esmaspäev, 20. september 2021

Suus sulav ploomikook kohupiimaga



Ploomid teevad minu arvates küpsetised kohe eriti mõnusalt mahlaseks :) Sellele ploomikoogile siin tegin küll vanillikastme juurde, kuid tegelikult seda otseselt vaja polekski, sest tegemist on niigi mahlase maiusega. Kuid samas võid vanillikastet soovi korral siiski pmst alati lisandiks valmistada, sest see on nii universaalne, et sobib paljude erinevate küpsetistega, sh ka näiteks praeguse kohupiimaga koogi juurde.  

Viimases Nädalalõpuleht LP-s kirjutasin praeguse aja ühel kõige asjakohasemal teemal ehk metsaseentest. Lapsena maal vanaema juures sai pidevalt metsas seenel ja marjul käidud ning olen siiani elanud teadmises, et seeni tohib korjata vaid nii, et lõikad noaga varre läbi, sest seda välja tõmmates kahjustad seeneniidistikku, kuid tegelikult tuleb välja, et lood on hoopis vastupidised. Kõige kasulikum ja seeneniidistikku säästvam on hoopis seene väljatõmbamine! Nii palju siis vanarahva tarkusest .... Vanaema õpetused tulevad reeglina alati kasuks, aga vahel tuleb neid ikka uute teaduspõhiste teadmiste valguses revideerida :) 

See kook siin on aga lihtne teha, magus ja hapu on tasakaalus ning mahlasust on ka piisavalt, niiet soovitan viimaste kodumaiste ploomide ära kasutamiseks.

Kui kasutad nisujahu, siis ole segamisega väga ettevaatlik (sega nii vähe, kui saad), kuid gluteenivaba koogi puhul see ei ole oluline. Sel juhul asenda nisujahu näiteks toortatrajahu ja maisijahu seguga (enam vähem võrdselt kumbagi jahu) ning lisa veel 1,5 tl küpsetuspulbrit. 

Vaja läheb:
12-14 keskmist ploomi
200 g (1 pakk) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
1,5 dl neutraalse maitsega õli (nt viinamarjaseemne)
140 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
0,5 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
2 sl konjakit, rummi või külma kanget kohvi
2 muna
220 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
tuhksuhkrut peale raputamiseks 

Lõika ploomid pooleks ja eemalda kivi. Sega kohupiim läbi õli, suhkrute, kardemoni ja alkoholi või kohviga. Sega ükshaaval hulka munad.

Sega sõelutud jahu küpsetuspulbriga, lisa kohupiimamassile ja sega õrnalt ühtlaseks.

Vala tainas ettevalmistatud (st põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) 24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse koogivormi. Aseta tainale ploomid lõikepind allpool (neid võib ka üksteise peale panna, kuna küpsedes vajuvad viljad niikuinii tainasse). 

Küpseta 170-kraadises ahjus u 45 minutit kuni kook on pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. 

Lase koogil pärast ahjust võtmist u 10 minutit taheneda, seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Sõelu enne serveerimist peale tuhksuhkrut. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

4 kommentaari:

Marmot ütles ...

Tsau, kas ma saaks need ploomid kuidagi silmamunadels ka joonistada?

Mariann ütles ...

Tere! Kas sobib ka oliivi- või rapsiõliga teha?

Alli Salum ütles ...

Tegin , super hea kook.Suhkru kogust vähendasin.

Silja Luide ütles ...

tere, rapsiõli sobib väga hästi, sest see on neutraalse maitsega. oliiviõli ma ise pigem ei kasuta kookides, sest sel on spetsiifiline maitse, kuid kui see meeldin, siis miks mitte.

Alli, rõõm kuulda, aitäh! suhkrut võib tõesti veidi vähem panna, eriti kui ploomid on magusamad.