neljapäev, 24. november 2011

Õuna-toscakook

Õunahooaja lõpetuseks tuleb lõpuks ometi ka selle õunakoogi retsept, mida ma kõige rohkem käesoleval sügisel küpsetasin:) Tosca-kattega õunakoogiga on aga paraku nii, et olen koogi kas külla kaasa võtnud v teinud seda siis, kui rohkem rahvast on endale külla tulemas, niiet pole kas olnud sobilik kooki enne lahti lõigata v ei ole selleks lihtsalt aega jätkunud. Seekord aga tegin südame kõvaks ja lootsin, et sünnipäevalaps andestab mulle, et üks koogitükk vahepeal modelli rollis oli, sest kõik ju toimub ülla eesmärgi nimel:) Ühtlasi likvideerin lõpuks ometi ka oma võla nende ees, kes on avaldanud soovi retsepti saada ja kellele seda juba ammu lubanud olen:)

Tosca kook on kindlapeale minek st et reeglina on see igas seltskonnas populaarne, aga hapude õunte ja kaneeliga tõlgendus klassikalisest Toscast on minu arvates veelgi parem. Õuna-toscakook on seest mõnusalt mahlane, sest õunu on minu versioonis selle koguse taigna kohta päris palju. Seetõttu tuleks need ka suhteliselt väikesteks tükkideks lõigata, sest muidu on kooki halb lõigata ja koogitükk ei püsi nii hästi ühes tükis. Mahlase ja kaneelise koogi teeb aga eriti heaks krõbe mandlikate, mis lihtsal viib keele alla. Tõeliselt maitsev kook!:)


Kook:
2 muna
1,5 dl suhkrut
50 g võid
0,5 dl piima
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
350-400 g hapukaid õunu (nt Antoonovkaid)
1 tl kaneeli

Kate:
80 g võid
1 dl suhkrut
2 spl jahu
100 g mandlilaaste
5-6 spl (vahu)koort

Vahusta toasoojad munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa sulatatud või, piim ja läbi sõela jahu-küpsetuspulbri segu ning sega ühtlaseks taignaks. Tükelda õunad väikesteks tükkideks ja sega kaneeliga. NB! Retseptis toodud õunte kaal ei ole tervete õunte oma, vaid on saadud nende kaalumisel pärast puhastamist ja tükeldamist. Sega õunad taignaga õrnalt läbi ning pane segu võitatud ja jahuga ülepuistatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mille põhjas on ümmargune küpsetuspaber. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 25 minutit, kuni kook hakkab pealt kergelt pruunikaks muutuma. 

Tosca-katte jaoks sulata potis või, lisa suhkur ja sega. Kui suhkur hakkab sulama, lisa jahu ja küpseta pidevalt segades saadud segu. Seejärel lisa koor ning kuumuta pidevalt segades kuni segu on ühtlane. Lõpuks lisa mandlilaastud ja sega läbi.

Tõsta mandlisegu koogile ja küpseta veel 20-25 minutit kuni kook on pealt kuldpruun. Lase koogil u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel koos küpsetuspaberiga restile edasi jahtuma. Soe kook on eriliselt hea vaniljejäätisega ;-)

12 kommentaari:

Liisi ütles ...

Minu lemmikkook!

Anonüümne ütles ...

appii, aga milline koor:-( hapu või vahukoor... Olen nii algaja, et ei tea..

Silja Luide ütles ...

täitsa tavaline rõõsk koor (10%), aga võib vabalt ka vahukoor olla:) head küpsetamist!

Anonüümne ütles ...

Aga 35%?

LauraL

Silja Luide ütles ...

et siis vahukoor on mitu %, Laura?:):):) Või ma sain Su küsimusest valesti aru? :)

Anonüümne ütles ...

Mina olen nüüd see anonüümne nr 1, ehk Signe:-). tänan vastuse eest, kasutasin vahukoort-35%.
Kooki oli väga kerge teha ja tuli super hea. Ma armastan väga õunakooke, eriti selliseid, milledes vahekord õuntel ja taignal on ca 50/50 või enam õunte kasuks. See meenutab mulle väga ühte paar aastat tagasi EEkspressis ilmunud rabarberikooki, ainult ilma toscakatteta. kilole tükeldatud raberberitele läks vaja vaid 200 gr suhkrut- ja maitselt ja kaloritelt suurepärane kooslus:-) Kui on huvi,siis võin selle retsepti ka proovimiseks edastada:-) Aga värskelt valmistatud õunakook on tänasest leidnud koha meie pere lemmikute hulgas. aitähh

Anonüümne ütles ...

Ma arvasin, et vahukoort on ka erinevate protsentidega :D
Igatahes meie majas on praegu ahjus kolmas kook sel nädalavahetusel :D

LauraL

Silja Luide ütles ...

Signe, ei ole kohe üldse tänu väärt!!!
Mul on hästi hea meel, et Teie perele maitses:) Mulle endale ka meeldivad sellised mõnusad mahlased koogid, kus palju õunu ja tainast vaid nii palju, et õunu koos hoida:)
Heade retseptide vastu on alati huvi, niiet oleks väga tore seda katsetada - aitäh pakkumast!:)

Laura, on erinevate ptotsentidega jah, aga kui vahukoor juba sobib, siis see traditsiooniline ehk 35%-line sobib kohe kindlasti:) :):)
Aga Sa oled ikka tubli küpsetaja küll! Kusjuures, kui eilsed sõrnikud ja vaniljekreemitäidisega tuuletaskud ka koogina arvesse läheksid, siis koos täna küpsetatud pähklise beseekattega šokolaadikoogiga oleks mul ka kokku kolm kooki sellel nädalavahetusel:)

Anonüümne ütles ...

tere,
lubatud kerge rabarberikook tuleb siit nüüd ja kohe:
1 kg rabarberit
3 muna
200 gr suhkrut
250 gr nisujahu
100 gr võid
2 tl küpsetuspulbrit
soola
esmalt vahusta toasoe või koos suhkru ja soolaga. Lisa ükshaaval munad. sega hulka eelnevalt segatud jahu ja küpsetuspulber ja lisa võisegule.
Koori rabarber. Lõika ca 1 cm tükkideks. sega tükeldatud rabarber ettevaatlikult taigna hulka ja vala ahjuplaadile. Ahi eelsoojendatuna 180 c ja ca 35-40 minutit on küpsetusaeg. Ahjust välja võtta ja tuhksuhkruga üle puistata. Serveerida võib jäätise või vahukoorega.
Kahjuks ei ole üles kirjutanud mis aastanumbri ja kuupäeva ekspress see oli :-(. Kui on hirm suure rabarberikoguse ees võib esmalt proovida ka vähesema kogusega.
Parim on seda kooki teha kevadel. Loodan, et meeldib.

Silja Luide ütles ...

Suured tänud, Signe!:)
Prooviks kohe seda kooki küpsetada, aga kuna antonovkad selleks korraks otsas, siis peab tõesti kevadeni ootama. Ma just eelmist kommentaari kirjutades mõtlesin, et kaugel see rabarberihooaeg enam on:):):)
See restept on natukene sarnane ühe rabarberikoogiga: http://siljafoodparis.blogspot.com/2011/06/suussulav-rabarberikook-ja-heavy-metal.html, mida ma juba aastaid küpsetan ja mis on nagu Toscagi selline "kindla-peale-mineku-kook" ehk alati kõigile meeldib. Taina ja rabarberikogus on ka tasakaalus:)

Lille ütles ...

Olen seda kooki korduvalt teinud, kuid nisujahuga. Kas Sina, Silja, oled seda kooki ka mõne teise jahuga teinud?
Ja peab ära mainima, et see kook on nii hea, et sellest ei saagi isu täis :)

Silja Luide ütles ...

aitäh, Lille! mul on tõelsielt hea meel selle üle, et kook maitseb! olen ise ka suur Tosca kookide fänn ja blogis on mul näiteks selline gluteenivaba variant: http://siljafoodparis.blogspot.com.ee/2014/03/gluteenivaba-tosca-kook-johvikatega.html, kus võib vabaöt jõhvikate asemel või koos nendega ka hapukat õuna kasutada.

Siinset õunakooki ei ole veel gluteenivabalt teha proovinud, aga kui katsetan, siis annan kindlasti teada, millega oleks kõige parem asendada :) head küpsetamist!