esmaspäev, 4. juuli 2016

Suvise lihtsuse võlu - marjamagustoit kondenspiimaga


Ükskõik kui hea omas kodus ei oleks, siis suvi on aeg, mil tahaks linnast välja saada ja kuskil mõnusas maakohas sõpradega aega veeta! :) Ma ise vaatan, et Tallinnas enam praktiliselt ei olegi - hea, kui üheks-kaheks ööseks nädalas koju jõuab, aga lähinädalatel ei juhtu ilmselt sedagi, sest meie imearmsad saared, Lõuna-Eesti ja muud lihtsalt toredad maakohad on suveks palju paremad kui Kalamaja. Kuigi ka siin on ikkagi tänu armsatele puumajadele, rohelusele ja pidevalt linnulaulule palju mõnusam, kui kuskil kivide vahel :)

Isegi kui söögi tegemist väga armastada, siis ei ole päikselise ilmaga köögis tundide kaupa kokkamine just see, mida teha tahaks. Seda enam, et võõras köögis ja pliidi ääres ei ole kunagi nii hea ega mugav vaaritada, kui oma kodus. Sellepärast tulebki teha lihtsaid asju, mis kiirelt valmivad, kuid samas maitse osas kompromisse tegemata. Ilmselt võiksin varsti välja anda suvilatoitude kogumiku kõigist neist asjadest, mida kiirelt peaaegu igal ajal peaaegu igas kohas valmistada saab :)

Meie kodumaised marjad (maasikad, vaarikad, mustikad jt) on juba ise nii head, et ei ole vaja eriti vaeva näha, et neist maitsvat desserti saada ja blogiski on juba omajagu lihtsaid suviseid magustoite, nt röstitud kaerahelvestehalvaavalge šokolaadikohupiimakama, hapukoorebeseega ... Eriti rahul olen ma neist just viimase ehk beseeküpsistega retseptiga ehk Eton Mess'i eestindamisega, mida hakkasin tegema isetehtud besee ja kohupiimakreemiga ning mis nüüd on kodustatuna läinud nö massidesse - soovitan kindlasti proovida ka neil, kes muidu Eton Messi ei armasta (nagu ma ise) ;-)


Vaja läheb: 
400 g (1 purk) magusat kondenspiima
370-400 g (1 tops) paksu maitsestamata jogurtit (nt Kreeka)
150-200 g (1 karp) toasooja maitsestamata toorjuustu
paar suurt peotäit röstitud mandlilaaste
vähemalt 500 g marju (maasikaid, vaarikaid, mustikaid, kirsse, musti sõstraid), aga mida rohkem, seda parem!
peeneks hakitud mündilehti

Sega kondenspiim visplit kasutades jogurti ja toorjuustuga, jaga nelja kuni kuue magustoidupokaali või - kausi vahel ning söö kas kohe või kui soovid paksemat konsistentsi, siis aseta paariks-kolmeks tunniks külmkappi tahenema.

Rösti kuival pannil mandlilaastud ja lase jahtuda. Serveerimisel jaota mandlilaastud ja marjad serveerimisnõude vahel ning puista peale hakitud mündilehti. Võid ka kausikesed marjade ja mandlilaastudega eraldi lauale panna nii, et igaüks saab neid enda magustoidu hulka soovikohaselt doseerida.

Kommentaare ei ole: