest. 🙂

Silja Luide ütles ...

väga tore seda kuulda, et meeldis! ja aitäh tagasiside eest :)