laupäev, 19. märts 2011

Cape Point


Cape Point asub Cape'i poolsaare tipus ja sinna saab nii mööda Atlandi ookeani kui ka False Bay rannikut sõites. See on koht, mida kindlasti tasub külastada. Kõrval pildil ja all on paar vaadet ülevalt mäe otsast, mis asub poolsaare tipus ja kuhu saab üles minna nii jalgsi kui ka köisraudteega.





Cape Point'i ümbritseb 7750 ha maa-alal Table Mountain National Park, mis lisaks Cape Point'ile hõlmab ka Hea lootuse neeme. Tihti peetakse seda rahvusparki kohaks, kus Atlandi ja India ookean kokku saavad (tegelikult aga kohtuvad need ookeanid Cape Agulhas rahvuspargis), samuti nagu Cape Point ei ole tegelikult Aafrika kõige lõunapoolsem tipp, vaid selleks on tegelikult Cape Agulhas, mis jääb 150 km ida poole. Ülemisel pildil on üks rahvuspargis olevaid autoteesid, mis viib Cape Point'i.

Rahvusparki läksime idakallast mööda, kus tee kulges otse  False Bay ranniku ääres läbi vanade kalurikülade, nt Kalk Bay ja Simon's Town.  Kalk Bay's tegime ka pikema peatuse, sest ühte sealsesse kohalike (mitte turistide) seas ülipopulaarsesse kohvikusse Olympia Cafe, soovitati kindlasti sööma minna. See kohvik ei ole eriti suur, mahutab u 30 külastajat, lisaks veel lauad väljas kohviku ees, ja järjekord on seal pidevalt ukse taga.


Olustik oli lihtne ja boheemlaslik


Köök oli avatud ja meie laud oli kohe köögi kõrval, niiet ma sain kõigel köögis toimuval silma peal hoida;-) Kõik road tehti värsketest asjadest vastavalt tellimustele meie silmade all. Peakokk (vasakul) valmistas liha ja kala, paremal pool olev kokk aga tegi juurde kõik soojad lisandid, nt minu kingklip'i juurde sooja spinati, tomati ja kartuli"salati". Peakokast vasakul on külma köögi luuk ja seal valmistasid kolm naiskokka  salateid, millele eesliinil lisati juurde juustud ja lihad.

See on konkurentsitult kõige lihtsam, tagasihoidlikum ja "kulunum"  koht, kuhu ma LAV-is veedetud rohkem kui viie nädala jooksul juhtusin, aga toidu poolest tegi väga paljudele peenematele kohtadele silmad ette. Kõik oli värske ja maitsev, portsud suured ning viimase piirini inimestest tulvil ruum täis rõõmsaid rahulolevaid sööjaid.

Leegid pannide peal olid pidevalt kõrgel:) Pärast iga rooga läks pann pessu ja nõudepesija käis pidevalt pannikuhja puhaste pannidega täiendamas.




Mõned pildid Kalk Bay'st- ühel pool autoteed on otse mere ääres kulgev raudtee


ja teisel pool mäed 

Kui külakesed/eeslinnad ära lõppesid, läks teekond Cape Point'i edasi juba mere ääres mägede jalamil:)











Tagasi Cape Town'i sõitsime nn Atlantic Drive'i mööda

Pärast Kroonstad'i läks tee üle tolliteeks ja väga kitsaks - liiklust oli seal oluliselt vähem, aga vaated olid uskumatult ilusad, niiet soovitan kõigil, kes siiakanti juhtuvad, seda teed kasutada (kuigi see maksab). Tuul oli kohati nii kõva, et kui autost välja tulin, oli mul tunne, et viib minu ka minema...




Kuigi LAV-is näeb erinevas suuruses ahve teede ääres pidevalt, siis sellel teekonnal e Cape'i poolsaarel oli neid kohe eriti palju. Siinkandis elutseb baboon'i nimeline ahv (maakeeli paavian), kes on looduskaitse all (the only protected population of this species in Africa). Veel rohkem kui paaviane endid, näeb aga igasuguseid hoiatussilte, mis nende eest hpoiatavad ja jagavad juhtnööre, kuidas käituda "Please be aware that baboons are dangerous animals and are attracted by food", "DO NOT open the windows or doors of your car when baboons are present", "DO keep the safe distance from baboons" jne jne

Kommentaare ei ole: