Juba tükk aega olen erinevaid koolitusi läbi viies ja sõprade pool kokates märganud, et minu ahju küpsetustemperatuurid erinevad uuemate ahjude omadest - eriti suur vahe on šokolaadifondant'i puhul, sest juba ka vaid ainult üks minut kauem küpsemist võib mõnusa sulava sisuga koogi asemel tekitada hoopis muffini. Niiet otsus oma 13 aastat laitmatult töötanud (ja siiani väga heas korras) AEG ahi välja vahetada on küpsenud mul juba pikemat aega. Et aga korraliku, minu vajadustele vastava ahju välja selgitamine on aeganõudev protsess ja otsest hädavajadust ju ei olnud ka, siis ma sellega veel tegelema ei olnudki jõudnud hakata. Õnneks lahenes aga suur "probleem" iseenesest, sest minu eest tehti valik ära. Nimelt küpsetan ma edaspidi Electrolux CombiSteam auruahjuga (EOB9956XAX), millega ma olen juba selle lühikese aja jooksul, millest enamiku olen ju kodust ära olnud, nii rahul kui üldse veel olla saab! :)
Ahjul on lisaks erinevatele aurufunktsioonidele olemas ka sous vide ehk vaakumis madalal temperatuuril küpsetamise võimalus, mis on ilmselt iga tõsisema kokkaja jaoks dream come true. Mulle eriti meeldib just see, et need nö kolm ahju (nö tavaline, auru- ja sous vide ahi) on kõik koos ehk mul ei ole eraldi kolme ahju/aparaati ning lisaks on veel palju ülimalt kasulikke funktsioone, millest näiteks toidu soojendamine ja soojas hoidmine on mikrolaineahjuvaba kodu jaoks, kuhu inimesed laekuvad erinevatel kellaaegadel, juba täiesti asendamatuks kujunenud. Kuidas ma enne hakkama sain, ei tea ... :D
Räägin ahjust ja selle funktsioonidest edaspidi kindlasti pikemalt, hetkel aga parem selgitan, miks mu uue ahju teemaline teadaanne on "oluline". Aga nimelt sellepärast, et edaspidi on mu retseptide küpsetusajad selle ahju järgi paika pandud, mitte enam vana ahju kasutades, ja nendes on kindlasti erinevus, mida peab arvesse võtma. Eks niikuinii on iga ahi ju tegelikult erinev ja sellepärast ei piirdugi ma oma retseptides kunagi vaid kellaaja kirjapanemisega, vaid lisan juurde ka muid näitajaid, mille järgi saab kindlaks teha, kas küpsetis on piisavalt kaua ahjus olnud v mitte.
Ilmselt teavad paljud, et juustukoogi puhul saab eriliselt mõnusa kreemja tekstuuri just niiske küpsemiskeskkonna abil. Sama kehtib ka selliste šokolaadi-juustu marmorkookide puhul nagu praegune või nt see. Kõige hullem, mida teha saab, on nende liiga pikalt ehk kuivaks küpsetamine, see-eest auruahjus saab ideaalselt mahlase koogi, mida kiidavad ka mitte suured magusasõbrad - see sai nädalavahetusel juba kahel erineval üritusel ära testitud ;-)
Mustikatega kooki sai küpsetatud mitu korda. Tavalise kahepoolse kuumutamise küpsetusrežiimiga võttis see aega 30 minutit (eelmise ahjuga oleks ilmselt 35-40 minutit läinud), kasutades aga auruahju funktsiooni "niiskus keskmine", kulus sama temperatuuri (180 kraadi) juures vaid 20 minutit. See funktsioon on keskmise niiskustasemega auru ja kuuma õhu kombinatsioon, mis sobib lisaks muudele asjadele väga hästi just magusate küpsetiste valmistamiseks.
Kui soovid gluteenivaba kooki, siis kasuta gluteenivaba kaera- ja riisijahu; muidu sobivad tavaline kaera- ja nisujahu suurepäraselt. Minul olid koogis värsked, oma väikeste kätega metsast korjatud mustikad; kui kasutad külmutatud marju, siis kas sulata ja nõruta need enne koogile lisamist või lisa juustukihi sisse veel 1 sl maisitärklist.
Šokolaadikiht:
200 g võid
120 g (pruuni) suhkrut (nt fariinsuhkur, demerara, hele v tume muscovado)
200 g tumedat šokolaadi
4 suurt toasooja muna
50 g kaerajahu
70 g riisi- või nisujahu
Juustukiht:
1 suur toasoe muna
300 g toasooja toorjuustu
100 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
1 sl maisitärklist
100-200 g mustikaid vm marju (vaarikaid, sõstraid, kivideta kirsse, tikreid, pohli)
Haki šokolaad väikesteks tükkideks. Tükelda või, aseta koos suhkruga kastrulisse ja sulata madalal kuumusel ise aeg-ajalt segades, kuni nii suhkur kui ka või on sulanud ja tekkinud ühtlane karamelline segu. Keera kuumus kinni, lisa tükeldatud šokolaad kastrulisse ja sega ühtlaseks.
Vala šokolaadi-või segu kaussi, lase paar minutit jahtuda ja sega selle hulka ükshaaval munad, lisades järgmise, kui eelmine on tainaga läbi segunenud. Viimasena lisa hulka omavahel segatud sõelutud jahud. Vala šokolaadimass küpsetuspaberiga kaetud u 20X30 cm koogivormi.
Juustukihi jaoks sega kõik ained omavahel, va marjad. Vala segu vormi, aja laiali, kalla peale ülejäänud šokolaaditainas ja tee kas nuga, spaatlit või lusikat kasutades koogile marmorjas muster ehk tõsta kihte pisut segamini. Viimasena laota peale marjad ja küpseta kooki ahjus 180 kraadi juures u 30 minutit kuni see on äärtest tahenenud, kuid keskosas võib juustukiht veel pisut võdiseda. Kui kasutad auruahju, siis sobib küpsetusrežiim "keskmine niiskus" - 180 kraadi juures kulub 20-25 minutit.
Lase vormis täielikult jahtuda ja aseta kook seejärel külmkappi. Serveerimisel lõika ruutudeks ja puista soovi korral peale veel meelepäraseid marju.
Üks koogike sõitis ka Naissaarele kontserdile ja elas üle pika jahisõidu - siin üks telefoniklõps sellest:)
Lase vormis täielikult jahtuda ja aseta kook seejärel külmkappi. Serveerimisel lõika ruutudeks ja puista soovi korral peale veel meelepäraseid marju.
Üks koogike sõitis ka Naissaarele kontserdile ja elas üle pika jahisõidu - siin üks telefoniklõps sellest:)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar